På väg in i väggen eller in i menopausen? – Food Pharmacy

Katarina Wilk

Post image

På väg in i väggen eller in i menopausen?

Vad händer när en gråtande, ångestdriven och sömnlös kvinna i 40-årsåldern kommer till vårdcentralen? Vilka frågor ställer en vårdcentralsläkare? Vilka diagnoser diskuteras?

Jag var 42 år när allt började och det tog inte många besök innan min läkare ville sätta en utbrändhet- och depressionsdiagnos på mig och inte heller lång tid innan hen ville sätta mig på antidepressiv behandling. Jag vägrade för jag känner min kropp väldigt väl. Jag var inte deprimerad eller utbränd, jag kunde bara inte sova. Det var något annat som var på gång. Jag kände det så tydligt. I min bok berättar jag i detalj om min resa och även om vilka livsstilsförändringar som jag har gjort för att må bättre. 

Är antidepressiva verkligen svaret?

Som jag nämnt tidigare så är det ganska tyst om kopplingen mellan perimenopause och depression i Sverige. Det vi vet är att 1 miljon människor tar antidepressiva. Vi vet också att kvinnor drabbas mångfaldigt mer av depressioner än män. Jag har försökt debattera, bland annat i DN och jag har även börjat föreläsa om ämnet, men det är som att jag pratar om något förbjudet. Jag tror nämligen att överförskrivningen av antidepressiva till kvinnor i perimenopausen är stor. Jag tror att det finns mycket man kan göra själv innan man börjar med läkemedel. 

Hitta rätt kunskap i menopausdjungeln

I Storbritannien händer det massor inom denna menopausedjungel som jag kallar den. För något år sedan startades en rörelse med namnet #makemenopausematter. Initiativtagaren Diane Danzebrink drabbades väldigt hårt i och blev nästan suicidal. Hon driver nu frågan och vill öka kunskapen i samhället, framförallt inom vården och på arbetsplatser. 

Diane Danzebrink kämpar också för att få ner överförskrivningen av antidepressiva för om man nu ska ta till läkemedel så anser vi båda att det först och främst bör vara hormonersättning och inte antidepressiva. Men ger inte det en ökad risk för cancer, undrar du säkert? Jag lovar att reda ut det i framtiden. Denna fantastiska kampanj har iallafall mer än 100 000 underskrifter och diskuteras nuförtiden i parlamentet! Ett krav har gått igenom och det är menopausen ska ingå i sexualundervisningen i skolorna. Nu har kampanjen tagit sig vidare ut i världen och startar i USA. Jag fick för några månader sen frågan om jag ville vara med i kampanjfilmen. Känns ärligt talat lite surrealistiskt men samtidigt så otroligt kul!

Jag är nyfiken på hur många av er läsare som är 40 plus och fått konstiga symtom och gått till er vårdcentral och fått antidepressiva? Kommentera gärna så får jag ännu mer vatten på min kvarn och kanske till och med startar en #makemenopausematter-kampanj i Sverige!

PS. Jag märker att ni blir fler och fler som följer mina inlägg och det känns fantastiskt. Ge gärna tips på vad ni vill att jag skriver om. Har redan fått tipset att ni vill ha mer kostrelaterat och jag lovar att skriva massor om detta i framtiden! 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Elin Hedin skriver:

  Hej

  Mkt intresserant inlägg. Vad rekommenderar du för hormonbehandling som alternativ till antidepressiv medicin? Hur kan jag ta reda på om det är så att jag är i förklimakteriet eller inte? Är det hormonmätning som gäller? Mvh Elin

  1. katarina wilk skriver:

   Hej Elin!
   Tack för din kommentar! Jag är ju visserligen ingen läkare men jag skulle rekommendera bioidentiskt östrogen (i plåster eller gelé-form då oralt östrogen har högre risk för blodpropp) och en hormonspiral (då man måste ta östrogen och progesteron i kombination för att in livmoderslemhinnan ska bli förtjockad) I Sverige kan vi än så länge endast få bioidentiskt progesteron utskrivet via licens av sin läkare men i många länder i världen rekommenderar man annars att man tar bioidentiskt progesteron också. Jag tycker dock att hormonspiral är ett bra alternativ till bioidentiskt progesteron eftersom det har minst biverkningar och bara utsöndrar lokalt. Däremot finns det ett fåtal som tyvärr erfar biverkningar av spiral också, men jag står fast vid att det ändå är det bästa alternativet för många.
   Hör av dig igen om du inte hänger med i mina resonemang. Hälsningar Katarina

   1. katarina wilk skriver:

    Och på din fråga om mätning – det är svårt om ens omöjligt att mäta att man är i förklimakteriet, men man brukar säga att om man är över 45 så behövs ingen mätning utan man kan gå helt och hållet på symtom.

