Det inre skiftet – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Det inre skiftet

This image has an empty alt attribute; its file name is FP_stamps_HelenaOnneby_sv.png

”Ingenting har ju egentligen förändrats, men allt har förändrats, för att jag har förändrats”

En coachingklient kom till mig och ville ändra på det mesta; jobb, relationer, boende, hälsovanor, fritid… hon hade helt enkelt skav. När vi hade jobbat ihop i några månader sa hon, vid vårt sista möte, ovan citat.

Hon kände inte längre ett så stort behov av att förändra sin jobbsituation, sina relationer, boendet, hälsan eller fritiden för hon hade fått tag i andra kvaliteter, inre kvaliteter, som hade skiftat allt.

Hon kände sig mer tacksam för det hon hade, hon hade lättare till acceptans för det hon inte kunde förändra, hon hade en snällare inre dialog när livet var tufft, hon hade en större tillit till att det finns en mening och hon hade hittat tillbaka till livsglädjen igen. Skavet var borta.

Den här resan är inte helt ovanlig. Vi känner skav och tror automatiskt att det är något i det yttre som behöver förändras. Men när vi börjar skala löken så inser vi att det är något inom oss själva som faktiskt skapar skavet, och att det är därifrån förändringen behöver komma.

De här fem inre kvaliteterna är de jag ser som gemensamma nämnare hos oss alla som ibland har skav (läs: alla människor).

Acceptans

Motsatsen till acceptans är att göra motstånd. Oavsett om vi kämpar emot verkligheten eller om vi accepterar den så är den vad den är. När vi kan stänga gapet mellan våra förväntningar på hur verkligheten ”borde” vara och hur den faktiskt är, just nu, så blir livet så mycket lättare. Och när vi väl befinner oss i verkligheten kan vi faktiskt hitta alla möjliga vägar till förändring.

Självmedkänsla

De allra flesta av oss har en väldigt stark inre kritiker. Det är en karaktär vi skapat under vår uppväxt och våra liv baserat på allt som vi ser som dåligt med oss själva. Men vi behöver komma ihåg att den är en skapad karaktär, inga småbarn har en inre kritiker. Vi kan därmed skapa en snällare inre röst om vi vill det. Att kultivera självmedkänsla genom vår inre bästa vän gör livet så mycket lättare att leva, oavsett vad vi går igenom.

Tillit

Jag har skrivit om tillit förut för att jag tror att det är så viktigt! Det handlar inte om att lita på att allt blir som vi vill jämt, utan om att saker löser sig, att vi kan göra svåra saker och att det finns en mening med det som sker.

Tacksamhet

Vi har alla ett starkt negativity bias, det är en bra grej eftersom det hjälpt oss att överleva faror. Men vi är inte utsatta för så mycket faror i vår vardag längre och vi gör gott i att bygga vår tacksamhetsmuskel. Den hjälper oss att flytta fokus från brist, problem och faror till allt som faktiskt funkar, vilket alltid är sååå mycket mer.

Glädje

När fick vi för oss att allt måste vara så seriöst jämt? Hur kan vi bjuda in lek och skratt och bus och lätthet igen? Vissa saker är allvarliga, men faktiskt inte särskilt mycket. Att hitta tillbaka till lusten och glädjen är inte bara bra för hälsan, det är också så viktigt för vårt allmänna välmående.

Vad väcks i dig när du läser om de här fem kvaliteterna? Vilka känns nära och lätta för dig och vilka känns längre ifrån?

Om du har skav någonstans i ditt liv så börja med att titta på de här fem kvaliteterna innan du vänder upp och ned på allt i det praktiska. Kanske hittar du ”hem” till dig själv igen även utan en massa stora förändringar, kanske inte. Men alldeles oavsett, all bestående förändring börjar inifrån.

Jag lanserar ett nytt onlineprogram den 1 juli som bygger på dessa fem kvaliteter. Om du blir nyfiken och vill veta mer så kika in på: http://helenaonneby.com/det-inre-skiftet

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.