Vegansk paj med sparris och tomat – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Vegansk paj med sparris och tomat

fav

För några dagar sedan fick vi en avi på posten. Någon hade skickat ett paket till oss! Fulla av förväntan gick vi upp till postkontoret på Östermalmstorg och räckte över den lilla papperslappen till mannen bakom luckan. Vad kunde vi vänta oss? Ett tyngdtäcke? En potatisskalare? Allergitabletter mot pollen? Ingen visste.

Efter någon minut kom mannen tillbaka med ett paket som hade samma form som en bok. Väl ute på gatan slet vi upp paketet och döm av vår förvåning när det var en bok! Och inte vilken bok som helst utan en bok skriven av vår vän och FP-kock Therese Elgquist. Boken heter “Växtbaserat” och vänder sig till alla som vill lära sig att laga god och enkel växtbaserad mat.

Vi läste den från pärm till pärm och njöt av varje sekund, men det var inte förrän vi nådde sidan 127 som vi stötte ifrån ett ljud. För där nere i högra hörnet hade Therese lösningen på något som vi funderat på i många, många år…

Hur tusan gör man en vegansk pajstanning?

Som vi funderat. Så många nätter vi legat sömnlösa och googlat. Så många middagar vi vigt åt detta samtalsämne. Och hela tiden har Therese suttit inne på svaret. Nämligen:

Genom att mixa silkestofu, mandelmjölk, näringsjäst, flingsalt och svartpeppar. Tänk att något så komplicerat i själva verket alltid varit så enkelt!

Resten gick av bara farten. Vi gjorde vårt favoritpajskal på kikärtor, mandelmjöl och kokosolja (receptet hittar du här) och sedan öste vi ner lök, vitlök, tomat och sist men inte minst sparris.

Om det blev vansinnigt gott? Ja, annars hade ju det här blogginlägget varit något av ett platt fall.

Print

Vegansk paj med sparris och tomat

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

Pajdeg

3 dl kokta kikärtor

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosolja

Fyllning

250 g silkestofu

2 dl valfri växtdryck

2 msk näringsjäst

1/2 tsk flingsalt

1 krm nymalen svartpeppar

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor

250 g sparris

10 körsbärstomater

Instruktioner

Börja med pajdegen eftersom den ska förgräddas. Mixa ingredienserna till pajdegen i en mixer och tryck ut i en pajform. Förgrädda på 125 grader i 20 minuter. Ta ut pajen och höj temperaturen på ugnen till 175 grader.

Mixa silkestofu, växtdryck, näringsjäst, salt och peppar. Låt lök och vitlök svettas snabbt i lite olivolja. Skär sparrisen i 1 cm långa bitar och halvera tomaterna. Tappa ner allt i pajskalet. Ställ in i ugnen och ha tålamod i cirka 40-45 minuter (eller helt enkelt tills när pajstanningen har stelnat).

Ta ut och njut (ofrivilligt rim).

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.