På väg in i väggen eller in i menopausen? – Food Pharmacy

Katarina Wilk

Post image

På väg in i väggen eller in i menopausen?

Vad händer när en gråtande, ångestdriven och sömnlös kvinna i 40-årsåldern kommer till vårdcentralen? Vilka frågor ställer en vårdcentralsläkare? Vilka diagnoser diskuteras?

Jag var 42 år när allt började och det tog inte många besök innan min läkare ville sätta en utbrändhet- och depressionsdiagnos på mig och inte heller lång tid innan hen ville sätta mig på antidepressiv behandling. Jag vägrade för jag känner min kropp väldigt väl. Jag var inte deprimerad eller utbränd, jag kunde bara inte sova. Det var något annat som var på gång. Jag kände det så tydligt. I min bok berättar jag i detalj om min resa och även om vilka livsstilsförändringar som jag har gjort för att må bättre. 

Är antidepressiva verkligen svaret?

Som jag nämnt tidigare så är det ganska tyst om kopplingen mellan perimenopause och depression i Sverige. Det vi vet är att 1 miljon människor tar antidepressiva. Vi vet också att kvinnor drabbas mångfaldigt mer av depressioner än män. Jag har försökt debattera, bland annat i DN och jag har även börjat föreläsa om ämnet, men det är som att jag pratar om något förbjudet. Jag tror nämligen att överförskrivningen av antidepressiva till kvinnor i perimenopausen är stor. Jag tror att det finns mycket man kan göra själv innan man börjar med läkemedel. 

Hitta rätt kunskap i menopausdjungeln

I Storbritannien händer det massor inom denna menopausedjungel som jag kallar den. För något år sedan startades en rörelse med namnet #makemenopausematter. Initiativtagaren Diane Danzebrink drabbades väldigt hårt i och blev nästan suicidal. Hon driver nu frågan och vill öka kunskapen i samhället, framförallt inom vården och på arbetsplatser. 

Diane Danzebrink kämpar också för att få ner överförskrivningen av antidepressiva för om man nu ska ta till läkemedel så anser vi båda att det först och främst bör vara hormonersättning och inte antidepressiva. Men ger inte det en ökad risk för cancer, undrar du säkert? Jag lovar att reda ut det i framtiden. Denna fantastiska kampanj har iallafall mer än 100 000 underskrifter och diskuteras nuförtiden i parlamentet! Ett krav har gått igenom och det är menopausen ska ingå i sexualundervisningen i skolorna. Nu har kampanjen tagit sig vidare ut i världen och startar i USA. Jag fick för några månader sen frågan om jag ville vara med i kampanjfilmen. Känns ärligt talat lite surrealistiskt men samtidigt så otroligt kul!

Jag är nyfiken på hur många av er läsare som är 40 plus och fått konstiga symtom och gått till er vårdcentral och fått antidepressiva? Kommentera gärna så får jag ännu mer vatten på min kvarn och kanske till och med startar en #makemenopausematter-kampanj i Sverige!

PS. Jag märker att ni blir fler och fler som följer mina inlägg och det känns fantastiskt. Ge gärna tips på vad ni vill att jag skriver om. Har redan fått tipset att ni vill ha mer kostrelaterat och jag lovar att skriva massor om detta i framtiden! 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.