Hur giftigt är självförakt för vår kropp? – Food Pharmacy

The EQ GYM

Post image

Hur giftigt är självförakt för vår kropp?

Om du har något av följande beteenden har du omedvetet eller medvetet jobbat på att stänga av dina känslor, eller så har du har ett motstånd till dem. Fullt normalt!  Du ser helt enkelt inte din skugga, den äger dig istället. Och du är således kanske fast i mönster och beteende som orsakar dig onödigt lidande. Du är i det här tillståndet ofta omedvetet oförmögen.

  • Förnekelse
  • Flykt
  • Offermentalitet
  • Stress
  • Ångest
  • Maktlös
  • Självmedicinerande 
  • Destruktiv
  • Motstånd 

Oroa dig inte. Tvärtom!  Se om du kan ge dig själv lite härliga poäng för att du precis har blivit medveten om något. Du har börjat se din skugga. Och det mina vänner är ett tecken på att du har aktiverat dina första emotionella muskler! Så, grattis! 

Att vi har massa tankar i huvudet är inget nytt. Att vissa av dom är medvetna och vissa av dom är omedvetna är förmodligen heller inte någon nyhet. Att de är ca 60 000 st per dag och ungefär samma varje dag kanske adderar något till din medvetenhet. Och ja, dessa tankar styr inte bara vårt beteende utan också våra känslor och därmed också vår upplevelse av välbefinnande och lycka. Galet säger vi! För ja, herregud vad dom styr oss! Medvetet men mestadels omedvetet. Det blir därför väldigt intressant och prioritering nr 1 i denna träningsbok att ta reda på hur dessa tankar låter. 

Hur låter det inuti oss och hur ser vårt känsloliv ut på insidan?

Se om du kan föreställa dig själv i två delar. Där ena delen är liten och andra delen stor. Den lilla delen består av 5% och andra 95%. Den lila delen kallar vi det medvetna och den stora delen kallar vi det undermedvetna – Nu, för att göra det lite roligare se om du istället kan föreställa dig att den lilla delen (5% av dig) är en förälder och den stora delen (95% av dig) är ett barn på 4 år. 

Det stora delen aka 4-åringen styr oss. Den lila delen det vill säga föräldern det vill säga din medvetenhet, vet oftast inte om att den är styrd av 4-åringen. Egentligen kan man föreställa sig en vanlig familj på tre personer varav en av dem är ett barn. Familjen opererar och agerar helt efter barnets omogna känslor. På samma sätt kan vi föreställa oss hur det ser ut inuti oss. Vi agerar alltså helt utifrån ifrån ett litet barns perspektiv. Den vuxne och barnet är väldigt ofta i konflikt med varandra. Föräldern och barnet kommunicerar inte så bra. De varken ser, förstår eller hör varandra. Om föräldern hade fått bestämma så hade det resulterat i harmoni i kroppen. Vi hade tagit ansvar för våra känslor och våra behov på ett rent och tydligt sätt. Vi hade fått det vi behövde utan att manipulera, förminska, kritisera, ljuga, eller skuldbelägga etc.

Ett tecken på att barnet har tagit över kontrollen är när vi flyr allt som är obekvämt och jobbigt. Vi förnekar att vi känner, vi dricker mängder med alkohol, vi kanske till och med knarkar, bråkar eller skriker. Vi överäter, självisolerar oss, missbrukar sociala medier eller tittar på film hela dagarna. Vi är destruktiva helt enkelt. Dels för att vi inte vet hur vi ska vara. Vi har spårat ut och vi saknar en del i oss som tar tag i vår hälsa, kreativitet och vårt välmående. Eller så är vi tvådelade – vi är sunda, tränar äter hälsosamt ena dagen och andra dagen tappar vi det totalt. Detta uppstår när föräldern och barnet bestämmer lite varannan dag. Ofta sker detta i konflikt mot ”varandra”. Du slår på dig själv när du är kontrollerad och sen slår du på dig själv när du är okontrollerad. 

“Vilket tråkigt liv –  att bara tränar och äta nyttigt”

“Jag borde inte festa så här mycket. Jag borde gå hem. Varför gör jag såhär mot mig själv”

Det vi kommer göra i den boken är att träna på att höra våra tankar. Och skapa en mjuk medveten inre kommunikation. Föräldern kommer bli mer och mer medveten om barnets beteende, och barnet kommer lita mer och mer på föräldern och känna sig trygg med hens beslut. Du kommer således skapa din egna Super förälder. En förälder som lyssnar och tar hand om barnet dvs dig.

Din medvetenhet kommer expandera och du kommer komma i kontakt mer och mer med din undermedvetenhet. Ett annat ord för det undermedvetna kan vara operativsystem. Ett inre system som styr dig. Dina tankar, gärningar, betende etc.

Hänger du med? Vi vet att en del av dig förstår!