   2. Hej! Superbra du lyfter detta ! Vilket bra arbete du gör:)
    Skulle bara vilja göra dig lite observant på att det inte finns några preventivmedel inkl hormonspiralen som endast verkar lokalt. Det är tyvärr missledande information. Om du vill kika bla på vulverinekoos på instagram ( Jenny) som tar upp detta.
    Förövrigt så tack för du lyfter detta! Ha en fin dag

    1. katarina wilk skriver:

     Hej!
     Tack för att du kommenterar Petra! Jag följer Vulverine och hon sitter verkligen inne med mycket kunskap. Och tack för att du uppmärksammar detta. I den lite mer alternativa världen är detta nästan som att svära i kyrkan upplever jag. Jag borde ha skrivit minimal påverkan, eftersom det är närmare sanningen än att säga att den bara verkar lokalt. Dock måste jag säga att kvinnor som får biverkningar är extremt få. De flesta av de har nästan något som liknas vid en allergi mot progesteroner. De tål inga preventivmedel. Men som sagt de är inte många. Idag är det vanligt att man som gynekolog och läkare säger att det verkar bara lokalt eftersom påverkan är så minimal. Därav gjorde jag det också. Som du kanske vet är min bok faktagranskad av en överläkare. Hursomhelst är hormonspiral det alternativet jag och många andra i den medicinska världen absolut rekommenderar.

 2. ulrika henrysson skriver:

  hej, har under 10 års tid, sen jag var 40 år sökt för en enorm trötthet. Läkarna har inte hittat ngt men vill skriva ut depressionstabletter. Jag har tackat nej då jag anser att jag är deprimerad av tröttheten, inte tvärtom. Lös det med tröttheten så blir jag piggare och ej deprimerad. Har även märkt och påpekat att det ofta svänger med menstruationerna, men får inget gehör. Söker fortfarande varför jag är så enormt trött

  1. katarina wilk skriver:

   Hej Ulrika och tack för din kommentar. Med andra ord är du alltså 50 nu? Isåfall kan din trötthet och dina 10 år av trötthet absolut ha med detta att göra. Jag rekommenderar dig att gå till din gynekolog – jag vet att många har läst min bok och tagit med sig den till sitt läkarbesök och läst högt ur den. Kanske kunde det hjälpa dig också att få gehör? Kunskap är ju makt och tyvärr måste vi “patienter” ibland ta makten i våra egna händer. Hoppas det kommer lösa sig för dig! Hälsn Katarina

 3. Therése skriver:

  Åh va bra att du tar upp detta ämne! 👏🏼 Jag är 44år och vill verkligen få mer kunskap om ämnet, eftersom jag märker att min kropp och jag är inte som det varit. Det finns ju ingen som kan informera eller stötta i ämnet. Jag har inte tagit varken hormoner eller antidepressiva än men vill ju så klart få kunskap så jag gör rätt val när det väl behövs sedan (om det behövs).

  Grymt bra! Jag följer!
  Lycka till i ett initiativ!

 4. katarina wilk skriver:

  Hej Therese och tack för din fina kommentar! Ja, det var så det var för mig också men jag märkte att det inte fanns så mycket att läsa om det och det var precis av den anledningen jag skrev min bok. För att hjälpa andra i samma situation. Min bok finns på många bibliotek i hela Sverige om du inte vill köpa den. Finns även på streaming-tjänsterna. Hoppas att du kommer att få många svar om du läser den. Allt gott! Katarina

