Varför gör vi inte det vi vet att vi mår bra av? – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Varför gör vi inte det vi vet att vi mår bra av?

This image has an empty alt attribute; its file name is FP_stamps_HelenaOnneby_sv.png

Den tid vi alla går igenom just nu är ett bra tillfälle att ta väl hand om oss, stötta vårt immunsystem och lägga lite extra energi på att ta hand om vår fysiska, mentala och emotionella hälsa. De flesta av oss vet vad vi behöver göra, vi vet vad vi mår bra av, vilka förändringar som behöver till för vårt välmående, ändå gör vi det inte. Varför?

Jag vill börja med att tydliggöra att jag inte har något universalsvar på den här frågan, det tror jag inte att någon har. Jag tror att vi behöver lyssna inåt, och hitta våra egna svar. Den här texten är ett utforskande av möjliga ledtrådar till ditt svar.

Och med det sagt, självkännedom är nog en av de allra viktigaste bitarna. Det är bara du som vet vad du behöver just nu och det är bara du som kan hitta svaret på varför just du väljer att inte ge dig själv det du behöver. Svara ärligt; vad vet du att du behöver göra just nu men som du ändå inte gör?

En annan viktig ledtråd på väg mot svaret är mod. Mod att våga möta dig själv och vara ärlig, om inte mot andra människor, så åtminstone mot dig själv. Vad vet du att du behöver göra just nu men som du ändå inte gör?

Så, om det kom ett svar till dig nu så vill jag påminna om en till viktig grej innan ditt dömande kommer igång; välj nyfikenhet istället! Det är så lätt att gå in i dömande när vi tycker att vi fokuserar på ”fel” saker eller fortsätter att göra sådant vi vet att vi inte mår bra av. När vi istället väljer att vara nyfikna på våra reaktioner och ursäkter och undersöker dem med ett öppet sinne så har vi mycket större chans att hitta något nytt. När vi dömer oss själva och bestämmer oss för att vi ”är dåliga” så stänger vi också dörren till att hitta vägen framåt. Tänk hellre, ”shit, det gick åt skogen, jag försöker igen!”.

När du nu valt ett nyfiket förhållningssätt; ställ följande frågor till dig själv:

1.Varför vill du göra annorlunda/ förändra?

Du behöver ha ett starkt varför för att kunna motivera den inre motståndaren att fortsätta även när det är motigt.

2.Vad skulle bli bättre i ditt liv om du gjorde annorlunda/ förändrade?

Att ha en tydlig bild av vad du skulle vinna på förändringen kan sporra dig när det är tufft

3.Om du inte gör annorlunda/ förändrar, hur ser ditt liv då ut om 1 månad, 1 år, 10 år?

Den här frågan kan verkligen vara ögonöppnande. Vad väcker den i dig?

”Den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan, den näst bästa tiden att plantera ett träd är idag” – Kinesiskt ordspråk

4a. Vilka ursäkter dyker upp i ditt huvud kring varför du inte gör det du vet att du behöver göra?

Om du läst några av mina tidigare texter här vet du att jag är ett stort fan av att ”sätta sig i förarsätet” för sitt eget liv. När du aktivt väljer att göra det så tar du fullt ansvar för dina tankar, känslor, hur du agerar och reagerar. Det fina med att ta ansvar är att du får tillbaka makten över ditt liv, du lämnar offerrollen, och får tillgång till en enorm kraft att förändra saker om du vill. Du får möjlighet att svara an, när du tar ansvar.

4b. Gå igenom ursäkterna ovan. OM du valde att inte göra några ursäkter, vad skulle du säga istället? Vad kan du göra istället?

5. Gör en lista över alla förändringar du velat göra i ditt liv och faktiskt också gjort. Vad väcks i dig när du tittar på den här listan?

6. Om ditt liv stod på spel “du måste göra den här förändringen, annars dras sladden ur om en månad” – hur skulle du få till denna förändring?

Ibland skyller vi på praktiska omständigheter, till exempel tid, men är det något vi har lärt oss av den här krisen så är det väl att vi faktiskt kan ställa om vårt liv ganska radikalt och snabbt, när det faktiskt behövs. Om tid är din ursäkt, notera vad du lägger din tid på under några dygn. Min gissning är att det finns lite tid att hämta bland alla skärmar, ifall du på riktigt tyckte att förändringen var viktig för dig.

7. Om jag skulle påstå att du faktiskt inte vill om du inte gör, vad händer i dig då? Om du blev provocerad av den frågan – var nyfiken! Vad provocerade dig? Om nya ursäkter dyker upp (som du kanske vill skrika åt mitt håll) – gå tillbaka till fråga 4 b. och testa igen att välja bort ”ursäkter” från ditt liv.

Jag skriver den här texten för att jag är med dig. Jag behöver också göra förändringar jag inte gör, medan andra, som att ställa om mitt liv radikalt från en dag till en annan våren 2012, var ganska självklart. Det finns inga universalsvar på varför vi beter oss som vi gör, men med en stor dos nyfikenhet på oss själva (istället för dömande) kan vi komma ganska långt. Och en sak är säker, ingen annan än du kommer att kunna göra förändringen du behöver göra i ditt liv. Du är värd det!

Så vad väljer du att göra (eller sluta göra) nu?

Om du vill ha inspiration och verktyg till mer välmående, kolla in min nya e-bok med bland annat 10 praktiker för välmående, guidande meditationer och andningsövningar.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Maria skriver:

  Det är skillnad på att göra aktiva val som att äta bättre, röra på sig mer etc jämfört med att hur en hanterar svåra känslor. Tips?

  1. Helena Önneby skriver:

   Hej Maria!

   Ledsen att jag inte svarat förrän nu!

   Lämpligt nog handlar min nästa krönika, som nog kommer redan imorgon, om just det, hantera svåra känslor.

   Men, jag tror ändå att ett undvikande av även den praktiken kan förklaras genom att besvara ovanstående frågor. Jag tänker att oavsett om det handlar om att äta bättre eller hantera jobbiga känslor så behöver vi aktivt välja att investera tid och energi i att göra det vi behöver göra, även om aktiviteten i sig är annorlunda. Det handlar om att tro på sitt eget värde och möjlighet att må bättre och därmed göra det som behöver göras.

   Vad tänker du om det?

 2. DylanTeker skriver:

  Personligen, när jag anlände till Sverige, blev jag chockad över mängden reklam

 3. DylanTeker skriver:

  Borde vi reglera casino och spel?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.