Hjärndimma någon? – Food Pharmacy

Katarina Wilk

Post image

Hjärndimma någon?

Kommer ni ihåg att jag i ett tidigare inlägg myntade begreppet Perimenobrain? Att hjärnan är mer involverad i vår symptombild än vi faktiskt förstår? Det är dags att reda ut det lite mer.

Ett av symptomen som är vanligt under perimenopausen är hjärndimma. Helt plötsligt glömmer du ord, eller kommer inte ihåg koden till din port. Du kanske känner dig allmänt helt förvirrad och har svårt att fungera på jobbet. Det här drabbar de flesta kvinnor genom transitionen och det är inget konstigt alls. Men för ett fåtal skulle det kunna vara ett tecken på begynnande Alzheimers. Bli dock inte uppskrämda av detta för det gäller bara ett fåtal av er men jag hoppas att ni är nyfikna på sambandet. För det finns ett samband, det är inte bara något jag har hittat på.

Jag vill berätta för er om en läkare som heter Dr Mosconi som precis har släppt boken the XX-brain som har blivit mycket omtalad. Hennes mormor hade två systrar och en bror. Av alla fyra barnen fick de tre systrarna Alzheimers men inte brorsan. Var det en slump? Hon kunde inte släppa sin familjs historia och när hon tidigt insåg att 2/3 av alla Alzheimer-fall är kvinnor blev det här hennes specialområde. Hon startade något som heter Womens Brain Initiative och började forska på sambandet. Diagnosen i sig är fortfarande ett mysterium. Man har tidigare förklarat att kvinnor allmänt lever längre än män och att med åldern så kommer fler fall. Men kan det vara så enkelt?

Dr Mosconi är en av de få kvinnor i världen som försöker förstå vad som kan ligga bakom. Det finns forskning på djur när det gäller själva menopausen, men ingen har tidigare gjort de studier Dr Mosconi gör. Hon har nämligen gjort ett antal undersökningar med MRI-röntgen där hon har tittat på perimenopausala kvinnors hjärnor för att se om man kan upptäcka några förändringar redan tidigt.  Hon använder även PET-kameror för att undersöka hjärnans energinivå och närvaron av eventuella plack som uppkommer vi Alzheimers. Och hennes data visar tydligt att vissa kvinnor som är på väg in i menopaus börjar få plack som kan på framtida Alzheimers.

Vad beror detta på?

Inte så förvånande tycker jag, även om det fortfarande är kontroversiellt att säga, men enligt Dr Mosconi handlar det helt klart om östrogenet. När det börjar minska är hjärnan mycket sårbar. Om en kvinna på något sätt är predisponerad för att få Alzheimers så kan det börja redan så tidigt även om det inte visar sig förrän senare.

Forskning är svårt och att dra slutsatser enbart av den här typen av studier är ännu svårare. Dr Mosconi betonar i flera intervjuer att hon tror att östrogen kan vara triggern men kanske inte orsaken. Och hennes mission framöver är hur man ska kunna vara mer förebyggande. Och (TRUMVIRVEL)  ett av de viktigaste sätten att förebygga är bland annat med rätt kost. Så snart måste vi prata mer om Perimenofood. För tydligen är det viktigare inte bara för att vi ska allmänt må bra utan kan även påverka vår hjärna. 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.