Din hälsa är ditt ansvar – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Din hälsa är ditt ansvar

Det är dags nu. Det är dags att vi alla tar ansvar för våra egna liv och vår egen hälsa. Ingen annan kan ta ansvar för det som är du. För dina val, för ditt beteende, för det liv du skapar.

Under så många år försökte jag delegera ansvaret för min hälsa till ett sjukvårdssystem som inte hade något intresse av att ta det ansvaret. Och även om vissa läkare ibland uttryckte sig som om de bestämde över mitt liv och mina val, har det sista ordet alltid varit mitt. Men jag hade glömt. Kanske förtryckt. Jag ville inte ta det fulla ansvaret för det som då var min dåliga hälsa. Var ska jag börja? Hur skulle jag hitta mitt sätt att läka?

Frågan kändes överväldigande så jag tryckte medvetet bort den. Men jag tror att det är sant; först viskar livet, om du inte lyssnar kommer det att börja skrika. Det är vad som hände med mig. Till slut kändes det som om jag inte hade något val, mitt liv ropade på mig att det var dags att ta det fulla ansvaret för vad som var min dåliga hälsa.

Och så snart jag gjorde det, tog tillbaka ansvaret för det som bara var mitt, då började bitarna falla på plats. När jag tog ansvar tog jag också tillbaka makten över mitt eget liv och därmed kom en oväntad styrka att faktiskt ta de steg jag behövde ta. Jag var så mycket starkare än jag trodde.

Du är så mycket starkare än du tror.

Det är inte din läkare som bestämmer vad du behöver för att må bra, det är du. Det är inte Livsmedelsverket som bestämmer vad du ska äta, det är du. Det är inte din familj som bestämmer hur du ska leva ditt liv, det är du. Det är inte en profil i sociala medier som avgör vilka hälsorutiner som passar dig, det är du.

Alla källor till kunskap och inspiration som finns runt oss är fantastiska. Oftast. Men det är du som behöver ta in informationen, känna vad som känns rätt för dig och sedan testa. Testa, testa, testa. Det som fungerade för någon annan kanske inte fungerar för dig. Det som inte har fungerat för någon annan kanske fungerar för dig. Och det är först när du har provat, skapat din egen upplevelse, som du vet vad som fungerar för dig just nu. Och det kan förändras imorgon.

Att välja att leva ett hälsosamt liv är en dagligt val vi behöver göra. Vi behöver börja lyssna till vår egen kropp, vår egen intuition och vi behöver välja att leva så pass medvetet att vi faktiskt hör, fångar upp signalerna. 

Forskningen är viktig och ofta intressant. Men det är upp till dig att vara källkritisk, vem är det som har betalt för studien och vad är mer intressant för dem? Vad är mer intressant för dig? Och även det som funkar för majoriteten, kanske inte funkar för dig. En normalfördelningskurva har svansar på båda sidor, det kanske är du. 

Jag menar inte att du ska kasta dig ut i någon extremkost eller göra något som innebär en stor risk. Det jag främst syftar till är de enkla förändringarna som ofta är omdebatterade och att ägna mer tid åt att prova och känna in än att argumentera för den sidan ditt ego vill välja. 

Prova ett par veckor utan socker, känn hur det känns. Testa olika meditationstekniker i några månader och utvärdera. Experimentera med maten och lyssna in kroppens respons. Gör din egen research och hör dig för, och välj en väg under en period. Du kan alltid ändra dig. 

Det finns massor av stöd och hjälp att få, massor av kunskap och forskning. Allt det där är bra att ha, vi behöver inte göra det ensamt. Och, när det gäller DIN hälsa, så är det ditt val och ditt ansvar. 

