Glutenfri morotskaka med vaniljfrosting – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Glutenfri morotskaka med vaniljfrosting

fav

En perfekt glasyr gjord på färskost, florsocker och citronjuice är väl en baggis… Men hur gör du om du vill utesluta vitt socker och göra en glasyr som inte innehåller Philadelphiaost? Vi gav oss tusan på att få till en god glutenfri morotskaka med vaniljfrosting som var minst lika god som originalet. Och vi lyckades!

Vi älskar morotskaka så genom åren har det bakat en mängd varianter här på bloggen – allt från raw morotskaka, morotskaksbollar, morotskakssmoothie och chiapudding med morotssmak. Men när vi själva upptäckte att vi faktiskt saknade ett recept på en “klassisk” morotskaka (fast med en näringsjägartwist, så klart) var saken biff – vi skulle hitta det ultimata receptet!

En annan sak som vi inte villa tumma på var idén om att baka kakan i en långpanna. Den senaste tiden har vi sett så många bloggare dekorera allt från kakor och focacias med ätbara blommor (googla “focaccia art” och gå vilse bland härliga bilder), och eftersom vår köksträdgård dignar av både ätbar krasse och blåklint just nu så ville vi ju inte vara sämre.

Sagt och gjort! Följande recept är inspirerat av ett recept som vi hittade här men vi bytte ut det bruna sockret mot kokossocker. Och som svar på din fråga – ja, kokossocker påverkar också blodsockret. Så ät inte den här kakan till frukost, lunch och middag utan välj ditt tillfälle och njut av den. Vi tog bort russinen från receptet också också ty gillar inte russin.

Frostingen tog vi från ett annat recept – nämligen det här. Vi har provat många olika frostingrecept som använder cashewnötter i stället för cream cheese, men det här receptet är helt unikt i sin klass och får alla andra recept att blekna. Det här är snudd på nobelpris i kemi! Det tog sin lilla tid (underdrift) men det var faktiskt värt det. Gör en dubbel sats för den håller en månad i frysen (och 5-7 dagar i kylskåpet). Och som svar på din fråga – yes, lönnsirapen påverkar också blodsockret. Så ät inte frostingen som soppa eller som dippsås till dina grönsaker, utan avnjut den med måttfullhet och se till att trivas när du gör det.

Print

Glutenfri morotskaka med vaniljfrosting

 

 

 • Av : Food Pharmacy
Scale

Ingredienser

Kaka

5 stora ägg

1 dl kokosolja, smält

6 dl mandelmjöl

1 1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

1 tsk malen ingefära

1/2 tsk bikarbonat

2 1/2 dl kokossocker

1 tsk äkta vaniljpulver

3 dl grovrivna morötter

2 dl riven kokos

1 1/2 dl valnötter, finhackade

Frosting

3 dl naturella cashewnötter (blötlagda över natten)

1 dl kokosmjölk/grädde

34 msk lönnsirap

1/2 dl smält kokosolja

1/4 tsk citronzest (rivet citron skal)

2 msk citronjuice

1 tsk äkta vaniljpulver

1/4 tsk salt

Instruktioner

Kaka

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en långpanna/form med lite kokosolja och pudra den sedan med lite mandelmjöl. Vispa för hand salt, bakpulver, kardemumma, kanel, ingefära, bikarbonat, vanilj och mandelmjöl i en bunke. Ta en separat bunke och vispa med en elvisp ägg och kokossocker tills smeten blir typ 2-3 gånger så stor och fastare i konsistensen. Tar typ 5-7 minuter så håll ut!

Riv morötterna grovt och blanda dem med valnötterna och kokosoljan. Blanda nu allt (mjöl, äggsmet, morotsriv) i en stor bunke.

Häll över smeten i formen och ställ den i ugnen i typ 35 minuter. Kakan är klar när den är lätt gyllene på toppen och du kan sticka ner en provsticka i den utan att stickan blir kladdig. Låt kakan svalna i 10 minuter innan du stjälper upp den på ett fat (lätta kanterna från formen med en kniv innan du vänder kakan upp och ner). Låt kakan svalna helt!

Frosting

Blötlägg nötterna över natten (eller 1 timme i varmt vatten om du har bråttom). Lägg i en high speed-blender tillsammans med resten av ingredienserna som anges ovan. Kör i din blender tills du har en HELT slät smet. Vi snackar silkeslen. Smaka av och lägg till mer sötma eller citron om du så önskar.

Häll över i en bunke som 1) får plats i frysen och 2) som du kan köra en elvisp i. Låt stå i frysen i 45 minuter. Ta ut och vispa. Låt stå i frysen i 45 minuter – 1 timme. Ta ut igen och vispa. Låt stå i frysen en tredje gång (tappa inte tålamodet nu, du är “snart” i mål). Ta ut efter 2-4 timmar (vår kändes tillräckligt stel först efter 4 timmar) och vispa sedan ordentligt med en handvisp för sista gången.

Hurra, nu är frostingen klar! Vi var som sagt supernöjda med konsistensen. Om det är en lång stund mellan att du breder den på kakan och äter den, så ska du låta kakan stå i kylen eftersom den här frostingen sakta men säkert mjuknar i rumstemperatur. När du väl är redo att servera kakan, klarar den att stå framme ett bra tag!

 

 

Nutrition

 • Serving Size: 8-12 portioner

Den här frostingen passar också bra på:

Den nyttiga morotskakan

Världens barnvänligaste banankaka utan socker

Andra goda recept med morot:

Ugnsbakad morotshummus med gurkmeja och tahini

Morot- och havtornssmoothie med ingefära och chiapudding

Krispiga morotsbacon

Bovete- och morotsgröt med massor av godsaker

Snabb Tikka Masala med morot och svarta bönor

Morotssoppa med ingefära och grönkålspesto

Morotspasta med sting

Pesto på morotsblast

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Hej,
  Nu kommer både lite ris och ros.
  Ris: Ni har glömt skriva ägg i ingredienslistan.
  Det har hänt några gånger att ni missat skriva med ingredienser vilket skapar en del förvirring.

  Ros: Vi har fått många nya favoriträtter genom att testa era recept. Tack för det.

  1. Nu dök äggen upp 🙂

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.