Svepet – socker, psykisk ohälsa och bröstcancer – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Svepet

Post image

Svepet – socker, psykisk ohälsa och bröstcancer

Hej torsdag! Nu märker vi ut mängden tillsatt socker i livsmedel, den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar ökar och i veckans poddavsnitt intervjuar vi Camilla som fick bröstcancer när hon var 27 år. Här är veckans viktigaste nyheter.

Nu märker vi ut mängden tillsatt socker i livsmedel

Visste du att socker är den vanligaste ingrediensen i svenska livsmedel efter salt? Av de 12 vanligaste ingredienserna i svenska mat är tre någon form av tillsatt socker. Vanligt socker kommer på plats två, efter salt. Glukossirap och druvsocker är också med. Och för oss konsumenter är det i princip omöjligt att hålla koll på hur mycket socker vi får i oss. Därför har företaget Sockerchecken och Ann Fernholm nu tagit fram en sockermärkning av mat. Den följer WHO:s rekommendationer och ska hjälpa dig att avslöja sockervärstingarna i butiken. Läs mer om initiativet här.

Psykisk ohälsa hos barn och ungdomar

Generellt har suicidtalen i Sverige minskat de senaste 30 åren, men tyvärr inte bland unga personer. Åldersspannet 15-24 år har ökat och står för ca en tredjedel av alla suiciddödsfall. Förra året var det totalt 162 personer i denna grupp som dog till följd av suicid. Den stora frågan är nu varför det skett en sådan markant ökning i psykisk ohälsa sedan 80-talet? Det finns flera anledningar och i den här artikeln av Maria Berglund Rantén nämner hon några.

Varma mackor med pesto och avokado

I fredags fick vi ett otroligt sug på varma mackor. Vi äger inget smörgåsjärn men däremot ett våffeljärn som visade sig fungera minst lika bra. Och har du varken smörgås- eller våffeljärn så går ugnen också fint att använda. Du hittar receptet här.

Will I Die From This, As My Mother Did?

Att drabbas av bröstcancer när man är 27 år gammal till hör inte vanligheten. I veckans avsnitt att Food Pharmacy-podden intervjuar vi vår vän och nya gästskribent, Camilla Ahlqvist, om resan tillbaka efter att hon fick diagnosen bröstcancer. Lyssna på avsnitt #155 här.

Krispiga pumpabiffar med chili och timjan

Den här veckan bjöd våra gästskribenter Dietistens Val på ett recept på pumpabiffar. Enligt egen utsago är dessa biffar bland de bästa de provat (och då har de provat många). Dessutom superenkla att göra, krispigt goda, passar i hamburgerbröd, i en wrap, till en matig sallad eller till ugnsrostade rotfrukter. Du hittar receptet här.

Rivstart för Frisk Mat

Hösten har rivstartat för oss i föreningen Frisk Mat, och tack vare ytterligare finansiell support, från Jonas and Christina af Jochnick Foundation, har vi kunnat sjösätta en rad saker som vi nu kan dela med oss av! Läs mer här och här.

Och med det önskar vi dig en fortsatt trevlig torsdag!

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.