 5. Hej Katarina,
  Så bra att du tar upp detta.
  För två år sedan (jag var då 46 år) fick jag diagnosen utmattningsdepression efter att jag flera gånger sökt på vårdcentralen för konstiga saker som börjat hända i min kropp och även i det psykiska. Det blev sjukskrivning och antidepressiva. Hämtade ut tabletterna men kände efter att jag tagit den första att detta stämmer inte. Det är inte det här som är felet, det är något annat.
  Började jobba efter fem månaders sjukskrivning och trappade upp min arbetstid så jag nu är uppe på 85%. Det går bra. Så här i efterhand när jag har läst mycket om förklimakteriet så förstår jag ju att det är detta som händer mig. Har gång på gång försökt förklara detta för min läkare på vårdcentralen men får inget gehör. Nej du kan inte vara i klimakteriet än, du är för ung och dessutom så menstruerar du! Sista besöket jag hade förra veckan när jag hade fått en tid för att kontrollera mitt blodtryck som har gått och blivit lite för högt så tittade hon mig i ögonen och sa -Ja vad ska vi göra med dig Lena?
  Nu har jag äntligen fått en tid den 29/3 hos en gynekolog på Cevita Care St Görans sjukhus och håller tummarna att jag där ska få rätt hjälp.
  Tack för att du tar upp detta, tror att många som jag har fått feldiagnos och antidepressiva utskrivna när det i själva verket handlar om förklimakteriet.

 6. Katarina Wilk skriver:

  Hej Lena och tack för din kommentar! Jag tror precis som du att det är så många som blir feldiagnosticerade för visst är det så att man kan depressiva symtom under förklimakteriet men det är inte förrän man han en klinisk depressionsdiagnos som man borde få antidepressiv medicinering. Blir glad av att läsa att du kan ”läsa av” din kropp precis så där som jag gjorde. Gå till en gynekolog – och stå på dig. Och framförallt – prata om det. För ju mer vi pratar om det så kan det ske förändringar. Hoppas att du får ordning på det! Hälsn Katarina

 7. Jag känner igen mig. Sökte för mellanblödning för ett par år sedan och fick antidepp-piller på recept. Det kändes inte rätt, så jag hämtade inte ut dem.
  Nyligen har jag varit på provtagning och besök på HerCare i Stockholm där man mer ser till helheten och fått progesteronkräm på recept (jag har fortf östrogenproduktion) samt rekommendation om kost och tillskott. Så proffsiga! Önskar att alla kunde få ett sådant bemötande, nu blir det ju tyvärr bara för de som kan ta kostnaden för detta själva..

  1. Katarina Wilk skriver:

   Hej Marie!
   Ja visst är det synd att det nästan har blivit en klassfråga…Vad gäller progesteronkräm så skriver jag lite om det i boken. Nyfiken – för du skriver att du har fått krämen på recept? Progesteronkräm skrivs sällan ut på recept för det är inte godkänt av Läkemedelsverket ännu. Det anses fortfarande vara en “alternativ” metod men fungerar bra för vissa kvinnor i i början av perimenopausen då man vet att progesteronet sjunker först. Jag har provat också men det fungerade inte riktigt på mig. Må väl! Kram Katarina

   1. Marie skriver:

    Hej! På HerCare skriver de ut progesteronkräm på recept som APL, apotekens laboratorium i Kungens Kurva, blandar till. För mig fungerar det jättebra, eftersom jag fortfarande har östrogenproduktion kvar. Jag tror det är bra att få hjälp med att mäta alla hormonnivåer så man vet innan man testar. 😊

 8. Hej, jag sjukskrevs för utmattning 2017. Då hade jag mått konstigt länge med en plötsligt kommen pms, sömnstörningar, svettningar, humörsvängningar. Fick diagnos utmattning då det “ju var stressigt på min arbetsplats”. Fick antidepressiva läkemedel. Är tillbaka och rehabiliterad efter kraschen, slutat med antidepressiva och försöker leva hälsosamt med mycket fysisk aktivitet. Trots detta har jag samma symtom, om inte värre. Symtom som skriker förklimakterie. Läkare säger “du är för ung”. Läkare frågar: “När kom din mamma in i klimakteriet?”. Läkare säger “du är kanske på väg ner i utmattning igen”.

  Jag. Blir. Galen.
  Kommer betala för en hormonell utredning på privat klinik. Eftersom primärvården inte tar mig på allvar. Men alla har inte de ekonomiska förutsättningarna. Det gör mig så ledsen.

