fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Näringsjägarfalafel med gröna och gula ärtor

I samarbete med City Gross.

Tillsammans med vår sponsor City Gross har vi gett oss tusan på att få fler svenskar att våga sig in i frukt- och grönsaksdisken lite oftare. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter 500 gram frukt och grön om dagen (och 25-35 gram fibrer) men tyvärr är det få av oss som når upp i det. En bra början är förstås att bli riktigt sugen på att prova ett vegetariskt recept. Som vår ärtfalafel, till exempel.

Det här är ett riktigt höjdarrecept som du, när du väl provat det, kommer vara fullt villig att ersätta de vanliga köttbullarna med. Missförstå oss rätt – det smakar inte köttbullar. Men tio fingrar upp till gud att det är det bästa falafelrecept vi någonsin provat (och vi har provat många).

Smaken är mitt i prick. Konsistensen är precis som du vill ha den. Ingredienslistan är som ljuv musik för en näringsjägare. Och som pricket över i:et innehåller den både svenska gula och gröna ärter och närodlad persilja.

Så, kan du tänka dig att prova? Tänkte väl det. Då kör vi! Läs receptet nedan och beställ ingredienserna här.

Print

Falafel med gula och gröna ärtor

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 25 1x
Scale

Ingredienser

2 dl frysta gröna ärtor,tinad

150 g gula ärtor

1 gul lök, grovt hackad

2 vitlöksklyftor, grovt hackade

1 msk lantbuljong

1/2 dl persilja, färsk eller fryst

1 tsk rök paprikapulver

2 msk tahini

kokosolja att steka i

Så här gör du

Blötlägg de gula ärtorna i 8 timmar. Häll av vattnet och skölj ordentligt. Lägg i en mixer tillsammans med gröna ärtorna, löken, persiljan, lantbuljongen, paprikapulvret och tahini. Mixa till en helt slät smet. Rulla smeten till runda bollar och stek i en stekpanna. Ät med precis vad du vill, till exempel en stor sallad, i hemgjorda tortillabröd eller med ugnsrostade grönsaker.

Notes

TIPS!

Tips! Blöt händerna lätt innan du rullar bollarna så blir det enklare att rulla dem.

Dela

Kommentarer

 1. Karin skriver:

  Åh men ja!
  Äntligen ett falafelrecept, ska hem & provas bums.
  Tusen tack!

 2. Michaela skriver:

  Hej!

  Måste laga dessa!
  En fråga, det är alltså inte redan kokade gula ärtor som ni blötlägger utan okokta?

  Mvh
  Michaela

  1. Cassandra Mechura skriver:

   Ja, precis!

 3. Sofie skriver:

  Låter supergott!! Men jag är allergisk mot sesamfrön, vad kan man ta istället för Tahini? 🙂

 4. Linnea skriver:

  Hur är det med ärtor och lektiner, behöver man inte kika dem först?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Kör kokta kikärtor på tetra!

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.