Idag är den inre barnets största yttre hot är att inte vara omtyckt, sedd eller viktig. När barnet har ett grepp om föräldern tar vi inte det beslutet som är bäst för oss, tvärtom, vi väljer det med snabbast vinst och belöning. Det kan på lång sikt få oss att må dåligt och skapa psykisk ohälsa. Första steget till välmående är att bli medveten om vilka beslut det inre barnet fattar som får negativa konsekvenser. 

Superföräldern är den smarta delen av oss som reflekterar över våra handlingar, kan sätta saker i perspektiv och fundera över hur det kommer påverka oss framåt. En väg mot de långsikitiga stabila vinsterna. 

Vi har också en tredje del i oss: Yttre faktorer / tankar som vi har tagit in och gjort till våra egna tankar. Ett annat namn för det är, och som vi den här boken kommer benämna som kritikern/radion. 

Föreställ dig nu att det finns ett barn, en förälder och en kritiker i dig. En liten familj. Vem ska du lyssna på? Vem lyssnar du på? Vem säger vad?

Igen vi vet att en del av dig förstår det här och en annan del av dig som inte gör det fullt ut. Låt oss oss bena i det här lite till. 

Superföräldern en person med en välutvecklad pannlob, som har lättare att ta ett beslut som är klokt på lång sikt, istället för ett val som bara är en quick fix i stunden. 

Radion

Dina antenner är utåt och du tar in yttre information som en svamp. Du kanske är övertygad att omständigheter påverka dig och att du är drabbad av olika personer eller utomstående händelser. En skör, nervig, lättkränkt och orolig person har ofta en stark radio. Radion hoppar från en kanal till en annan, olika åsikter, nyheter, tankar, ocentrerat och lättpåverkad.

När vi börjar bli medvetna om att våra tankar skapar våra känslor och vi mer eller mindre kan välja vad vi vill tro på, får vi plötsligt en makt över vårt välmående. Radion får då mindre och mindre makt över oss.  

Barnet

Har ofta inte fått lära sig att bli lyssnad på, känt villkorslös kärlek, trygghet, acceptans, att stanna i sina känslor, att dela eller att uttrycka sina behov etc. Lika lite som ditt inre barn inte fått lära sig så har dina egna biologiska föräldrars inre barn inte fått lära sig. Vi sitter alla i samma båt. 

Träna din självomsorgmuskulatur

Grattis! Det faktum att du läser detta indikerar att du har en tränad självomsorgmuskulatur och att den är aktiv just nu. Ju mer du reflekterar över dig själv, ditt beteende och dina handlingar – desto starkare blir denna muskel.  Så ja, underbara du, fortsätt gärna att läsa!  

Våra tankar är alltså vilda, okontrollerade och en mix av externa och interna röster och därtill mestadels omedvetna. Vad tror du att dina tankar handlar om? Hur låter dom? Din första övning är att försöka höra dina tankar och förstå att dom inte är du. Lek med tanken att du är den som hör dem. Som att du hör din radio. En tanke som har loopat, dag efter dag, år efter år, har förmodligen blivit en omedveten övertygelse och en sanningen. Det kan till slut bli så sann att den blir en del av dig och dina värderingar. 

Några vanliga externa och interna tankar från radion som kan har blivit sanningar. Ringa in dem som känns sanna för dig. 

Jag har inte råd.
Jag kommer inte klara det.
Jag får inte bli ensam.
Ensam är lika med dåligt.
Jag får inte göra fel.
Jag får inte ta plats.
Jag måste bli hörd.
Jag är en bluff.
Jag kan egentligen inte det här.
De är bättre än mig.
Vad håller jag på med. Jag hittar ju bara på. Jag kan egentligen inte där.
Jag är inte tillräckligt utbildad.
Jag kan inte det här.
Jag har förmodligen fel.
Jag är dålig på matte.
Du har förmodligen rätt.
Jag är känslig.
Jag är tjock.
Jag borde vara mer vältränad.
Jag kan för lite.
Jag får inte vara till besvär.
Jag får inte synas.
Jag måste synas.
Jag förtjänar att bli behandlar bättre.
Min chef är korkad.
Det här är farligt.
Hen får inte göra slut med mig.
Det går inte att älska mig.
Jag vågar inte.
Dom gillar inte mig. 
Min engelska är dålig.
Min svenska är dålig.

Bli medveten om dina känslor, var i kroppen känns de och hur känns de? Kan du bry dig om dina känslor, se dem som kompisar? Kan du förstå varför du känner som du känner? Kan du tillåta dig känna dem fullt ut? Vilka flyktbeteenden har du ifrån känslor? Vilka motstånd har du till känslorna?

Att höja sin emotionella intelligens quotation själv kan vara svårt. Att göra det tillsammans kan vara kul. Vi kan skratta åt hur lika våra tankar är och skapa värme och kärlek runt dem. 

Kom gärna på vår fria workshop nu på söndag kl 21-22. Det är en meditativ övning där du lär känna dig själv bättre och samtidigt stärker din self-care muscle. Boka din plats här.

Om du vill ha tillgång till fler guidade meditationer och dagliga tips, följ oss på Instagram här

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.