Livsstilen kan förebygga minst 1/3 av all cancer #Världscancerdagen – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Livsstilen kan förebygga minst 1/3 av all cancer #Världscancerdagen

För fyra år sedan släppte vi vår första bok och några månader senare hörde Anna, journalist på P1 Plånboken, av sig och ville boka tid för en intervju. Vi tackade ja utan att blinka – det senaste halvåret hade vi gjort rätt många intervjuer i allt från tidningar till direktsänd radio och TV, och inte en enda gång hade vi stött på en journalist som ifrågasatte matens betydelse för hälsan. Tills vi mötte Anna. Vi ska inte gå in på några detaljer, men för att göra en lång historia kort gick intervjun ut på att försöka ställa oss till svars för varför vi med trendig marknadsföring försökte lura människor att tro att det kunde äta sig till ett  friskare liv.

I dag firar Världscancerdagen 20 år. I samband med detta har UICC (Union for International Cancer Control) gått ut och uppmanat regeringar, organisationer och individer att inte vänta en sekund med att sprida kunskap om hur en hälsosam livsstil kan förebygga en stor del av alla världens alla cancerfall. För ett tag sedan gav UICC marknadsundersökningsföretaget Ipsos uppdraget att undersöka vad människor egentligen vet om livsstilens betydelse för cancer, och tyvärr visade resultatet att det råder stor skillnad mellan olika socioekonomiska grupper och därigenom också stor skillnad i hälsosam livsstil. Studien visade bland annat att rökning är den riskfaktor som flest känner till kan orsaka cancer, medan en av de minst kända riskerna är övervikt.

I samband med att studien släpptes uttalade sig Dr Cary Adams, Chief Executive Officer på UICC:

”It is unacceptable that millions of people have a greater chance of developing cancer in their lifetime, because they are simply not aware of the cancer risks to avoid and the healthy behavior to adopt …”

Och UICC:s ordförande, professor Mary Gospodarowicz, tillade:

”To tackle the global cancer burden now and for the future, governments and decision makers across the international cancer community must come together to ensure that everyone is afforded every opportunity to take control of their cancer risk, no matter their education or income level.” 

Men hur stort påverkan har egentligen livsstilen på cancer? I en rapport från Dietisternas Riksförbund läser vi att ungefär en tredjedel av de vanligaste cancerformerna skulle kunna förebyggas med hjälp av sunda matvanor, fysisk aktivitet och hälsosam vikt. Och sunda matvanor minskar inte bara risken för cancer, utan även andra vanliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 samt övervikt och fetma (varav de tre sista i sig även ökar risken för cancer).

Det finns så klart inga garantier – även om vi lever hälsosamt kan vi alla drabbas av cancer. Men en sak kan vi alla fall vara säkra på: det är många, alldeles för många, som inte känner till hur mycket de själva kan göra för att förebygga cancer. Enligt Cancerfonden ökar övervikt och fetma så snabbt i Sverige att nära 60 procent av Sveriges vuxna befolkning inom 15 år kommer att leva med en förhöjd risk att insjukna i cancer till följd av just övervikt och fetma. 

Vilket får oss att tänka på Anna igen. Tänk om hon också hade tagit del av  informationen om att miljoner cancerfall kan undvikas genom livsstilsförändringar? Vilken möjlighet! Då hade ju den här livsviktiga informationen kunnat nå ut även till Sveriges Radios lyssnare.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.