Glutenfritt rostbröd med fibrer och valmofrön – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Glutenfritt rostbröd med fibrer och valmofrön

fav

Vi älskar både doften och smaken av lätt rostat bröd, men eftersom vi har glutenintolerans i familjen har vi inte rostat så mycket bröd de senaste åren. Tills vi trillade över det här fantastiska receptet på glutenfritt rostbröd!

För jättemånga år sedan köpte vi en bakbok från Friends of Adam med enbart glutenfria recept. Du som haft siktet inställt på glutenfritt genom åren kanske minns deras bröd och bakverk, och om du bor i Stockholm så kanske du till och med hann besöka deras lilla bageri i Hornstull på Södermalm?

Nu är bageriet ett minne blott men deras kokbok består. Väl tummad vid det här laget, men faktum är att vi aldrig provat deras rostbröd tidigare. Dumt nog, eftersom det var supergott! Och nu har vi gjort en variant på ett glutenfritt rostbröd fast med mer durramjöl och mindre sötning.

Vi föredrar att rosta det men det går givetvis jättefint att äta det utan att det passerat brödrosten också. I originalreceptet står det att det “dessutom går utmärkt att använda till en smörgåstårta” vilket fick oss att börja fundera på när vi åt smörgåstårta senast. På studenten, månne? Eller kanske på vår äldsta sons dop?

Några förslag på pålägg:

Mosad avokado med olivolja och örtsalt

Hummus, röd paprika och koriander

Non-tuna mousse

Print

Glutenfritt rostbröd med fibrer

 • Av : Food Pharmacy
Scale

Ingredienser

6 dl durramjöl

1 dl maizena

4 msk pofiber

1/2 dl psylliumfröskal

2 tsk salt

50 g jäst

7 dl vatten, fingervarmt

1 äggvita

1 msk rapsolja

2,5 msk honung (frivilligt)

blå valmofrön, garnering

Instruktioner

Blanda alla torra ingredienser. Blanda jästen i fingervarmt vatten och tillsätt sedan äggvita, rapsolja och eventuellt honungen. Vänd ner degvätskan i de torra ingredienserna och blanda ordentligt, gärna i några minuter. Flytt över degen till en oljad brödform (1 1/2 liter). Tryck till degen med våt hand och strö över lite vallmofrön. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en tom plåt nederst i ugnen. Sätt in brödet mitt i ugnen, häll nära matskedar vatten på den varma plåten och stäng luckan direkt. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet i 1 timme. Ta ut brödet ur ugnen, stjälp upp det ur formen och låt svalna under en bakduk.

Några andra goda recept på bröd:

Knäckebröd AIP

Näringsjägarens vörtbröd

Pom & Floras bananbröd

Eget tunnbröd (på två ingredienser)

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Har ni något tips på vad man kan ersätta ägget med, tack!

  1. Undrar också vad jag kan ersätta äggvitan med..!

   1. Äggvita kan man ersätta med några matskedar kikärtsspad.

 2. Gott bröd!
  Blir dock mycket smet, räcker till 2 bakformar.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Japp, vi använder en STOR brödform!

   1. Detta blev SÅ gott! Saftig och med lite knaprig yta

 3. Väldigt bra recept!

 4. Josefin skriver:

  Går det att använda havremjöl istället för durra tror ni? 🙂
  Tack för att ni gör ett så fantastiskt jobb, kram

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.