Det är ingen börda. Det är en frihet. Och öppnar upp för oändliga möjligheter. Dina hälsa är ditt ansvar.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Helt rätt Helena. Har dock märkt att det utlöser vrede hos många att höra detta. Det känns så mycket bättre att man bara haft otur, men att doktorerna gör sitt bästa för att hjälpa. Deras agenda kan dock vara nyfikenhet på hur nya medicinen funkar, snarare än vad patienten behöver.
  Blir glad när jag hör fd cancerpatienten Chris Wark som tog ansvaret fullt ut för sin cancer säga: ”Bra att det är mitt fel, då kan jag ju göra något åt det!” Han lever och mår bättre nu än före, femton år senare.
  Men i Sverige är det legitimt att vara offer, det blir mer förståelse från andra då. Det verkar vara viktigare än livet självt för majoriteten. Det är fint att hjälpas åt, men det är farligt att lämna bort rodret åt andra över det viktigaste av allt.

  1. Helena Önneby skriver:

   Ja, ja, ja och ja. Nyfiken ändå på varför det är så provocerande, och det är ju inte alltid mitt fel bara för att det är mitt ansvar. Hörde någon säga något liknande om en jobbig barndom “det är inte mitt fel att jag hade en jobbig barndom men som vuxen är det mitt ansvar att hitta förhållningssätt som gör att det inte fortsätter att förstöra för mig”. Tack för ditt engagmang och intressanta tankar Sara!

 2. SÅ klokt sagt!!

  1. Helena Önneby skriver:
 3. Melinda skriver:

  “Det är inte din läkare som bestämmer vad du behöver för att må bra, det är du. Det är inte Livsmedelsverket som bestämmer vad du ska äta, det är du. Det är inte din familj som bestämmer hur du ska leva ditt liv, det är du. Det är inte en profil i sociala medier som avgör vilka hälsorutiner som passar dig, det är du.”

  Håller helt med!!!
  Men tyvärr är det så att vi i Sverige har ett sjukvårdssystem som ser ut som så att om du blir sjuk och är beroende av sjukpenning för att överleva, så tvingas du in i en box där läkare och Försäkringskassan i många avseenden har makt över ditt liv. Du är hänvisad till skolmedicin om du inte har pengar på banken och därmed råd att ta hjälp av alternativmedicin eller naturläkare. Det är bara läkare inom skolmedicinen som har rätt att sjukskriva dig och därmed ge dig möjligheten att beviljas sjukpenning. Det finns inget holistiskt synsätt överhuvudtaget i detta system. Du kan välja att äta näringsriktigt, motionera och protestera när du blir orättvist behandlad. Men i slutändan bestämmer Försäkringskassan om du ska kunna betala hyran och ha mat på bordet. Vi måste hjälpas att att förändra detta sjuka vårdsystem!!

  1. Helena Önneby skriver:

   Helt sant Melinda! Vi har tyvärr inte kommit så långt i det holistiska tänket i Sverige och det är mycket byråkrati som omringar hälsofrågan. Och det ska vi förändra tillsammans!

   Och jag blir nyfiken på frågan makt i det här sammanhanget. I texten hänvisar jag främst till makten att välja min reaktion, mina tankar, mina känslor och makten över mina val. Även när FK bestämmer över min sjukpenning har jag ett val över vad jag lägger mitt fokus på, varifrån jag hämtar min energi och hur jag jobbar med att acceptera det jag inte i dagsläget har makten att förändra. Inte helt lätt men absolut möjligt. Och helt klart skit att det ska behöva vara så!

   1. Melinda skriver:

    Givetvis lägger jag inte mitt fokus på FK och vad de utsätter mig för. Jag försökte uttrycka att det är otroligt frustrerande att inte kunna välja den vård som skulle hjälpa mig mot ett tillfrisknande, (precis som du valde funktionsmedicin) utan istället bli påtvingad en “vård” som inte hjälper mig alls utan bara gör mig sämre. Att sitta fast i ett sjukt system ger en känsla av vanmakt. I detta sammanhang är pengar=makt.

    1. Helena Önneby skriver:

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.