En sommarbowl som för tankarna till medelhavet
I dag ska vi bjuda på vårt enklaste (och godaste) salladsrecept – en sommarbowl som för tankarna till medelhavet. Men först ska vi bara berätta hur det här receptet kom till.
För några veckor sedan gjorde vi en liten lågmäld shout out på vår insta där vi undrade vad ni var intresserade av att få för recept från vår köksträdgård i sommar. Högtrycket låg som en filt över Sverige men vi hoppades ändå på att en kanske två av er skulle orka svara. Men bomber och granater vad många svar vi fick!
Man hade ju önskat att ni hade snackat ihop lite er innan ni svarade, men det kanske är för mycket begärt? Att hitta en röd tråd var så svårt att kvällen fick vikas åt att skapa vårt livs första exceldokument. Och då lyckades vi äntligen hitta en liten gemensam nämnare bland alla era härliga önskemål. Var det trots allt inte så att många av er ville ha tips på snabba sallader? Sådana där sallader som man kan sno ihop på fem minuter när man kommer hem utsvulten från stranden med sand mellan tårna och kort tålamod? Jo, visst var det så!
Och så kommer det sig att dagens recept blev just en sommarbowl som för tankarna till medelhavet. Nedanstående recept är nämligen bland det enklaste och godaste sättet att snabbt sno ihop sallad på (det finns ett till, men vi ber att få återkomma till det). Principen? Ta allt du tycker är gott och lägg det på hög i en djup skål. Toppa med en god dressing. Ät.
Men hur gjorde vi hummusen då?
Ni som lyssnar regelbundet på Food Pharmacy-podden vet att vi alltid har vitlöksstinn hummus i kylskåpet. Men om du inte är lika galen i kikärtor och vitlök som vi, så hittar du ett bra recept här. Och nej, vi ställer oss såklart inte och gör vår hemmagjorda mandelfeta de dagar det brådskar. Då går vi till butiken och köper färdig. Och hälften av gångerna blir det helt vanlig fetaost.
PrintSommarbowl à la Medelhavet
- Portioner : 1 1x
Ingredienser
Sallad
Kokt quinoa
Tärnad gurka
Mandelfeta (eller vanlig fetaost)
Kalamataoliver
Finhackad rödlök
Mjölksyrade grönsaker
Avokado
Gröna blad
Hummus
Färsk basilika eller persilja
Kallpressad olivolja
Några droppar citron
Salt & nymalen svartpeppar
Paprikaröran
1 burk grillad paprika (480 g)
2 klyftor vitlök 1 citron (juicen)
1 dl kallpressad olivolja
1 dl naturella mandlar
Instruktioner
Salladen
Koka quinoan enligt instruktionerna på förpackningen. När quinoan är klar och har svalnat något – börja bygg din bowl! Lägg allt i små fina högar eller huller om buller. Du bestämmer!
Paprikaröra
Lägg allt i din blender (eller använd en stavmixer) och pulsa tills röran är typ len (vi föredrar med lite tuggmotstånd). Kolla bilden ovanför om du är osäker! Lägg överst på salladen och spara det som blir över av röran i en skål med lock i kylen.