fbpx

Helena Önneby

Post image

4 saker jag önskar jag vetat när jag var sjuk

Jag är en person som väljer att tro att saker sker av en anledning och jag har övat upp min förmåga till att släppa taget om saker som hänt, det är ingen idé att gräma sig. Men frågan kom ändå till mig häromdagen och jag tycker den känns intressant att utforska. 

För 8 år sedan var jag mitt i min egen hälsoresa. Jag var fortfarande väldigt sjuk men jag hade påbörjat en omfattande livsomställning som så småningom skulle leda till ett symtomfritt och friskt liv. Men det visste jag ju inte då. 

Så vad skulle jag vilja säga till denna 30-åring, som kämpade med sin hälsa, i karriären och i att hitta sig själv mitt i en livskris?

1. Det finns inget där där. Du kommer aldrig komma till en plats där allt är frid och fröjd i det yttre och din kropp eller dina livsförutsättningar kommer göra dig fullständigt lycklig. Du kommer komma till den plats du nu längtar efter och du kommer att inse att livet pågår även här. Och det är en bra grej. Lev ditt liv idag med de förutsättningar du har nu. Gör det bästa av den här dagen, för den är det viktigaste. 

2. Ingen utanför dig själv vet vad som är bäst för dig. Du har precis börjat lyssna på din inre vägledning och du har redan fått vissa bevis på att den leder dig rätt. Lita på det. Du behöver inte söka yttre bekräftelse eller så mycket råd som du tror. När du stannar upp och lyssnar inåt så kommer nästa steg när det är dags, jag lovar. Följ inspirationen och lusten, de är utmärkta vägvisare. 

3. Din relation till dig själv är viktigare än någon annan relation. Du behöver så mycket kärlek just nu. Öva på att ge den till dig själv. Håll space för dig själv när du oroar dig, håll om det lilla barnet när det blir skrämt, lägg en hand på ditt hjärta ofta och säga till dig själv: jag är här för dig, jag ska ingenstans. 

4. Du behöver inte vara stark jämt. Det är okej att visa dig svag, både inför dig själv och andra. Det är okej att be om hjälp. Att inte vara så duktig jämt. Att inte ta saker på så stort allvar. Släpp taget lite och lev ditt liv här också, inte bara i en dröm om framtiden. 

Kanske är du som läser detta i en liknande situation som jag var i för 8 år sedan. Men alldeles oavsett så tror jag att dessa kom-ihåg gäller för oss alla. Hälsa är inte frånvaro av sjukdom. Och hälsa handlar inte bara om kroppen. Den börjar inifrån och är en ständigt pågående process. Den rör sig naturligt med livets skiftningar och det handlar inte om att lugna vattnet, utan om att lära sig surfa vågorna. 

Den 30 september 19.00 håller jag en föreläsning på temat för deltagarna i mitt onlineprogram Det inre skiftet. Haka på innan dess om du vill vara med! 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

Kommentarer

 1. Helena,
  Tack för att du sätter ord på självklarheterna! Jag har gjort en liknande resa och drog samma slutsatser. Jag ser att de flesta aldrig ens tänkt eller känt i de här banorna. Du behövs verkligen!

  Redan när jag var barn visste jag att jag behöver vara min bästa vän och lyssna inåt. Det önskar jag att varje barn visste. Det jag lyssnar efter har jag gett namnet ”Bärnstenstonen”. När jag litar på mig själv och ser vägen genom snåret, då hörs den. Tänk om alla lyssnade efter sin ton, hur skulle vårt samhälle må då?

  1. Helena Önneby skriver:

   Sara,
   helt rätt och tack för att du delar! Älskar ”Bärnstenstonen” – tror det är hjälpsamt att sätta ett namn på den rösten 🙂 Och ja för den inre vägledningen, det är verkligen den riktningen jag går emot själv just nu, i alla områden i livet!

   Tack för dig!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.