fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Rostad brysselkål med varm honungsglaze och rosépeppar

fav

Det här var så gott att vi får lätt prestationsångest nu. Hur ska vi kunna göra den här lilla salladen rättvisa? Hur ska vi kunna hitta tillräckligt målande ord för att du ska förstå att du måste, alltså m-å-s-t-e, laga den till julbordet?

Försök 1:
Den här rostade brysselkålen är något utöver det vanliga.

Försök 2:
Den här brysselkålen + vårlöken + honungsglazen + citronzesten + kokoschipsen är något utöver det vanliga.

Försök 3:
Det var länge sedan våra smaklökar fick uppleva den här rostade brysselkålen.

Äsch, vi ger upp. Orden räcker inte till att beskriva hur gott det här är så du får helt enkelt lita på oss. Och om ni som vi kommer fira i ett väldigt litet sällskap i år så följer ni anvisningarna nedan, men är ni åtta runt bordet så dubblar ni bara receptet.

Print

Rostad brysselkål med varm honungsglaze och rosépeppar

  • Av : Food Pharmacy
Scale

Ingredienser

1 påse brysselkål

1/2 dl olivolja

4 msk honung

0,8 dl rödvinsvinäger

3/4 tsk krossad rosépeppar

3 vårlökar, tunt skivade på tvären

1 tsk citronzest

salt & nymalen svartpeppar

2 dl kokoschips (ej rostade)

2 tsk smält kokosolja

1 tsk honung

1/2 tsk rökt paprikapulver

Instruktioner

Brysselkål

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och ansa kålen, och dela den på mitten. Blanda brysselkålen med olja, salt och sprid ut den på en plåt. Placera plåten längst ner i ugnen och rosta kålen tills den blir mjuk, cirka 20-25 minuter. Värm honungen i en kastrull på spisen under tiden. Dra ner värmen efter att du kokat upp och låt stå och koka ihop sig. Vi vill att den ska få en djup bärnstensfärg så det tar cirka 3-4 minuter (helt normalt att den börjar skumma). Ta av kastrullen från plattan och vispa ner rödvinsvinägern och rosépepparen. Salta efter smak. Ställ tillbaka på plattan och låt puttra i ytterligare 3-4 minuter medan du vispar – vi vill ha en glaze som är blank och bubblig (den tjockar till sig när den svalnar). Nu kanske brysselkålen är klar? Lägg den i en stor skål och blanda med vårlöken, honungsglazen och rivet citronskal. Toppa gärna med kokoschips – recept nedan!

Kokoschips

Smält kokosolja på spisen och blanda den med kokoschipsen, honungen, rökt paprikapulver och en nypa salt. Rör runt ordentligt. Hetta upp en torr stekpanna och sprid ut kokoschipsen. Stek på låg värme i ca 15 min (eller tills de fått färg). Höj inte värmen, då bränns dom… Lägg över på hushållspapper och låt torka. Toppa sedan brysselkålen med dom.

 

Dela

Kommentarer

  1. Hoppas ni menar salladslök 🙂 Då vårlök är en blommande växt som man ofta ser i stadens rabatter tidig vår.

  2. Kristina Svenserud skriver:

    Vilken typ av olivolja använder ni? Är det extra virgin eller en raffinerad sort? Jag undrar med tanke på rykpunkten hos jungfruolivoljan som väl gör att det kan bildas toxiska ämnen vid 200 graders värme.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.