Behandling med progesteron - mirakel eller myt? – Food Pharmacy

Katarina Wilk

Post image

Progesteronkräm – mirakel eller myt?

Jag tänker att det är dags att prata om hormonet progesteron (gulkroppshormon). Ni som har följt mina inlägg har säkert insett att det första hormonet som sjunker i perimenopausen är progesteron och inte östrogen som många tror.

Kanske undrar många av er varför man då inte bara behandlar med progesteron först under de här hemska åren innan man hoppar på en full hormonbehandling (som då både måste bestå av östrogen och progesteron förutsatt att du har en livmoder, annars räcker det med enbart östrogen). Kanske är några av er inte intresserade av att ta hormoner alls. Jag är en oberoende medicinsk journalist och har läst tusentals medicinska studier och jag kan väl ärligt säga att jag är för hormonbehandling. Så om du är intresserad av det kanske du vill läsa det här inlägget, annars hoppas jag du läser annat av mig. Jag kommer skriva mer om varför jag är så pro-hormonerbehandling som jag är. 

Progesteron är ett att våra viktigaste könshormoner. Man brukar säga att östrogenet är det som får oss att bli uppåt medan progesteronet är det som lugnar ner oss. Dessa två måste naturligtvis vara i balans för att vi ska må bra. 

Och som alla könshormoner så har progesteronet en viktig funktion för det påverkar även viktiga signalsubstanser och påverkar vårt mående. Det gör att serotoninet funkar som det ska och tar ner kortisolnivån vilket gör att vi känner oss lugna. 

Man kan säga att progesteronet är en förutsättning för att kroppen ska fungera bra vid stress. Så vad händer då när det börjar minska? Ja, det säger ju sig självt, kroppen blir stressad utan anledning och vi alla vet ju vad stress kan göra för våra kroppar. Och nu till den viktigaste frågan av allt – om det nu är så att progesteronet sjunker först, varför i hela friden behandlar man inte bara med progesteron till en början? 

Det har jag funderat på i många år. Vissa läkare i Australien gör det, men i övrigt så är det inte många läkare eller länder som gör det. Och allt handlar om att det finns inga större studier som visar att det fungerar. Med andra ord fungerar det i teorin kanske men inte i praktiken. 

Många av er känner säkert till produkten progesteronkräm. Och både hypen och kritiken av den. Låt mig säga så här. Varken Sveriges läkemedelsverk eller FDA i US godkänner progesteronkräm som läkemedel. De som man köper på nätet är klassade som kosmetika. I maj 2019 sa svenska Läkemedelsverket att progesteronkrämer inte får marknadsföras i Sverige alls då de BORDE klassas som läkemedel men saknar bra vetenskaplig förankring. Ändå använder en hel del kvinnor progesteronkräm. Jag har själv gjort det alldeles i början av perimenopausen och för mig fungerade det som Valium. Jag kände mig drogad. Det var ingen bra känsla. Tog jag för mycket eftersom jag var helt drogad? Och framförallt, vad gjorde det för min kropp? Doseringen är ju den samma för alla. Och det är här är ett av problemen ligger. Vi är alla unika och kan inte ta samma dos. En dos för dig är inte samma dos för mig. Så att ta progesteronkräm är liksom lite godtyckligt. Klicka en klick på armen och sen kanske du mår bättre. Min gynekolog ansåg att progesteronkräm var ett amerikanskt PR-trick. Medan det finns privata aktörer i Sverige som skriver ut det till sina patienter. Jag kan inte säga vad som är rätt och fel. 

Det enda jag kan säga är att det finns inga randomiserade studier som pekar på att progesteron-only har en bra effekt på kroppen. Och eftersom jag är lite pro-vetenskap så håller jag fast vid det.

En annan viktig sak som många undrar över är om progesteronkrämen räcker som progesteron-delen i en hormonbehandling. Svaret är nej. Progesteronets roll i en hormonbehandling är att skydda livmoderslemhinnan så att den inte förtjockas. Det finns inga studier som visar att livmoderslemhinnan skyddas tillräckligt av kräm så till syvende och sist är kräm något som du kan använda i början av perimenopausen. Har du väl börjat med östrogen är det inte ett alternativ längre. Så ta kräm om du vill, men tänk efter om du skulle köpa andra hormoner eller rent av andra läkemedel på nätet? Det är den frågan du måste ställa dig. Mitt svar på denna fråga är nog ganska tydligt hoppas jag.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Photo by xandro Vandewalle on Unsplash.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.