Kruciferösa grönsaker med antioxidanter till julbordet – Food Pharmacy

Maria Berglund Rantén

Post image

Ät massvis med broccoli och kål i jul och håll dig friskare

Kruciferösa grönsaker har uppmärksammats mer de senaste åren då de innehåller viktiga antioxidanter som hjälper oss att må bra och som till och med kan motverka cancer. Massa olika typer av kål (blomkål, broccoli, kål, brysselkål), rucola, bok choy, vattenkrasse och grönkål ingår i en grupp grönsaker som kallas för kruciferösa grönsaker – och denna fantastiska antioxidant, som man även kan ta som kosttillskott, heter sulforafan. Innehållet i grönsaker är betydligt högre om de konsumeras råa och minskas ju mer man tillagar dem. 

Det finns en hel del studier, som senaste årtionden även gjorts på människor, som visar hälsofördelarna av sulforafan: 

  • Minskar oxidativ stress, cellskador och inflammation. I en 10 veckors studie så kunde forskarna visa att 30 g broccoligroddar sänkte kroppsinflammation med 38% hos överviktiga men hälsosamma individer. Forskning har även visat att personer som lider av leversjukdomen NAFLD och typ 2 diabetes fick bättre värden. 
  • Kan förebygga olika typer av cancer, bland annat bröst, prostata, äggstockar, hud, urinblåsa och muncancer.
  • Kan modulera och positivt påverka immunförsvaret så det jobbar mer effektivt. 
  • Kan hämma och skydda mot neurodegenerering.
  • Skyddar tarmslemhinnan för skador som orsakats av bland annat värktabletter.
  • Stöttar kroppens biotransformation (detox system) och skyddar mot olika miljögifter. En studie visade att broccoligroddar skyddade mot bensen vilket är en kemikalie som används vid framställning av plast, gummi, smöjmedel, färgämnen, rengörinsgmedel, läkemedel och pesticider. Det finns även i oljor, lim, lösningsmedel, drivmedel och bensin. De som regelbundet konsumerade en dryck med pulver av broccoligroddarna utsöndrade över 60% av bensen i urinen vilket hindrade bensen att lagras i kroppen. Läs mer här och här.

Personer som lider av sköldkörtelproblem får ibland läsa att de inte ska konsumera så mycket kål då dessa innehåller goitrogener som kan negativt inverka på sköldkörteln. Under alla de år jag jobbat med näringsmedicin (nu 15 år) så har jag inte träffat på någon som farit illa av detta. Jag har frågat mina mentors i USA, superduktiga läkare som praktiserat funktionsmedicin i 30-40 år, och de säger också att risken att sköldkörteln tar skada är minimal. Hälsofördelarna är således betydligt fler än nackdelarna. Under en tre månader lång studie mätte man sköldkörtelvärdena i blod och inte heller här kunde man se att sulforafan skulle vara skadligt.

Andra områden där sulforafan visat positiv inverkan på vår hälsa är bland annat hos unga män med autism, för personer som led av magproblem när de hade H. Pylori infektion, personer som hade tagit smärtstillande (NSAIDs) under längre tid fick mindre magont, och vid astma och allergier. Men som med allt annat så visar såklart inte alla studier positiva resultat utan vissa studier visar att sulforafan kan trigga värre symptom hos de som har astma eller att det inte har någon hälsoeffekt alls (varken positiv eller negativ).

Så efter att ni läst denna enastående information, blir ni inte sugna på att rosta upphackade brysselkål i ugnen tillsammans med lite nötter och tranbär? Eller varför inte snabbsteka lite grön- och svartkål tillsammans med svamp, lök och krydda med korianderfrön? Hur ni än väljer att äta era sulforafanpackade grönsaker så är det viktigaste att få i sig en daglig dos antingen via mat eller kosttillskott.  

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.