  1. katarina wilk skriver:

   Hej Ulrika!
   Ledsen jag blir när jag hör att du inte tas på allvar. Får jag fråga hur gammal du är? Jag tycker inte du ska betala massa pengar till en privatklinik för att göra en utredning utan försök hitta en gynekolog som kan hjälpa dig. Många gynekologer idag är ändå öppna för diskussion och jag vet många som tar med sig min bok och läser högt. Var påläst och ställ krav. Hoppas du kommer må bättre snart! Kram Katarina

 9. Läste en artikel (och sen din bok) av dig förra helgen och plötsligt föll allt på plats – haft så många symptom i ca 18 månader som jag inte riktigt förstått, men nu känns det glasklart. Är 41 och aldrig hört begreppet perimenopaus förut. har tidigare ringt och pratat med VC om tex hjärtklappning och extrem trötthet efter måltider, men inte fått ngn hjälp el egentligt gehör – bara ”det låter iaf inte som diabetes”. Thats is. Googlat jättemycket och insett att det kan vara hormonellt, men sååå skönt att äntligen förstå på vilket sätt. Genom att utesluta socker, alkohol och koffein så mkt som möjligt och att träna regelbundet så mår jag bättre. Stort tack för att du pratar om detta!!! Skönt att känna att det inte är ngt fel på mig.

  1. katarina wilk skriver:

   Hej Sara!
   Vad glad jag blir av din kommentar! Nej, det är verkligen inte fel på dig!!!! Skönt att du har kommit tillrätta med allt. Och blir glad av att få dra ett strå till stacken 🙂 Kram Katarina

 10. Kroppsidentiska hormoner är min räddning!
  Det och plåster funkar bäst för mig.
  Jag har haft tur och träffat en fantastisk doktorn och gynekolog båda med ett holistiskt synsätt och intresse av funktionsmedicin. Doktorn har skalat av lager för lager för att komma till kärnan. Det har inneburit provtagningar, undersökningar och jag har prövat olika preparat för att det skall bli bästa möjliga för mig.
  Det är avgörande och fantastiskt med en engagerad och kunnig doktor som tänker på patientens bästa.

  1. katarina wilk skriver:

   Hej Eva!
   Vad glad jag blir att du mår bra! Verkligen avgörande med en engagerad doktor! Allt gott, Katarina

 11. Hej Katarina,
  Jag ska absolut läsa din bok, äntligen pratar man om detta!
  Jag är nu 50 och hade min sista menstruation vid 39. Ganska tidigt alltså. Jag har inte sökt någon hjälp för värmevallningar, dålig nattsömn och avsevärt försämrat mine/ordförråd. Vill inte ta något hormonellt, tänker att detta är ju ändå något naturligt, jag är ju inte sjuk.
  En sak som jag inte hittar någon information om, och det är; när allt är över, när vallningarna slutar, återgår man som vanligt då? Kommer jag börja sova bättre, blir mitt minne bättre?
  Jag har läst Diane Danzebrinks bok och äntligen satte någon ord på det här med minnet och att tappa ord. Jag trodde först att jag hade Alzheimer eller höll på att bli dement! Men inte heller hon skriver om hur det blir när man kommer ut på andra sidan.
  Vänligen,
  Lisa

 12. katarina wilk skriver:

  Hej Lisa!
  Intressant fråga det här med när det går över. Jag skulle ljuga om jag sa att när du är 55 eller 75 så ja då går det över. Man måste förstå att det är otroligt individuellt. Det man brukar säga är att det är perimenopausen som är den skakiga perioden då man mår sämst (alltså innan mensen försvinner) När den väl har försvunnit och man hamnar i postmenopaus då stabiliserar sig hormonerna (om än på en extremt låg nivå) Många kvinnor mår bättre då, men för andra kvinnor fortsätter det. Det finns kvinnor som är 75 och har vallningar och dålig sömn. Jag tänker att du skriver att du inte vill ta hormoner för att du inte är sjuk. Viktigt är att veta att de hormoner som finns idag minskar risken för både Alzheimers och hjärt-kärlsjukdom. Googla gärna Dr Mosconi om du är intresserad av Alzheimer-frågan. Hon är en neuroscientist som forskar i dessa frågor och hon har mycket klokt att säga. Jag skulle vilja säga så här, det finns risk att du inte kommer rätta med dina symtom någonsin om du inte börjar med hormoner. Det låter krasst men det skulle kunna vara så. Men det är naturligtvis ett val du måste göra själv. Jag började när jag var 48 och kommer antagligen aldrig att sluta. Återkom gärna om du har fler frågor. Jag kommer skriva mer om hormoner och risker så stay tuned. Allt gott, Katarina

