Korttidsfasta och LCHF är effektiva behandlingar mot fettlever – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Korttidsfasta och LCHF är effektiva behandlingar mot fettlever

Det är dags att fira! Som stolta månadsgivare till Kostfonden skrek vi högt av lycka när Ann Fernholm delade med sig av resultaten från en av de studier som Kostfonden valt att stödja. Studien visar glädjande nog att både en 5:2-fasta och LCHF-kost kan motverka fettlever, och därmed förebygga levercancer, skrumplever och typ 2-diabetes.

Ann låter hälsa:

Tack alla ni underbara som bidrar till Kostfonden. Det betyder massor. Med hjälp av ert stöd kunde vi 2018 satsa på en studie av kost vid fettlever, och nu har resultaten från den studien publicerats i tidskriften JHEP reports. De visar glädjande nog att båda de kostbehandlingar som forskarna har testat – en kalorireducerad LCHF-kost och en 5:2-fasta – gav en bra effekt.  

Studien inkluderade totalt 74 patienter och pågick under tre månader. De deltagare som fick stöd att följa en 5:2-fasta eller en kalorikontrollerad LCHF-kost, halverade i genomsnitt mängden fett i levern och ungefär hälften av dem botades från sjukdomen. I kontrollgruppen hade leverfettet minskat med 16 procent, och endast 8 procent blev botade. 

Dessa resultat är viktiga. Antalet personer med fettlever har ökat dramatiskt i fotspåren av bukfetmaepidemin. Fettlever ger en förhöjd risk för levercancer och skrumplever, och många med fettlever har svårbehandlad typ 2-diabetes som ökar risken för hjärt-kärlproblem. Men trots att fettlever är vanligt och riskerar att ge allvarliga följdsjukdomar, saknas i dagsläget effektiva medicinska behandlingar. Länge har läkare visserligen vetat att fettlever kan botas med hjälp av en varaktig viktnedgång, och de har rekommenderat patienter att minska på mängden kalorier i maten och dra ner på alkoholen och sötsakerna. Men få har lyckats vända sin sjukdom. 

Att båda dessa dieter ger en positiv effekt, innebär att patienterna nu kan erbjudas fler verktyg i sin kamp mot vikten, vilket är fantastiskt. Vill du läsa en fördjupande analys av studien, så hittar du en sådan via denna länk. 

Jag vill passa på att skicka ett speciellt varmt tack till Kostfondens alla månadsgivare och företagsvänner. Ert trogna stöd gör att vi kan satsa långsiktigt på högkvalitativ forskning. Är du ännu inte månadsgivare: bli det via denna länk! 

Näst i tur att publiceras är studien av kost vid fetma. Forskarna kommer att skicka in den för publicering kring påsk. Sedan ska den granskas av oberoende forskare, men framåt hösten kan vi sannolikt ta del av de resultaten. Så spännande!

Vi instämmer Ann – detta är så spännande! Vill du också vara med och stödja Kostfonden? Ja men gör som vi och många andra då och bli månadsgivare här.

Snart dags igen!

Missa inte vår populära Fastehärmande 5-Dagars Kur

LÄS MER HÄR

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.