Sesambakad lax i ugn med pak choi och sojabönor – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Sesambakad lax i ugn med pak choi och sojabönor

fav

Det här receptet på sesambakad lax återkommer vi till året runt eftersom hela familjen tycker om det. Dessutom är det enkelt att göra. Du skär laxen i små kuber och låter dem marinera i tamari och sesamolja. Sedan rullar du dem i sesamfrön och lägger över i en ugnsfast form. In i ugnen på 100 grader tills du tycker att laxen är klar. Och vill du byta ut laxen mot någon annan fisk eller göra en helt vegansk variant med tofu, går det precis lika bra!

Eftersom vår köksträdgård dignar av pak choi för tillfället bestämde vi oss för att servera kål till laxen. Vi tillagade den i stekpanna med ungefär samma smaksättning som vår sesambakad lax. Pak choi har en härlig krispighet, och blir så god när du steker den med sesamolja och soja.

I det här receptet serverar vi laxen tillsammans med havreris och sojabönor, men du kan förstås precis lika gärna servera den med till exempel durrakorn, quinoa eller vildris. Det går även fint att addera fler näringsrika jaktbyten såsom mango och vår snabbpicklade rödlök. Och vi kan varmt rekommendera att du toppar med srirachamajonnäs – antingen om du gör den själv genom att röra ihop 1 hackad vitlöksklyfta med 2 dl av vår hemgjorda majonnäs och 1 msk srirachasås (eller 2 tsk sambal oelek) eller om du fuskar och köper en färdig.

Print

Sesambakad lax i ugn med pak choi och sojabönor

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

4 laxfiléer eller annan valfri fisk/tofu

2 msk sesamolja

4 msk tamari

2 dl sesamfrön

4 pak choi

8 dl kokt havreris

sojabönor

Instruktioner

Sätt ugnen på 100 grader. Börja med att skära fisken/tofun i små lagom stora kuber. Rör ihop 1 msk sesamolja och 3 msk tamari och låt fisken/tofun marinera en stund. Häll upp sesamfrön i en djup tallrik. Ta upp fisken/tofun ur marinaden, skaka av dem lätt och vänd ner dem i sesamfröna (snåla inte med fröna – vi gillar när de täcker hela fisken). Lägg fisken/tofun på en plåt med bakplåtspapper och ställ den i ugnen. Fisken är klar när du tycker den är det – smaksak hur genomstekt du vill ha den!

Dela pak choien längs med. Stek den i lite rapsolja i cirka 2 minuter i en stor stekpanna. Häll på sesamolja och soja och stek ytterligare 1-2 minuter. Ta av från plattan och strö över några sesamfrön.

Koka havreriset enligt instruktionerna på förpackningen och tina sojabönorna. Lägg riset i botten av en stor skål och addera laxen/tofun, kålen och sojabönorna. Avsluta med lite srirachamajonnäs på toppen (se recept längst ner i texten ovan).

Anteckningar

TIPS!

Tips! Addera fler jaktbyten till din bowl såsom till exempel mango och picklad rödlök.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.