fbpx

Dietistens val, Recept

Post image
fav

Citronbakad torsk med feta, tomat och basilikaolja

fav

Söndagsmiddag med långkok i all ära men hellre en enkel (och god!) allt-i-ett-middag. Så här kommer vår favorit på det temat – citronbakad torsk med feta, tomat och basilikaolja.

Fisk, och då speciellt fet fisk, är liksom andra livsmedel av marint ursprung unikt i sitt innehåll av de långa fettsyrorna EPA och DHA som båda tillhör omega 3-familjen. Dessa långa fettsyror är speciellt viktiga för hjärnans funktion, blodtryck och fostrets utveckling. Det är såklart härifrån uttrycket ”du blir smart av fisk” kommer.

Print

Citronbakad torsk med feta, tomat och basilikaolja

Scale

Ingredients

800g potatis
1 kruka basilika
1 citron + 2 msk citronjuice
1klyfta vitlök
4 torskfiléer (kan varieras med annan typ av vit fisk som sej och kolja men även lax och makrill)
300g körsbärstomater på kvist
1 pkt fetaost
100g kalamataoliver

Att ha hemma: olivolja, 1 tsk honung, salt och peppar

Instructions

Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen om den är stor och lägg i en ugnssäker form, ringla på olja och ställ i i ugnen ca 20 min.

Mixa under tiden basilika med 2 msk citronjuice, 0,5dl olja, vitlök, honung och smaka av med salt.
Dela citronen på hälften och lägg i ugnsplåten ihop med torsk, fetaost, tomter och oliver. Strö på salt och peppar och ställ tillbaka formen i ugnen ca 15 min. Ringla basilikaoljan över formen och servera direkt.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

Kommentarer

  1. Sofie skriver:

    Ser så gott ut! Om man skulle vilja göra den vegetarisk, vad skulle ni rekommendera istället för fisken? Tofu? Något annat?

    1. Caroline skriver:

      Hej Sofie! Tofu går alldeles utmärkt, då skulle vi marinera den i oljan först. Annars är tempeh gott till. Eller lite mer vita smörbönor (kanske ihop med gröna bönor) och feta!

  2. Marta skriver:

    Är detta till 4 personer? Synd att det inte står hur många portioner.

    1. Caroline skriver:

      Hej Marta! Ja, det är för fyra portioner. Vi ska skriva ut det i fortsättningen, tack för påminnelse!

      1. Marta skriver:

        800g potatis är lite väl mycket för två kanske 😀

  3. Caroline skriver:

    Haha låter mycket men det är klart, är man väldigt hungrig eller har gjort av med massa energi så kanske det går ner 🙂

  4. Alexandra skriver:

    Är det oliver med eller utan kärnor?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.