Våga leva det liv som gör dig lycklig – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Våga leva det liv som gör dig lycklig

Det krävs mod idag att leva ett liv sant med sig själv. Samhällsnormen är så oerhört stark. Från hur vi ska bo, vad vi ska jobba med, vad vi ska längta efter, hur vi ska semestra, vad vi ska äta till hur vi ska umgås. Det finns en mall för det mesta. Jag säger inte att mallen är fel. Men jag vill uppmana dig att känna in om den är rätt för dig. 

Smaka på tesen; det finns inga rätt eller fel, det finns bara konsekvenser. Om det vore sant så finns det heller inga måsten eller borden. 

Du måste inte klättra i karriären. Konsekvensen av att välja bort det kan eventuellt vara att vissa vänner höjer på ögonbrynen eller att du har lite mindre pengar att göra av med. 

Om din hjärna säger att du borde dammsuga varje vecka fundera istället på om du kanske hellre vill ha konsekvensen av lite dammråttor i hörnen efter ett tag eller att det kittlar i näsan om du är allergisk. 

Du måste inte längta efter tvåsamhet. Konsekvensen av att inte välja det kan vara att du behöver hitta nya sammanhang att umgås i eller besvara nyfikna frågor från din gamla släkting. 

Om någon säger att du borde ringa den där kompisen som alltid ger dig dåligt samvete för att du inte hör av dig tillräckligt. Kanske väljer du hellre konsekvensen att hen vänder sig till någon annan eller blir lite besviken på dig. 

Du måste inte äta nyttigt och träna regelbundet och sova 8 timmar varje natt. Konsekvensen om du inte gör det kanske blir att du känner dig lite trött och med tiden får lite diffusa symtom och hälsoutmaningar. 

Kanske tycker du att du borde hämta barnen tidigt från förskolan. Eller så väljer du istället att jobba klart och få lite mindre tid med dem innan läggdags eller att någon bekant tycker att du gör en felaktig prioritering.

Alla val är okej. Alla konsekvenser är okej. Du är fri att välja. Vad vill du välja? Vad är viktigt för dig? Om du utgår ifrån vad du vill eller behöver just nu. Vad väljer du då? 

Jag levde i många år ett väldigt konventionellt liv, ganska standard i vårt samhälle. Jag klättrade i karriären, jag körde Volvo, jag köpte bostadsrätt, jag gick på krogen på helgerna, jag drömde om nästa solsemester. Sedan några år tillbaka har jag börjat göra annorlunda val. Inte för att det var något fel på mina tidigare val utan för att de inte längre är i linje med det liv jag vill leva, den människa jag vill vara. 

Det handlar inte om hur ditt liv ser ut på ytan, det handlar om hur det känns. Det är okej att downsizea och flytta in i en skåpbil. Det är okej att säga upp sig från fina karriären och tjäna mycket mindre pengar på det som känns mer meningsfullt. Det är okej att göra slut med vänner som får dig att må dåligt. Det är okej att välja att leva i en öppen relation. Det är okej att välja att inte skaffa barn. Det är okej att säga nej till konsumtion. Det är okej att flytta in i kollektiv och adoptera 5 hundar. Det är okej att fira skilsmässan lika stort som ni firade bröllopet. Det är okej att göra mamma och pappa besvikna.

Just because it’s normal, doesn’t mean it’s not insane.
– Eckhart Tolle 

Jag vill verkligen inte måla upp en ny mall över huvud taget, jag vill hjälpa dig att skippa mallen helt och hållet. Det finns så många sätt att leva ett liv på. Bara du vet vad som känns sant för dig just nu. Det kan förändras. Det kommer förändras. Och det handlar inte om att alla behöver hoppa ur hamsterhjulet på samma gång, men jag är övertygad om att om vi alla vågade vara mer sanna med oss själva, så skulle vi ha mer mångfald i vad vi ser omkring oss och de val vi inser att vi har. 

Om du kände dig helt fri att välja, vad skulle du välja då? 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.