fbpx

Recept

Post image

Mandelfeta – så här gör du egen

Precis lika mycket som vi älskar storstaden så älskar vi skärgården. Och precis lika mycket som vi älskar vanlig fetaost så älskar vi mandelfeta. Nu säger vi inte att mandelfetan påminner om skärgården (även om sältan på sätt och vis för tankarna till klipporna och västkusten), bara att det är en riktigt härlig smakupplevelse som du bör våga dig på att prova någon dag. Har du vår kokbok (reklamlänk här) så kanske du kommer ihåg Linas universalsallad som hon gör så gott som varje vardag? Denna bassallad eller den här lasagnen gör sig riktigt bra med mandelfeta.

Eller så gör du som Mia och använder mandelfetan som pålägg på fröknäcke eller knäckebröd (här hittar du vårt recept på havreknäcke med röda linser och här ett recept på AIP-knäckebröd)? Du bestämmer, det finns inga regler. Och på tal om inga regler så fick vi plötsligt en spännande idé… Nu har vi inte testat det här, men något säger oss att den här mandelfetan skulle göra sig riktigt bra till frukt. Typ fikon, vindruvor och päron. Det kanske blir detta som vi bjuder på till veckans fredagsmys?

Oavsett vad du väljer så var det kul att göra egen mandelfeta! Det tar sin lilla tid, inte i fysiskt arbete men i väntan. Först ska mandlarna blötläggas och sedan ska de torkas. Vi valde att blötlägga mandlarna över natten och skrida till verket med tillverkningen först dagen därpå. Med andra ord kanske inget för dig med myror i brallan, men för alla er andra. Receptet kommer från vår FP kock Therese Elgquist och hennes nya underbara bok ”Växtbaserat” (reklamlänk här).

Print

Mandelfeta

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 skål 1x
Scale

Ingredienser

100 g skållade mandlar, blötlagda i 12 timmar

2 msk äppelcidervinäger

1⁄2 dl god kallpressad olivolja

1 msk näringsjäst

1 tsk flingsalt

Notes

TIPS!

Blötlägg mandlarna i vatten i 12 timmar. Skölj av. Mixa med resterande ingredienser tills allt är slätt och krämigt. Lägg smeten i en silduk eller ren kökshandduk, snurra ihop hårt. Lägg i kyl i 12 timmar. Värm ugnen till 125°C. Lägg mandelklumpen på en plåt och platta ner till en 1 cm tjock platta. Baka i 30 minuter. Låt svalna. Bryt som topping på prick alla rätter!


Dela

Kommentarer

  1. Victoria skriver:

    Det är så gott med ”ost” på mandel! Eran variant verkar spännande! Jag brukar göra den helt raw och så kan man ta tillvara på resterna från om man gör mandelmjölk med, alltså på detta sättet, det här receptet är riktigt gott!
    https://m.youtube.com/watch?v=g1I-s6g7P-Y

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.