För dig som vill skapa en ny vana – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

För dig som vill skapa en ny vana

This image has an empty alt attribute; its file name is FP_stamps_HelenaOnneby_sv.png

Hälsosamma vanor handlar så ofta om de små sakerna du gör ofta och inte om de stora sakerna du gör då och då. Det är alltid bättre att få in lite vardagsmotion varje dag istället för ett 2-timmarspass en gång i veckan. Sikta på äta lite grönt varje dag istället för att satsa på en enorm sallad en gång i veckan. Hellre ett regelbundet sömnschema alla dagar istället för att ”sova ifatt” på söndag morgon för att kompensera för för få timmar resten av veckan.

“Good habits make time your ally, bad habits make time your enemy.” – James Clear

Det är dock inte alltid lätt att skapa de där enkla och hälsosamma vanorna och hålla i dem över tid. Den här artikeln handlar om sex viktiga faktorer, från boken Atomic Habits av James Clear, som kan hjälpa dig att lyckas skapa den nya vanan som du vet kommer förbättra din livskvalitet.

Fokusera på identitet

Genom att fokusera på den person du vill vara snarare än vad du ska göra så befäster du den nya vanan i din identitet vilket gör det lättare att hålla i över tid. Istället för att bestämma dig för att du ska äta en sallad varje dag, bli en person som gör hälsosamma val vid varje måltid. Istället för att bestämma dig för att du ska springa maraton, bli en bra löpare. Nu när du vet vilken person du vill vara (t.ex. en person som gör hälsosamma val eller är en bra löpare), vilka val skulle den här personen göra? Svaret på den frågan är din nya vana.

Var specifik

När du nu bestämt din nya vana (håll det enkelt), gäller det att vara specifik gällande när, var och hur du ska göra det du ska göra. Om du vill starta en meditationspraktik; när, var och hur ska du göra det? Ex. varje morgon, direkt när jag går upp, ska jag använda appen Insight Timer för att meditera i 10 minuter.

Välj rätt mindset

Du måste inte göra någonting. Det finns inga rätt eller fel, det finns bara konsekvenser av varje val. Och när det gäller att skapa hälsosamma vanor så vill du åt de positiva konsekvenserna av bättre hälsa, mer kraft, vitalitet eller förbättrad livskvalitet. Du får alla de sakerna som en konsekvens av att gjorde vissa val. Våra ord är viktiga. Du vill äta hälsosamt, du måste inte. Ingen tvingar dig, du har makten att göra vilka val du vill. Så vad vill du att göra nu?

Identifiera hindren

Vi stöter ofta på hinder i våra liv. Det bör inte vara någon överraskning. Vilka hinder ser du redan nu för att du ska få in din nya hälsosamma vana? Hur kan du förebygga de hindren redan nu? Och säkerställ att din nya vana inte är ett hinder i sig. Håll det enkelt och görbart.  

Bygg in belöningar

Ibland kan det ta lite tid innan du ser de positiva konsekvenserna av din nya vana. Bygg in belöningar längs vägen. Om du t.ex. vill skapa en vana kring att springa, unna dig själv en skön stretch med lite härlig musik direkt efter att du har sprungit.

Välj en omgivning som stöttar dig

Vår omgivning kan trigga goda eller dåliga vanor. Säg att du vill ersätta en dålig vana av att spendera kvällarna i soffan framför Netflix mot att skriva dagbok en halvtimme innan du går och lägger dig. Då kan det vara klokt att byta plats och skapa en ny mysig plats som du betingar med din dagbokspraktik.  

Vissa säger att vi är summan av de fem personer vi spenderar mest tid med. Så säkerställ att du inspireras och uppmuntras av människor som redan har den vana du försöker skapa. Vi anpassar oss till dem omkring oss så be om support från de personer som redan är bra på det du vill bli bra på.

Det är inte alltid lätt att skapa nya vanor men jag hoppas att de här stegen kan inspirera dig att prova och tro på att du kan. Och om du vill förstå dig på och ta dig förbi ditt eget mentala motstånd, gå tillbaka och läs min tidigare krönika ”Varför gör vi inte det vi vet är bra för oss?”.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.