Fasta kan förbättra immunsystemet – Food Pharmacy

Dag Kättström

Post image

Fasta kan förbättra immunsystemet

This image has an empty alt attribute; its file name is FP_stamps_DagKattstrom_sv.png

Immunsystemet är ett tveeggat svärd. Med fascinerande styrka skyddar det oss från yttre hot, men med tiden medverkar det också till åldrandets sjukdomar. Om vi kunde reglera immunsystemet bättre skulle mycket vara vunnet, och fasta kan vara ett verktyg för det.

I den oupphörliga kampen för överlevnad har våra kroppar utvecklat ett intrikat system för att skydda oss mot yttre hot i form av virus, bakterier, svampar, parasiter och andra läskigheter. Immunsystemet står ständigt på tå med sina soldater (makrofager), underrättelsesystem (lymfocyter) och vapensystem (cytokiner). Det ger sig även på inre hot såsom felfungerande celler som kan orsaka cancer. 

Men den här beredskapen har sitt pris. Immunceller som hela tiden är på jakt efter fiender kan få för sig att kroppens egna friska vävnader utgör ett problem – och attackerar dem. Det utlöser autoimmunitet och inflammatoriska tillstånd. Vid MS angrips till exempel myelinet som skyddar nerverna, vid ledgångsreumatism brosket i lederna. Det finns mängder av andra sjukdomstillstånd där det i botten kan finnas en inflammatorisk reaktion, orsakat av ett immunsystem som överreagerar.

Med åldern blir immunsystemet sämre på att att bekämpa mikrober, medan inflammationsnivåerna i kroppen ökar. Den här kroniska inflammationen driver på åldrande och sjukdom, men det är komplicerade samband och ingen enkel ekvation att lösa. Om man till exempel vill dämpa immunsystemet medicinskt gäller det att inte försämra motståndskraften mot hot som kan infektera oss.

Här kommer fasta in. Det är känt att fasta påverkar immunsystemet och allt fler forskare undersöker på vilket sätt. Några färska studier visar att totalfasta på maximalt ett dygn stärker immuncellerna, medan längre fasta gör immunsystemet sämre på att bekämpa infektioner. Det är också känt att kalorirestriktion mildrar besvären av autoimmunitet.

En studie där man använde fem dagar med så kallad fastehärmande kost visade att de autoimmuna attackerna minskade när immuncellerna tvingades förhålla sig till matbrist. Mekanismen är troligen att fastan triggar en utrensning av gamla immunceller som ersätts med nya. Dessa är inte lika angelägna att attackera kroppens egna vävnader. Man gör en slags mjuk återstart av immunsystemet.

Fasta kan inte lösa allt, men att då och då utsätta sig för en begränsad period av matbrist kan vara en pusselbit för den som vill hålla sitt immunsystem friskt. På tå mot fiender, men disciplinerat nog att inte attackera sina egna.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Snart dags igen!

Missa inte vår populära Fastehärmande 5-Dagars Kur

LÄS MER HÄR

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.