fbpx

Dietistens val, Recept

Post image
fav

Citron- och grönkålspizza med kapris

fav

Äntligen 2021! Vi inleder det nya året med en fräsch pizza på blomkålsbotten, toppad med grönkål, citron och chili. Varsågoda!

Och du, vill du att det ska gå snabbt att laga middag just i dag hittar du våra tre bästa snabbtips sist i receptet.

Print

Citron- och grönkålspizza med kapris

  • Av : Dietistens val
  • Sammanlagd tid : 45 minuter
  • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

500 g blomkål

2,5 dl mandelmjöl

4 ägg

100 g färskost (typ Philadelphia)

5 potatisar

150 g fetaost

100 g grönkål

1 dl kaprisbär

1 citron

2 msk citronjuice

1 dl färsk basilika

Att ha hemma

rapsolja

1 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

1 tsk chiliflakes

1 tsk honung

Instruktioner

Sätt ugnen på 200 grader. Dela blomkålen i mindre bitar, spara blasten och lägg blomkål i en mixer och mixa tills risliknande konsistens (mät så det blir ca 1 liter blomkålsris). Blanda blomkålsris med mandelmjöl, oregano, salt och peppar. Knäck ner ägg och rör om ordentligt. Låg degen vila ca 10 min.

Bred ut degen med en slickepott på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn ca 15 min eller tills bottnen har fått en fin gyllene färg. Låt svalna lite.

Bred färskost på bottnen. Skiva potatis tunt och lägg på pizzan ihop med smulad fetaost. Riv grönkål i mindre bitar och skiva citronen tunt och fördela på pizzabotten. Strö över chiliflakes och kaprisbär och ställ tillbaka i ugn ca 10-15 minuter.

Medan pizzan är i ugnen: Mixa en näve basilika med en klyfta vitlök, citronjuice, 0,5dl olja, honung och smaka av med salt och peppar.

Servera pizzan nygräddad och ringla över basilikaoljan (eller snabbvarianten: färdig pesto!).

Anteckningar

TIPS!

Snabbtips 1: Köp färdigt blomkålsris
Snabbtips 2: Köp färdig pesto och ringla på pizzan
Snabbtips 3: Lägg fyllningen på tortillabröd och grädda ca 10 min i ugnen

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

Kommentarer

  1. Blomkålspizzan låter urgott. Har ni tips på hur man gör utan ägg? och blomkålsris färdigköpt finns väl bara fryst, är det ok?
    Med vänlig hälsning, Sofia

  2. caroline skriver:

    Hej Sofia! Jaaa den är jätte god! Det går bra med både kylt och fryst blomkålsris om man köper färdigt. Och vill du göra botten utan ägg så är vårt tips att ersätta äggen med chiaägg. Blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten som du låter svälla under 10 minuter till gelekonsistens. Detta motsvarar ett ägg. Vi använder oss ofta av chiaägg men just i denna pizzan har vi inte provat det, du får gärna meddela hur det går! Kram!

  3. Susanne Carlsson skriver:

    Spara blasten till vad, undrar jag? 😘

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.