Svar från Cancerfonden: Vi ska inte proppas oss fulla med geisha – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Svar från Cancerfonden: Vi ska inte proppas oss fulla med geisha

I går skrev jag ett öppet brev till Cancerfonden och Bröstcancerförbundet angående alla kampanjer för rosa sötsaker. På en av bilderna (ovan) hängde en vimpel med Cancerfondens logotyp vid ett berg av geisha. Det visade sig att Icabutiken hängt vimpeln fel. Cancerfonden står inte bakom Bröstcancerförbundets geishakampanj. Tvärt om. Här kommer deras svar.

Hej Ann!

Jag har läst ditt öppna brev till oss och Bröstcancerförbundet och är angelägen om att svara.

Först och främst: tack för att du ägnar denna viktiga fråga uppmärksamhet!!! Att nå ut med kunskap om cancer och levnadsvanor är ett av våra prioriterade mål och vi välkomnar självklart att fler pratar om ämnet.

Vi vet ju nämligen att en tredjedel av all cancer kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor och att det är viktigt att hålla en hälsosam vikt. Det finns en koppling mellan övervikt och tretton cancerformer, varav bröstcancer är en. Tillsammans med matvanor och fysisk inaktivitet är övervikt och fetma den största riskfaktorn för cancer efter rökning och solning. Eftersom bröstcancer är en så omfattande sjukdom med många drabbade varje år betyder det att många cancerfall skulle kunna gå att undvika om riskfaktorerna plockades bort.

Precis som du skriver finns det ett samband mellan cancer och insulin. Du kan läsa mer om övervikt, fetma och cancer här: https://www.cancerfonden.se/minska-risken/overvikt

Och just eftersom vi vet allt detta är det en självklarhet för oss att alla produkter som ingår i vår Rosa bandet-kampanj går hand i hand med våra rekommendationer kring hälsosam kost för cancerprevention. Vi har tydliga riktlinjer vad gäller alla våra 200 produkter. För att en produkt ska få vara en del av Rosa bandet-kampanjen kräver Cancerfonden att produkten har en låg sockerhalt och uppfyller kraven för nyckelhålsmärkningen. Med andra ord jobbar vi inte med varken Geisha eller Bonjour, som det kan framstå i ditt inlägg. ”Vi” (Cancerfonden) vill varken att man ska ”bulla upp” eller ”proppa oss fulla med geisha”. Vad Bröstcancerförbundet gör eller har gjort får stå för dem, jag kan enbart svara utifrån Cancerfonden.

Sedan Cancerfonden startade sin Rosa bandet-kampanj 2003 har vi samlat in över 900 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Det är fantastiska siffror.

Cancerfonden förmedlar pengar till drygt 400 svenska forskningsprojekt om cancer varje år. Forskningsprojekten väljs ut i en noggrann process och i nationell konkurrens vilket innebär att bara de bästa projekten, med störst förutsättningar att bidra till att cancer ska kunna besegras, får stöd. Många av de forskningsprojekt som finansieras gäller grundforskning, något som kommer alla cancerformer till nytta.

Här kan du läsa mer om pågående forskningsprojekt kopplat specifikt till bröstcancer: https://www.cancerfonden.se/forskning/projekt?diagnoseGroup=Br%C3%B6st

När det gäller forskningens framsteg så är det en stor skillnad att idag överlever 60 procent sin cancersjukdom medan man 1951 hade en överlevnad på cirka 30 procent. En fördubbling! Cancer har funnits sedan människan skapades. Fram till början på 1900-talet hade vi inga andra sätt att bekämpa sjukdomen med än kirurgi. Men hjälp av forskning har vi funnit både orsaker samt behandlingar som effektivt botar cancer.

Vad gäller just bröstcancer har vi de senaste åren lärt oss mycket om cancer på molekylär nivå, och vet nu mer om komplexiteten, att det finns flera olika typer av bröstcancer. Det har berett vägen för individualiserad behandling. Forskningen har också gett oss flera nya läkemedel baserade på antikroppar som lett till att även vissa aggressiva former av bröstcancer kan behandlas framgångsrikt, vilket leder till ökad överlevnad. De kirurgiska metoderna har utvecklats så att det ofta räcker att ta bort en del av bröstet och att bröstet kan rekonstrueras vilket ökar livskvaliteten för många kvinnor.

Tack vare de stora forskningsframsteg som gjorts lever 85 procent av de som fått bröstcancer tio år efter insjuknandet. Men självklart är även vårt mål att antalet cancerfall ska sjunka och att färre ska drabbas! Men det är bara genom att fortsätta finansiera livsviktig forskning vi kommer nå dit. Och det är därför som till exempel vår Rosa bandet-kampanj är så viktig.

