Nya studier visar att du kan äta dig frisk – Food Pharmacy

Cecilia Nilsson

Post image

Nya studier visar att du kan äta dig frisk

Vetenskapliga studier slår fast att man kan bli symtomfri från kroniska autoimmuna sjukdomar, allergier och magproblem genom att äta en elimineringskost som kallas autoimmun kost (AIP).
Som gästskribent här på Food Pharmacy ska jag dela med mig av ny forskning och fakta kring AIP, och det blir även mängder av goda recept.

Stort intresse hos allmänheten

Kunskap kring den autoimmuna kosten sprider sig snabbt över hela klotet just nu. Det kommer nya kokböcker från USA, Tyskland, Italien, Storbritannien och Sverige – jag skriver själv på den femte kokboken med AIP – och man kan utbilda sig till expert inom AIP och praktisera upplägget som funktionsmedicinare och kostrådgivare både i Sverige och utomlands.

Framförallt beror det här på ett ökat intresse hos allmänheten. Tusentals och åter tusentals personer vittnar nämligen om att det fungerar. Man pratar om AIP på middagar och på gym, i fikarum och det bloggas om maten. Självupplevda hälsoresor är helt enkelt oslagbart när det kommer till spridning av ett kostupplägg.

När jag själv provade autoimmun kost för drygt sex år sedan, var jag både hoppfull och skeptisk. Var inte påståendena lite väl överdrivna? Hur kunde jag med svår psoriasis, astma, många allergier, IBS, hypotyreos och psoriasisartrit möjligen bli hjälpt – av vanlig mat(?!).

Idag är jag ett levande exempel på att det fingerar,och kan sälla mig till den där lyckliga bubbliga skaran som pratar om hur kosten förändrat deras liv.

Jag är så lycklig över att jag inte har värk längre. Att jag sedan har slängt astmasprej och mediciner, kan vistas ute som en normal människa på våren utan pollenallergi, kan äta stenfrukter och sy igen (damm-allergi) och att blivit av med mina förfärliga psoriasisutslag och alla symtom av min hypotyreos – gör ju inte saken sämre…

Och idag är jag extra lycklig över att jag som lic. kostrådgivare och kokboksförfattare kan hjälpa andra att göra samma resa som jag gjort.

Detta är AIP

Vad är det här för kost då? Vanlig mat, skriver jag. Kan det verkligen vara så enkelt. Nja, vanlig och vanlig – “extra läkande” livsmedel är kanske en bättre beskrivning. Men kanske framförallt är detta en elimineringskost – det vill säga det är viktigt vad du inte äter! 

Autoimmun kost, eller AIP (efter engelskan the autoimmune protocol), är ett upplägg man följer under cirka 3 månader. Under denna tid utesluter mat och dryck som kan bidra till inflammation i kroppen, irritation i tarmen samt våra vanligaste allergener i kosten.

Det som händer då är att inflammationer går tillbaka, tarmfloran blir balanserad och framförallt så får man ett normalt fungerande immunförsvar igen. 

Autoimmuna sjukdomar uppstår ju när immunförsvaret har blivit rubbat och attackerar den egna kroppens olika vävnader. Vårt primära mål är alltså att lugna ner immunförsvaret och få det i normal balans igen – så att det arbetar för oss, inte mot oss. Då kommer vi också åt allergier och symtom vid andra kroniska tillstånd som har med immunförsvaret att göra. 

Här är det viktigt att påpeka att vi blir av med symtomen – vi blir inte botade. Men utan symtom så blir man ju frisk, pigg och värkfri. För att behålla den nyvunna hälsan gäller det också att lägga ner lite extra tid på kosten även i framtiden.

Whole foods

Det man äter under elimineringstiden är näringstät kost för att stötta kroppens läkning. Det är därför en hel del extra läkande livsmedel som ingår där fokus också ligger på hela oprocessade råvaror eller “whole foods” som det kallas på engelska.

På en AIP-inköpslista kan du till exempel hitta: gröna bladgrönsaker, surkål, de flesta av de vanliga svenska grönsakerna, rotfrukter av alla slag, kombucha, bär, kollagenpulver, frukt, MSC-märkt fisk och skaldjur, kött av gräsbetande djur, vilt, kokosolja, olivolja, syrade grönsaker, antiinflammatoriska örter, egen kokosyoghurt och kryddor som gurkmeja, ingefära, vitlök, persilja med mycket mera. 

Att hålla sig inom ramarna och vara 100 % strikt kanske inte verkar vara så svårt, men det kan vara en stor utmaning. 

På samma sätt som det är mycket man kan äta så är det mycket som elimineras: socker, glutenspannmål, nötter, frön, baljväxter, ägg, potatisväxterna (potatis, tomater, paprika, aubergine, chili), kaffe, kakao, alkohol och samtliga mjölkprodukter från djur. 

Nya vetenskapliga studier

De senaste åren har det gjorts flera kliniska studier kring AIP och autoimmuna sjukdomar. Resultaten är väldigt hoppingivande. Majoriteten av de som ingick i studierna fick betydande hjälp och många blev även helt symtomfria. Läs mer här om  AIP vid sköldkörtelsjukdom och AIP vid autoimmuna tarmsjukdomar Ulcerös kolit och Crohn´s.

Just i detta nu pågår ytterligare en klinisk studie i USA med AIP vid hudsjukdomar som rosacea och psoriasis. Den väntas blir klar under 2020. 

Du blir proffs på din egen mat

Efter en elimineringstid – och när man nått bra resultat – kan man börja återinföra livsmedel i kosten igen så att man hamnar på en ganska normal kost igen med både baljväxter, nötter, kaffe, potatisväxter och ägg. 

I och med att man återintroducerar ett livsmedel i taget så kan man känna efter om det är något som man är extra känslig för. Du blir proffs på din kropps känsligheter helt enkelt. Jag rekommenderar alltid att man även i fortsättningen ska äta en kost som både är glutenfri och sockerfri, och många mår också bra av en helt mjölkfri kost.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.