Dumplingsoppa med räkor och pak choi – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Dumplingsoppa med räkor och pak choi

fav

Om det regnade lite när vi gjorde denna dumplingsoppa med räkor och pak choi? Svar nej.

Däremot så regnade det jättemycket. Så mycket att vi fick avbryta fotograferingen flera gånger. Men det var det minsta problemet. Det största problemet var att vi blev oroliga att regnvattnet skulle förstöra smaken på vår fantastiska buljong. Men till slut gav vi upp, klev ut i regnet med bestämda steg och knäppte av en bild. Ingen tid för eftertanke här inte. Det fick bli som det blev. Vi var synnerligen hungriga.

Det var inte första gången som vi gjorde egna dumplings. Faktum är att vi gjorde det jätteofta för en sisådär tio år sedan. På den tiden fyllde vi dem med koriander, svamp och chili. Också gott! Men receptet nedan (räkor, kål, vårlök och sesamolja) slår nog det mesta.

Faktum är att vi inte alls hade planer på att göra egna dumplings förrän en av vår döttrar frågade oss för några dagar sedan om vi ville följa med till en asiatisk matbutik i Stockholm och titta. Egentligen hade hon nog velat köpa precis allt i butiken men eftersom dottern (okej det var Juni) är glutenintolerant och många av innehållsförteckningarna varken var översatta till svenska eller engelska så roade vi oss just med att titta. Så kul ju! I en sekund känns det nästan som att vi var utomlands. Faktiskt ett rätt bra utflykttips nu i coronatider. Sedan gick vi ut på Norrlandsgatan igen. Inte utomlands längre.

Några ord om att göra egna dumplings

I vilket fall som helst så kom vi att tänka på våra dumplings när vi passerade frysdisken i butiken och således fick ett paket dumplingsdeg följa med oss hem. Tyvärr hittade vi inget glutenfritt alternativ, men efter en snabb googling så hittade vi en hel del recept på nätet.

Buljongen gör du enkelt, och låt dig inte avskräckas av att det låter krångligt att göra egna dumplings. För det är det verkligen inte. Efter att du fyllt dem och förslutit dem så kokar du dem bara snabbt i buljongen i drygt en minut. Voilá – dumplingsoppa med räkor och pak choi!

Print

Dumplingsoppa med räkor och pak choi

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

Soppa

1 1/2 l buljong

2 dl vatten

2 msk tamarisoja

1 msk sesamolja

2 vitlöksklyftor, tilltryckta

1 cm ingefära

1 tsk vitpeppar, nymalen

Dumplings

1 förp dumplingsplattor, tinade

2 dl rödkål, finhackad

240 g räkor

3 salladslökar, tunt skivade

2,5 msk tamarisoja

2 tsk ingefära, riven

1 klyfta vitlök, riven

2 tsk sesamolja

2 tsk fisksås

Övrigt

2 pak choi

3 salladslökar, tunt skivade

1 msk sesamfrön

Instruktioner

Börja med att koka upp buljongen (vi hade vanlig lantbuljong). Tillsätt 2 dl vatten, soja, sesamolja, vitpeppar, vitlök och ingefära medan buljongen värms upp. Låt allt koka upp och plocka bort vitlöken och ingefäran. Dra av från värmen

Rör samman räkfyllningen genom att hacka räkorna, kålen och salladslöken fint och blanda dem med soja, ingefära, vitlök, sesamolja, och fisksås. Fyll varje dumplingsplatta med cirka en tesked fyllning. Fukta kanterna med vatten och vik dem mot varandra. Avsluta med att vecka kanterna enligt bilden ovan.

Koka upp buljongen igen och lägg i 10-15 dumplings åt gången. Låt dem flyta upp och koka ytterligare 1 minut. Lägg dem därefter i djupa serveringsskålar. Upprepa.

Skär pak choi i tjocka längder och strimla salladslöken fins. När alla wontons är kokta kan du lägga all pak choi i det kokande vattnet i cirka 1 minut. Lägg pak choi och dumplings i botten av 4 soppskålar och häll över buljongen. Strö över salladslök och sesamfrön.

Här är några andra recept med pak choi (om du skulle få någon över):

Grillad pak choi med sommarmarinad, recept här

Sesambakad lax i ugn med pak choi och sojabönor, recept här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.