Tid att förbereda framtiden – Food Pharmacy

Dag Kättström

Post image

Tid att förbereda framtiden

This image has an empty alt attribute; its file name is FP_stamps_DagKattstrom_sv.png

I dessa dagar av väntan på vilken väg viruset och våra samhällen ska ta, är det bästa du kan göra att förbereda dig. Passa på att inventera och utveckla dig. Ta höjd för både bättre och sämre tider. Faktum är att vi är biologiskt gjorda för att möta utmaningar och gå starkare ur dem.

Vissa har drabbats mycket hårt under de här veckorna och det kan ta lång tid att återhämta sig från svåra händelser. Men vi har alla tillgång till en djup evolutionär kraft som vi delar med allt levande och det kan vara trösterikt att söka kontakt med denna.

Det gamla ordspråket “det som inte dödar dig, stärker dig”, stämmer i allra högsta grad även på cellnivå. Hormesis är beteckningen för fenomenet att biologiska system fungerar bättre efter att ha blivit utsatta för stress. Det här är tydligt i mängder av studier på organismer som utsatts för alltifrån matbrist till radioaktivitet.

Det är dock dosberoende. Lite radioaktivitet får cellerna att ställa sig på tå och bli bättre på att reparera förstörda DNA-strängar. För mycket radioaktivitet gör att cellen havererar. Samma sak med maten. En avvägd fasta då och då förbättrar hälsomarkörer. Långdragen svält skadar dig.

Forskarna håller nu på att kartlägga hur de här mekanismerna fungerar och har upptäckt att det djupt inne i oss finns grundläggande brytare som vi delar med de flesta organismer. När livsbetingelserna är goda, när inga hot är i sikte och det finns gott om mat, då satsar livet på tillväxt och drar igång processer för att föröka sig. När tiderna är sämre, när maten tryter och yttre hot står för dörren, då hukar livsprocesserna. Då väntar vi på bättre tider och passar på att städa och reparera i cellerna.

En central mekanism som styr detta är är en grupp enzymer i våra celler som kallas sirtuiner. Det är ett system som reagerar på signaler från omvärlden. När du till exempel får för lite mat aktiveras sirtuinerna och signalerar att det verkar vara problem med livsbetingelserna och att energin ska användas för reparation, inte reproduktion.

Faktum är att dessa sirtuiner även aktiveras av vissa ämnen i växter, såsom resveratrol. Många växter bildar resveratrol som ett sätt att skydda sig när de utsätts för sämre livsbetingelser och mot bakgrund av det spekulerar vissa forskare i att kroppen alltså kan förbereda sig för en kommande matbrist genom att reagera på ämnen i födan som indikerar detta. Det är en spännande teori om hur sammantvinnade vi är med allt annat liv på jorden.

Likt sirtuinernas känselspröt har våra ständigt fördjupade kunskaper om världen gjort att vi nu för första gången i historien inte blir helt tagna på sängen av ett nytt virus. Vi har relativt god koll på situationen jämfört med tidigare pandemier och vi anpassar våra samhällen. Om reaktionen är balanserad får tiden utvisa, men uppenbarligen reagerar vi på samhällsnivå med att dra oss tillbaka inför ett yttre hot.

Det går att jämföra med hur sirtuinerna får våra cellsystem att huka när de blir varse en potentiellt farlig situation. Minns då att det inte handlar om att ge upp och gå i dvala. Sirtuinerna ställer om fokus till att reparera DNA och rensa bort slaggprodukter i väntan på bättre möjligheter för tillväxt. Det naturliga nu är därför att inventera, att städa ur, att förbereda sig för bättre tider.

Träna, ät bra, fundera på din plats i livet och dina mål. Kanske ska du även passa på att testa lite fasta. Då triggar du sirtuinerna vilket gör dig mer motståndskraftig på flera sätt.

Det nya coronaviruset utsätter oss för grym död och tragik. Samtidigt hade utmaningen kunnat vara så mycket värre. Situationen är inte så överväldigande att det orsakar totalt sammanbrott i våra samhällen. Snarare utsätts vi nu för ett slags hormesis och mycket tyder därför på att vi går stärkta ur det här. Speciellt om vi förbereder oss för bättre tider redan nu.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.