Butter Masala med kryddstark fisk
Vi älskar indisk mat. Faktum är att vi älskar det så mycket att det skapar problem i våra liv. Varje gång vi ska laga indiskt uppstår nämligen en inre konflikt. Ska vi laga Palak Paneer eller Butter Masala?
I dag vann Butter Masala. Den här varianten med vit fisk är väldigt spännande tycker vi. En underbart god och hälsosam gryta. Och gillar du inte fisk så byter du enkelt ut den mot någon form av ost, till exempel Indiens hushållsost: paner.
Precis som i vår Food Pharmacy-klassiker indiska mangogryta för hela familjen är det cashewnötter i den här såsen. Nötterna gör grytan extra krämig. I de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012 läser vi att nötter och frön är livsmedel som vi i Norden bör äta mer av “för att uppnå hälsosamma matvanor och minska risken för kroniska sjukdomar”. Även senare rapporter menar att vi bör öka vårt intag av nötter och frön av hälsoskäl.
Vi vet dock av erfarenhet att vi har många läsare som inte tål nötter. Och därför vill vi påminna om att det går precis lika bra att ersätta nötterna med en skvätt (1/2-1 dl) kokosmjölk eller -grädde. Och faktum är att det går att skippa både nötterna och kokosmjölken.
Utöver lök och tomater så innehåller den här grytan en stor variation av kryddor. Kryddor är ju också en viktig del av Näringsjägarkompassen. Hos en näringsjägare är kryddskåpet alltid välfyllt eftersom så gott som alla kryddor är fullproppade med antioxidanter och framför allt polyfenoler (en stark antioxidant).
PrintButter Masala med kryddstark fisk
Ingredienser
Lax
600 g valfri vit fast fisk (t ex torskrygg eller havskatt) eller ost
1 msk gurkmeja
2 msk garam masala
2 msk spiskummin
1 tsk salt
saften från en hel lime
Sås
2 gula lökar, grovhackad
5 vitlöksklyftor, grovhackade
1 tsk chiliflingor
5 kardemummakapslar
2 kanelstänger
1 msk spiskummin
1 bit ingefära, riven
50 g smör eller kokosolja
3 röda mogna tomater
1 dl vatten
1 dl naturella cashewnötter (gärna blötlagda)
1 msk tomatpuré
1/2 kruka koriander
Instruktioner
Fisken
Börja med att skära upp fisken i kuber. Rör ihop marinaden och vänd ner fiskbitarna. Låt marinera i kylen i minst 1 timme. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek fisken snabbt. Lägg över på ett fat medan du skrider till verket och gör såsen.
Såsen
Hetta upp smör eller kokosolja i en stekpanna och fräs löken och kryddorna snabbt. Addera ingefäran och tomaterna. Låt puttra några minuter. Ta bort kanelstängerna, häll över såsen i en blender tillsammans med nötterna och tomatpurén och mixa den slät. Häll tillbaka såsen i pannan och smaka av med salt. Lägg ner fisken och låt puttra i 1-2 minuter. Servera gärna med finhackad koriander och valfritt tillbehör, till exempel vildris, durrakorn eller helt bovete.
Nutrition
- Serving Size: 4
Originalreceptet kommer från mathem.se men i vanlig ordning kunde vi inte hålla oss från att ändra i receptet.