Skillnaden mellan tillit och kontroll – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Skillnaden mellan tillit och kontroll

Rösten kom inifrån mig själv, klar och tydlig: Tillit handlar inte om att lita på att det kommer att bli som du vill, tillit handlar om att lita på att hur det än blir så kommer du att vara okej.

Jag satt i en taxi på väg till Arlanda för att ta mig till mitt kontor i Köpenhamn. Jag hade ett sår på benet som inte ville läka och eftersom alla typer av hälsoproblem har varit en stor trigger för mig tog det såret nästan helt över mitt liv. Jag minns att jag sa tyst till mig själv: Nästa gång du lägger om såret så kommer du att se en förbättring, jag lovar, ha tillit. Det var då den andra rösten kom in och avbröt:

Tillit handlar inte om att lita på att det kommer att bli som du vill, tillit handlar om att lita på att hur det än blir så kommer du att vara okej.

Jag hade nog tänkt till dess, att jag hade ganska stor tillit; till att saker blir som jag tänkt, till att det löser sig som jag vill eller att inget jobbigt kommer att hända. Det var först då jag insåg att det faktiskt hade handlat om kontroll som till stor del är motsatsen till tillit.

Till min förvåning, när jag insåg att jag inte längre behövde försöka kontrollera något som låg utanför min kontroll, så kände jag en sådan lättnad. Jag behövde inte längre försöka forcera en läkning som hade sin egen gilla gång. Jag behövde inte längre villkora mitt lugn till ett särskilt tillstånd, nämligen att mitt sår skulle vara läkt. Jag kunde släppa taget där och då, även när allt inte var som jag tyckte det borde vara och utan att alls veta vad som låg framför mig. Jag kunde få tillgång till lugnet och närvaron just där och då, i taxin på väg till Arlanda, för just där och då, så var jag okej.

Nu känns det på sin plats att jag delar med mig av min definition av ”okej”. Okej betyder inte alltid glad, eller sprudlande, eller ens särskilt välmående. Ibland betyder okej att känna smärta, att vara rädd, att uppleva sorg. Så ”att lita på att hur det än blir så kommer du att vara okej” handlar helt enkelt om att lita på din egen förmåga att hantera livet, såsom livet är.

För mig handlar det också om att lita på att det finns en högre makt som jag också kan vända mig till, att det finns en mening, att jag är buren genom livet. Om du vill addera den tryggheten eller inte är förstås helt upp till dig.

I tider av stor osäkerhet, vilket alla tider egentligen är, tror jag det är viktigt att vi kultiverar vår tillit. Att vi då och då släpper taget och sänker axlarna, tar ett djupt andetag och helt enkelt väljer tillit. Tillit till att hur det än blir så kommer jag att vara okej.

Många personer jag pratar med menar att de har stor tillit till livet, till att saker löser sig i största allmänhet, men så kommer villkoren: Så länge inte det där eller där händer förstås. Det skulle inte vara okej. Det skulle jag inte klara av. Det får bara inte hända. Då pratar vi inte längre om tillit enligt min mening, då är vi återigen inne på kontroll.

Oavsett hur livet ser ut just nu eller kommer se ut i framtiden, så är det mycket lite utanför oss själva som vi faktiskt har kontroll över. Antingen kan vi leva i förnekelse över det faktumet eller kämpa med näbbar och klor för att försöka få tag i något vi aldrig haft eller kommer att få.

Den största trösten med att bli vuxen och ha varit med om saker i livet är ju just den, vi har faktiskt egen erfarenhet av att vi klarar av saker, av att vi är kapabla, att vi kan hantera svåra saker. Och ju mer vi lär oss att leva i närvaro, desto mer inser vi dessutom att livet, här och nu, i ögonblicket, oftast är ganska behagligt, det är i våra huvuden som skräckfilmen pågår.

Även om skräckfilmen ibland inträffar i våra liv så är den inte ens hälften så läskig som vi trodde, för när vi väl är där så kan vi göra något åt saken. Vi har vår fysiska kropp med oss, våra tankar och känslor, vår intuition, våra erfarenheter och stöd av andra människor runtomkring oss. Men alla de resurserna finns bara i verkligheten som är här och nu, aldrig i en fantasi som bara bor i ditt huvud.

Så varje gång din hjärna sätter igång och börjar spela upp skräckfilmer för dig om något som eventuellt kan hända i framtiden; lägg en hand på ditt hjärta, ta ett djupt andetag och kom ihåg vad som är verkligt, i just det här ögonblicket. Släpp kontrollen över det du inte kan kontrollera, och välj tillit.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.