Champinjonsoppa med palsternacka och timjan – Food Pharmacy

Cecilia Nilsson, Recept

Post image
fav

Champinjonsoppa med palsternacka och timjan

fav

Höst och soppa, det hänger liksom ihop. Här delar jag med mig av en riktig favorit som dessutom är enligt autoimmun kost, AIP.

Jag tillhör dem som gillar när det är bitar i en soppa så man kan smaka varje råvara för sig. Men om du vill kan du med fördel mixa denna till en slät soppa om du föredrar det.

Det går bra att använda såväl vanliga champinjoner som de större portobello eller de lite mörkare skogschampinonerna. Samtliga dessa svampar innehåller vitamin B2, B3 och B6 samt järn, selen och zink. De som exponerats för solljus innehåller dessutom vitamin D2.

Palsternacka bidrar med bra kostfiber och vitamin C, och gör soppan dessutom mer mättande. För en mustigare umami-smak använder jag något som kallas för coconut aminos (istället för soja som inte ingår i AIP) som du hittar i välsorterade butiker eller allra smidigast online.

Smaklig spis!

Print

Champinjonsoppa med palsternacka och timjan

  • Av : Cecilia Nisbet Nilsson
  • Portioner : 2 1x
Scale

Ingredienser

200 gram champinjoner

2 palsternackor

1 gul lök

2,5 dl kokosmjölk

1 msk timjan, färsk eller torkad

2 msk coconut aminos

1 nypa salt

1 msk citronjuice

4 dl vatten

3 msk kokosolja eller olivolja

Instruktioner

Använd en stor och djup stekpanna eller en kastrull. Hacka löken, skala och dela palsternackorna i små bitar. Stek tillsammans på medelvärme i kokosolja/olivolja tills allt blivit nästan mjukt. Lägg undan. Diska inte ur stekpannan.

Skiva eller dela champinjonerna. Stek tills de fått fin färg. Salta. Lägg tillbaka lök och palsternacka i pannan.

Häll i kokosmjölk, vatten och tillsätt timjan och låt koka ihop en aning.  Häll sist i coconut aminos och citronjuice. Lägg på ett lock och låt puttra ihop på medelvärme i 10-15 minuter.

Ta bort locket och rör om, det ska nu ha kokat ner så att soppan är krämig. Om den fortfarande är lite vattnig så låt den reducera ytterligare en liten stund. Smaka av med mer salt och timjan.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.