De pengar som samlas in under Cancerfondens Rosa bandet-kampanj används till att finansiera svensk cancerforskning, men även till att driva påverkansarbete för en bättre cancervård, samt sprida kunskap om cancer och hur man genom ändrade levnadsvanor kan minska risken att drabbas av cancer.

För att summera: tack för att du lyfter en viktig fråga! Jag skulle bli jätteglad om du korrigerar de felaktigheter som förekommer i din artikel, och du får hemskt gärna publicera vårt svar i sin helhet.

Har du fler frågor eller vilka funderingar som helst får du mer än gärna höra av dig. 

Ha en fin vecka, Tobias

Min kommentar

Det är fantastiskt bra att Cancerfonden har börjat jobba mot sockret. Men när det gäller preventionen av cancer borde vi ha nått mycket längre. Tittar man på vad Cancerfonden årligen samlar in är det svindlande summor. 2019 fick de 844 miljoner kronor, 2018 runt 750 miljoner. Alldeles för lite av detta går till att förebygga cancer. Vad gäller bröstcancer ökar antalet fall i alla åldrar, även bland yngre. Här är statistik över antalet drabbade kvinnor per 100 000 invånare i åldern 0-69 år från 1970-talet fram till idag. 

Och om ni undrar varför det är sådana köer i cancervården, ser den totala ökningen av antalet cancerfall per 100 000 svenskar i åldern 0-69 år ut så här: 

En del av detta beror på att läkare har blivit bättre på att upptäcka tumörer. Men mycket beror på att vi idag inte vet hur man bäst förebygger cancer. Det är sannerligen något vi behöver satsa mer pengar på!

Vill du läsa Bröstcancerförbundet svar? Det hittar du här:

Rättelse: Cancerfonden har kommit in med en rättelse. I en tidigare version av texten stod en felaktighet angående mängden socker som en vara får innehålla för att platsa inom deras rosa bandet-kampanj. Fonden följer sedan några år tillbaka nyckelhålsmärkningen. 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej. Jag måste återigen skriva en kommentar då ni verkar ha förlorat eran moral. Ann har skrivit ett öppet brev där hon anklagar Cancerfonden för vad Bröstcancerförbundet gör. När hon sedan får ett svar där Cancerfonden förklarar sin kunskap kring cancer och kost samt rörelse så går hon på att dom borde vara bättre med sin cancerprevention? Vem är hon att uttala sig inom det? Har Ann någon kunskap inom cancer? Detta börjar likna en slags jakt där alla ska skjutas.

  Anledningen till att jag började följa Food Pharmacy har försvunnit och ni har tappat mitt förtroende. Det är dags för er att visa vad företaget handlar om. Är det enda ni vill att sprida skit, växa och tjäna pengar eller har ni faktiskt en vision om att sprida kunskap kring hälsa och välmående?

  1. Ann Fernholm skriver:

   Hej! Som disputerad biokemist kan jag absolut ett och annat om cancer. Jag kan också en hel del om hur forskarvärlden fungerar. Inom medicinforskningen är man generellt inriktad på att bota sjukdomar. Förebyggande forskning är man sämre på. Det är ju därför samhället ser ut som det gör: de sjukdomar som följer i överviktens och fetmans fotspår ökar.

   När jag pratat med representanter för Cancerfonden, håller de med om att de behöver satsa mer på att förebygga cancer.

   Hela samhället skulle behöva skruvas om, så att vi satsar mer på att förebygga. Och det är viktigt att vi lyfter det i många sammanhang.

 2. Tack Ann för att du orkar ifrågasätta och informera om det raffinerade sockrets Inverkan på vår hälsa.
  Du är så viktig och dina brev gör skillnad.❤️
  Mvh Pia

 3. Helene Wahlström skriver:

  Tack Ann för att du lyfter den viktiga frågan om socker och övervikt! Jag håller helt med dig att det inte är ok att man i rosa-bandet-kampanjen samarbetar med företag som gör bullar. För överviktiga är det så svårt så svårt att hålla sig från bullar och andra sötsaker. Rosa-bandet kampanjen ska inte göra det ännu svårare genom att fresta med sötsaker. BRA Ann!

  Jag håller också med att “prevention is better than cure”. Liksom med många andra sjukdomar är det dock mycket svårare att forska med prevention genom kostförändringar. Inga läkemedelsföretag är intresserade att ge pengar till projekt som kan MINSKA försäljning av läkemedel. Det är också mycket svårare att genomföra: det är lättare för en grupp patienter att ta ett piller om dagen än att äta en strikt kost i veckor. Man kan dock med glädje notera den studie som utförs på Akademiska i Uppsala där man utvärderar kostens betydelse för barn reumatism!
  https://reumatiker.se/att-leva-med-reumatism/kost/forst-i-varlden-med-att-testa-kolhydratanpassad-kost-till-barn-och-tonaringar-med-jia/

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.