fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Butter Masala med kryddstark fisk

fav

Vi älskar indisk mat. Faktum är att vi älskar det så mycket att det skapar problem i våra liv. Varje gång vi ska laga indiskt uppstår nämligen en inre konflikt. Ska vi laga Palak Paneer eller Butter Masala?

I dag vann Butter Masala. Den här varianten med vit fisk är väldigt spännande tycker vi. En underbart god och hälsosam gryta. Och gillar du inte fisk så byter du enkelt ut den mot någon form av ost, till exempel Indiens hushållsost: paner.

Precis som i vår Food Pharmacy-klassiker indiska mangogryta för hela familjen är det cashewnötter i den här såsen. Nötterna gör grytan extra krämig. I de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012 läser vi att nötter och frön är livsmedel som vi i Norden bör äta mer av ”för att uppnå hälsosamma matvanor och minska risken för kroniska sjukdomar”. Även senare rapporter menar att vi bör öka vårt intag av nötter och frön av hälsoskäl.

Vi vet dock av erfarenhet att vi har många läsare som inte tål nötter. Och därför vill vi påminna om att det går precis lika bra att ersätta nötterna med en skvätt (1/2-1 dl) kokosmjölk eller -grädde. Och faktum är att det går att skippa både nötterna och kokosmjölken.

Utöver lök och tomater så innehåller den här grytan en stor variation av kryddor. Kryddor är ju också en viktig del av Näringsjägarkompassen. Hos en näringsjägare är kryddskåpet alltid välfyllt eftersom så gott som alla kryddor är fullproppade med antioxidanter och framför allt polyfenoler (en stark antioxidant).

Print

Butter Masala med kryddstark fisk

  • Av : Food Pharmacy
Scale

Ingredienser

Lax

600 g valfri vit fast fisk (t ex torskrygg eller havskatt) eller ost
1 msk gurkmeja
2 msk garam masala
2 msk spiskummin
1 tsk salt
saften från en hel lime

Sås

2 gula lökar, grovhackad
5 vitlöksklyftor, grovhackade
1 tsk chiliflingor
5 kardemummakapslar
2 kanelstänger
1 msk spiskummin
1 bit ingefära, riven
50 g smör eller kokosolja
3 röda mogna tomater
1 dl vatten
1 dl naturella cashewnötter (gärna blötlagda)
1 msk tomatpuré
1/2 kruka koriander

Instruktioner

Fisken

Börja med att skära upp fisken i kuber. Rör ihop marinaden och vänd ner fiskbitarna. Låt marinera i kylen i minst 1 timme. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek fisken snabbt. Lägg över på ett fat medan du skrider till verket och gör såsen.

Såsen

Hetta upp smör eller kokosolja i en stekpanna och fräs löken och kryddorna snabbt. Addera ingefäran och tomaterna. Låt puttra några minuter. Ta bort kanelstängerna, häll över såsen i en blender tillsammans med nötterna och tomatpurén och mixa den slät. Häll tillbaka såsen i pannan och smaka av med salt. Lägg ner fisken och låt puttra i 1-2 minuter. Servera gärna med finhackad koriander och valfritt tillbehör, till exempel vildris, durrakorn eller helt bovete.

Nutrition

  • Serving Size: 4

Originalreceptet kommer från mathem.se men i vanlig ordning kunde vi inte hålla oss från att ändra i receptet.

Dela

Kommentarer

  1. Ser gott ut 🙂 I ingredienslistan har ni skrivit vit fisk? Men sen i instruktionen lax? Vilket är det?

  2. Bra att tänka på är att köpa ekologiska cashewnötter. Trots vissa problem med markanvändning är de ändå klassade som gröna av WWF medan icke-eko bör man vara försiktig med. Läs mer här: https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/vegoguiden/cashewnotter/ 🙂

  3. Tror ni kycklingfilé kan passa till denna rätt istället för firren? / vegetarian som ska laga mat till köttätare i helgen

    1. Food Pharmacy skriver:

      Det går säkert fint!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.