Perimenofood - så blir din övergång lättare – Food Pharmacy

Katarina Wilk

Post image

Perimenofood – så blir din övergång lättare

Låt maten vara din medicin och din medicin vara maten. Hippocrates kända citat känner många av oss till. När det gäller att hålla hormonerna i balans stämmer det här ganska bra. Mat kan vara din ”medicin” under övergångsåldern. Glöm inte bort att kost är kroppens bensin. Nu är det hög tid att se till att tanka rätt. 

Det är alltid viktigt att tänka på vad man stoppar i sig men kanske ännu viktigare när man befinner sig i övergångsåldern. Det går till exempel inte att äta som vanligt och träna som vanligt och tro att man ska hålla vikten. Jag tycker dock inte att man ska prata om mat ur ”hålla-vikt”-perspektivet, jag vill att mat ska vara något som gör att kropp och själ mår bra. Och eftersom det sker en del konstigheter våra kroppar och hjärnor under den här perioden kan maten hjälpa till att få oss i balans. 

Innan vi går vidare vill jag bara klargöra två saker:

1) Det finns ingen mirakelkost du kan använda dig av som förhindrar att du kommer i menopaus. Dit kommer alla. Men det finns saker du kan göra för att underlätta övergången. 

2) Det är ingen rocket science. Du måste inte lägga till konstiga örter eller sluta äta glass. Allt handlar om sunt förnuft och lite extra kunskap. 

Jag tycker att vi börjar med det hetaste diskussionsämnet av alla –  nämligen KÖTTET. Att det inte är bra för oss är inte längre en nyhet (även om det tillochmed finns hälsocoacher som propagerar för kött-dieter). Kött i stora mängder är inte nyttigt. Det finns otaliga studier som talar för detta så det är inte ens något jag tänker försvara. Det finns också studier som visar att minskat köttintag kan leda till minskade vallningar under perimenopaus. Det skulle man nog kunna kalla ett litet mirakel trots allt.

När jag slutade äta kött i större mängder förbättrades mitt kolesterolvärde markant. Det var inte högt från början men en sådan liten förändring som att minska ner på köttet gav utslag på mina värden. Jag är inte en rigid vegetarian dock. Ibland kan jag till och med äta en god råbiff för att festa till det lite extra. Men jag äter kött väldigt, väldigt sällan. 

Och nu måste vi prata om hett diskussionsämne nr 2 – SOCKRET!

Det är verkligen ingen rocket science att socker inte är bra för oss. Under den här perioden får många av oss dessutom lite svajningar i blodsockret så det viktigaste du kan göra för dig själv under perimenopausen är att utesluta socker. Jag lovar att du kommer må bättre. (men den där glassen kan du ta någon gång då och då, det gör inget) 

Men det är minst lika viktigt att prata om det man ska tillföra och inte bara det man ska utesluta. Efter att ha djupdykt i det här ämnet i snart 10 år så skulle jag vilja säga att det bästa du kan göra för dig själv under perimenopausen för både din kroppsliga och mentala balans är att följa den kosthållningen man har vid Medelhavet. De äter kött ibland, men mer fisk. De äter massor av frukt och grönsaker, nötter, baljväxter, vegetabiliska oljor, fullkorn. Det är precis vad du ska göra i perimenopausen – du ska låtsas att du är vid Medelhavet. Du kan till och med unna dig ett glas rosé då och då till lunchen. Men bara ett och bara ibland. 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.