Lustprincipen – en viktig faktor för ett hälsosamt liv – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Lustprincipen – en viktig faktor för ett hälsosamt liv

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är FP_stamps_HelenaOnneby_sv.png

Jag hörde först talas om lustprincipen i ett bröllopstal. Talaren ville uppmana brudparet att anamma lustprincipen i sin relation som ett sätt att skapa välmående och hållbarhet. Förmågan att skapa glädje och lust som ett hälsotrick? Jo, det funkar faktiskt!

Lustprincipen handlar om att skapa så mycket lust och glädje som möjligt i våra liv, eftersom smärtan kommer av sig själv. Ej att förvirra med Freuds tråkigare definition av begreppet.

Sedan jag först hörde talas om det har jag aktivt försökt att anamma det i mitt eget liv och nu såhär i sommartider, när vi kanske har lite mer tid att röra oss med, så har vi ett ypperligt tillfälle att öva på just detta.

Av någon anledning har många av oss fått för oss att livet ska vara slitsamt och svårt och vi har svårt att tillåta oss själva att njuta, flamsa och ta lite lätt på livet ibland (läs: Helena för 10 år sedan). Men tänk om vi har fått det här om bakfoten? Tänk om det är tvärtom?

Ditt jobb är inte att skapa smärta och lidande för dig själv genom att ställa alltför höga krav, jämföra dig, vara elak mot dig själv eller gräva ner dig i gamla oförrätter. Ditt jobb är att njuta, skratta och ta lätt på livet när du kan, så att du, när livet faktiskt är slitsamt och svårt, är bättre rustad att hantera det.

“The answer to exhaustion isn’t necessarily rest. It’s passion.”  – David Whyte

Så hur lever vi då, rent praktiskt, enligt lustprincipen? Svaret på den frågan är förstås individuellt eftersom det handlar om att skapa lust och njutning för just dig. Men här kommer några exempel från mitt eget liv;

 • Ta av sig skorna och gå barfota i gräset bara för att det är skönt
 • Äta på det riktigt fina porslinet mitt i veckan
 • Äta favoritchokladen med full närvaro och verkligen njuta
 • Gå på massage/ be om massage och vara närvarande i kroppen när vi får den
 • Stanna upp och lukta på och se skönheten i en blomma
 • Göra något kreativt; måla, bygga, sjunga, skriva, utan minsta krav på att det ska vara bra
 • Låta skrattet som bubblar upp få ta så mycket plats det vill
 • Ta tid på sig att verkligen lyssna på någon annan i ett samtal
 • Leka, som när du var barn, oavsett om du har några barn omkring dig just nu eller inte
 • Förbereda och lägga upp maten med kärlek och vördnad
 • Bada naken
 • Sätta på en bra låt och fuldansa
 • Ta en tupplur mitt på dagen
 • Ligga och titta på molnen som rör sig över himmelen
 • Lyssna på ett vackert musikstycke med full uppmärksamhet

Vad tycker du är njutningsfullt? Vad skulle det innebära i ditt liv om du levde enligt lustprincipen? Om du vill ha en utmaning så skriv din egen lustlista och bestäm dig för att göra minst tre saker från listan varje dag. Notera hur ditt liv och din inställning påverkas.

Det är viktigt att vi alla tar ansvar för vår egen njutning och glädje, eftersom det gör oss till stakare och gladare individer. Och när vi själva är starka och glada så har vi så mycket över för att ge till människorna omkring oss. Men det börjar med dig. Om du är nyfiken på mer så kolla in mitt onlineprogram Det inre skiftet här: http://helenaonneby.com/det-inre-skiftet

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.