Somrigt fiskrecept med ljuvlig örtsås – Food Pharmacy

Recept, Cecilia Nilsson

Post image
fav

Somrigt fiskrecept med ljuvlig örtsås

fav

Nu är det bråda dagar hos oss: det är både ny onlinekurs och en ny kokbok på gång. Exklusivt för Food Pharmacy delar jag här med mig av ett smakprov från nya kokboken.

Efter nästan ett helt års arbete så är det äntligen dags för oss att släppa vår onlinekurs i AIP. Kursen är skapad för alla som vill veta allt om den läkande autoimmuna kosten och samtidigt komma igång och äta enligt AIP – med enkla veckomenyer och guide. Vi finslipar de sista detaljerna med filmer och faktatexter och den kommer snart att finnas på vår hemsida www.swedishpaleo.se 

I förra veckan skrev jag också nytt kontrakt för en AIP-kokbok med Lava förlag. Nu inleds ett digert arbete med att plocka fram och provlaga både goda, nyttiga och enkla recept. Mer om boken och dess innehåll längre fram, men redan nu får du ett smakprov: Sötpotatisbullar med ingefära, örtsås och varmrökt röding. 

De saftiga sötpotatisbullarna är ungefär som potatisbullar i konsistensen, lite knaprig yta och mosiga i mitten. Du lagar dem smidigt i ugnen och serverar dem med en kall örtsås och valfri rökt eller varmrökt fisk.

Här valde jag röding som är en smakrik fet fisk, full av vitamin D, B12 och omega 3. Både sötpotatis och morot i bullarna innehåller betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen: A-vitamin är nödvändigt för synen, huden och den så viktiga slemhinnan i tarmen. Det fiffiga med A-vitamin är att det kan lagras i kroppen i flera månader och utsöndras vid behov. Lagringen sker både i levern (som retinylestrar) och i fettväven, njurarna och lungorna. Som du förstår är det alltså en ganska perfekt kombination av näringsämnen i detta recept och dessutom väldigt enkelt och god sommarmat.

Smaklig spis!

Print

Somrigt fiskrecept med ljuvlig örtsås

  • Av : Cecilia Nisbet Nilsson
Scale

Ingredienser

200 g varmrökt röding, lax, makrill eller böckling

Sötpotatisbullar:

300 g sötpotatis (1 stor)

1 msk fint riven ingefära

1 grovt riven morot (ca 3 dl)

5 cm purjolök, finhackad

1x1 cm färsk ingefära

1 msk potatismjöl eller arrowrot

Örtsås:

1x1 cm fint riven färsk ingefära

1 dl kokosgrädde

2 msk finklippt persilja

1/2 tsk örtsalt, t ex Spice Master

1 msk pressad färsk citron      

Instruktioner

Sätt ugnen på 200°.

Örtsås: Häll kokosgrädden i en skål, tillsätt skalad och fint riven ingefära, örtsalt, finhackad persilja samt pressad citron. Vispa ihop och ställ i kylen under tiden som sötpotatisbiffarna tillagas i ugnen.

 

Biffar: Skala och dela sötpotatisen i 2×2 cm stora bitar. Ångkoka i ca 15 minuter tills de är mjuka. Lägg över i en bunke och mosa med en potatisstöt. Häll över potatismjölet och blanda.

 

Finhacka purjolök och persiljan, riv morötterna grovt och skala och riv ingefäran fint. Blanda allt med sötpotatisen. Salta en aning.

 

Forma små biffar med våta händer. Biffarna blir bäst om de är små, ca 5 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i 15 minuter. Vänd biffarna försiktigt och tillaga i 15 minuter till. De kommer att vara lite lösa i mitten, som vanliga potatisbullar.

 

Servera med varmrökt fisk och ringla den kalla såsen över.

 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.