 13. Viktigt tema! Mina bekanta kompisar har alla olika upplevelser, en del såklart liknande, men flera som landat i depressioner och fått lyckopiller, en del har tagit dem andra inte velat göra det och hittat andra lösningar.
  Jag har varit helt förskonad! Har faktiskt svårt att säga om jag har varit i klimakteriet, eller inte. Jag har gått ner 26 kg sen förra året, ja jag var ofta varm innan dess, men inte direkt vallningar, mer konstant varm.. Kan inte säga om det var för viktens skull eller klimakteriet.
  Just nu mår jag väldigt bra, har ju också att göra med min nya livssituation och mindre övervikt.
  Jag är 54, fick min först hormonspiral 2004 efter andra barnet. Jag har tagit ut min andra hormonspiral för en månad sen, jag hade den i 7-8 å, och har ett aktivt sexliv. Hur vet jag om jag fortfarande kan bli gravid? Har separerat sen ett par månader, och hittils användt kondom med nya partnern, men vore ju skönt att slippa…
  Kan jag testa om jag har ägg kvar? Tacksam för svar!
  Eva

 14. Katarina Wilk skriver:

  Hej Eva! En gynekolog kan med ultraljud se hur du dina ägg mår och om de fungerar fortfarande. Så det är mitt bästa tips! Allt gott, Katarina

  1. Hej Katarina!
   Jättebra att detta tas upp!
   Jag är 47år och har senast 2-3åren känt mig svag, svettas på nätterna, värmevallninfar och frossa, yrsel som kommer och går, sover dåligt, ont i lederna, hjärtklappning, dubbla hjärtslag mm. Jag har varit ett antal gånger på vårdcentralen, gjort 24 timmars EKG, hjärtultraljud trott att det varit sköldkörteln men alla prover är bra och jag är frisk! Dock känner jag mig inte frisk, dubbla hjärtslagen blev bättre när jag slutade med mini piller men nu har jag fått hormonspiral och östrogenplåster men mår nästa ännu sämre, då jag tror jag är i förklimakteriet och hormonerna är katastrof känns det som så jag vill helst testa bioidentiskt progesteron men svårt att hitta gynekologer som tror på en när man berättar hur man mår och som vill hjälpa!
   Tack igen att detta tas upp!

   1. katarina wilk skriver:

    Hej Marie, tack för att du skriver här! Det låter som att du haft det väldigt jobbigt. Det kan vara en insättningsperiod med hormonplåster som gör att man känner sig sämre ett tag. Hormonspiral kan också hos vissa kvinnor leda till nedstämdhet och ångest och det låter som att det kanske är det du har drabbats av. Jag förstår svårigheten att få tag på en läkare som förskrivet bioidentiskt progesteron men det kan tyvärr vara så att du inte mår bättre på det heller om det är nu så att du reagerar på hormonspiralen. Vissa kvinnor är nästan “allergiska” mot progesteron. Jag råder dig att ta kontakt med din gynekolog igen och se om kanske dosen med östrogen måste rättas till eller om det är hormonspiralen som spökar. Återigen tack för att du skrev!

 15. Ingrid skriver:

  Hej!

  Mycket kring klimakteriet handlar om vallningar. Har letat efter info på nätet om yrsel och råkade då på ditt namn och din bok. Har fått en sån vidrig yrsel, den är verkligen handikappande. Hur kan jag råda bot på den?

 16. Hej,
  Vad märkligt att det är precis samma för oss alla. Jag är 50 och har sen 6 månader blivit trött deprimerad, inflammationer som inte släpper och torra slemhinnor. Skolboksexempel på klimateriebekymmer. Även jag har gått igenom vårdcentralen fått antidepressiva och sömntabletter. Vilket inte var brilliant men jag var desperat. Sen fick jag förra veckan hormonspriral och en östrogen spray Lezetto. Nu känns allt som mer kaos än någonsin, deppig igen, hjärntrött, sover kasst. Har du något tips? Ska jag vänta det har bara gått en vecka, eller är det något som är galet? Otroligt svårt att hantera alla dessa svängningar.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.