Vad köper vi mest av? – Food Pharmacy

Johannes Cullberg

Post image

Vad köper vi mest av?

Häromdagen snubblade jag över en fantastisk torr statistikrapport från SCB som redovisar Livsmedelsförsäljningsstatistiken 2019 i Sverige. Eftersom jag brinner både för en förbättrad folkhälsa och hälsosamma livsmedel tyckte jag det var värt att försöka ta mig igenom all text och statistik och se om det kunde hjälpa till att förklara en del av hur vi mår i Sverige idag.

För ser man på läget för folkhälsan i Sverige idag blir man inte särskilt upplyft. 52% av befolkningen är överviktig eller fet och trenden är fortsatt ökande. Det finns många anledningar till att vi mår som vi gör, men att vi äter en allt större andel ultraprocessad mat (ofta med långa ”kemikaliska” ingrediensförteckningar och färdigt att äta eller dricka som läsk, chips, bars etc) är en klart bidragande faktor enligt forskningen.

Och när jag går igenom statistiken för vad vi handlar i våra butiker blir en spaning väldigt tydlig. Vi lägger allt mer pengar på sötsaker, läsk och juicer jämfört med vad vi spenderar på frukt och grönsaker. Och generellt sett lägger vi allt mindre pengar på riktig mat (20% av hushållens inkomst 1985 mot knappt 12% idag).

Mer pengar på sötsaker, mindre pengar på riktig mat

2019 spenderade vi hela 46 kronor i veckan💰 på godis (och det har ökat med 16kr sedan 2010). Därtill lägger vi ca 30 kronor på läsk och juice. Motsvarande siffra för frukt är 30 kronor per person i veckan, och grönsaker 33 kronor. Vi lägger alltså nästan 20% mer pengar i matbutiken på godis, läsk och juice än frukt och grönt. Och även här är trenden åt fel håll.

En sista sak som är intressant är när man tittar på de relativa prisökningarna mellan 2015-2019. Den kategori där prisändringarna varit i särklass lägst är den för godis. Och priserna för grönsaker har ökat mer än genomsnittet… Kombinationen av lågt pris, massiv reklam, placering i butik och beroendeframkallande ingredienser skapar en väldigt farlig cocktail🍹.

🔑 För att vända trenden behöver vi samverka över gränserna. Politikerna måste våga ta tuffare tag med punktbeskattning av bevisat hälsofarlig mat och gärna använda intäkterna för att subventionera hälsofrämjande som frukt och grönt. Och butikerna måste ta sitt ansvar och inte använda läsk och godis som billiga lockvaror för att sälja mer. Kunskapen finns – vi måste börja agera på den. Nu.

👍🏻Hiss eller diss👎🏻 på det här sättet att omvandla torra listor till användbar kunskap?

Gillar ni så dela gärna med era vänner🙏🏻.
Kram
Johannes 🤗❤️🍏

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.