fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Dags att vitaminbunkra

Mars 2020. Regnet står som spön i backen, hela staden luktar blöt hund och bunkringen pågår för fullt. Vi sitter på kontoret och studerar en lista över de vanligaste saker som folk bunkrar i Sverige i dessa virustider. Föga förvånande: handsprit och toapapper. Lite mer förvånande: mjölkpulver och pilsnerkorv.

En till sak som förvånar är att grönsakshyllan står orörd. Det kanske är lätt att stirra sig blind på livsmedel med lång hållbarhet i dessa tider, men glöm  inte att också köpa hem lite livsmedel som kan stärka din kropp och ditt immunförsvar så att du, om du väl drabbas, har givit din kropp lite bättre förutsättningar att bekämpa virus.

Lite inspiration:

  1. Frukt och grönt! Gå direkt till frysdisken eller frys in hemma. Frysta grönsaker innehåller i många fall mer näring än de som skördats för tidigt, färdats långt och vistats länge i rumstemperatur.
  2. När du köper torrvaror – fokusera på näringsrika sädeslag som durrakorn, quinoa och bovete istället för klassisk bukfylla (vitt ris och vanlig vit pasta).
  3. Glöm inte alla baljväxter!
  4. Nötter och frön. Att baka med, snacksa på, toppa med.
  5. Kom ihåg mjölksyrat. Hälsosamt och lång hållbarhet! 

Med dessa saker i frys och skafferi har du handlat som en riktig näringsjägare i virustider. Och inte minst har du boostat ditt immunförsvar, inte bara för din egen skull utan också för andras.

Och – här har du ett riktigt bra recept på koreanska köttbullar (utan kött) som funkar fint att göra trippel sats av och frysa in.

Print

Koreansk köttbullar (utan kött)

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 15 bönbullar 1x
Scale

Ingredienser

1 förp förkokta kidneybönor

1 vitlöksklyfta (krossad)

1/2 gul lök, hackad

1 tsk timjan

1 msk tomatpuré

1 tsk tamarisoja

1 dl havregryn

3/4 dl solrosfrön

salt & peppar

Den magiska BBQ-såsen:

4 tsk honung

2 tsk sambal oelek 

1 msk tomatpuré

1 msk tamari

1 tsk sesamolja

1 tsk färsk ingefära, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

salt & peppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj av bönorna.
  2. Stek lök och vitlök i en panna med lite olja och vatten tills de mjuknat.
  3. Lägg solroskärnorna och havregrynen i en mixer och mixa tills de blivit till ett fint mjöl.
  4. Lägg bönorna i mixern och pulsa flera gånger. Lägg ner resten av ingredienserna och fortsätt pulsa tills allt blandats. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rulla 15 köttbullar.
  6. Baka i ugnen på en plåt i 15 minuter (vänd på dem efter halva tiden).
  7. Ojojoj, dags för SÅSEN. Hetta upp alla ingredienserna i en kastrull och lägg sist i köttbullarna. Toppa med sesamfrön och hackad purjolök (frivilligt) och servera med quinoa och broccoli (också frivilligt).

Dela

Kommentarer

  1. Vad kan man ersätta honungen med om man är vegan? Dadelsirap kanske? 🙂

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.