Vad blir det nya normala för dig? – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Vad blir det nya normala för dig?

Det har snart gått ett år och många av oss* är fortfarande hemma. Jobbar hemifrån, umgås hemifrån och lever våra liv på en mycket mindre yta än vi kanske tidigare gjort. Oavsett hur framtiden ser ut och när det kommer kännas helt okej att sätta sig i kollektivtrafiken, jobba från kontoret eller åka iväg på weekendresor igen så kommer vi inte gå tillbaka till hur det var förr. Och det är en bra sak. 

”Just because it’s normal, doesn’t mean it’s not insane.” – Eckhart Tolle 

Det var mycket i det “normala” som ju faktiskt inte alls fungerade optimalt. Själv spenderade jag ett par år flängandes runtom i de nordiska och baltiska länderna för ett tvåtimmarsmöte i Oslo följt av ett tretimmarsmöte i Vilnius. Det var fullt normalt, men ju också helt sjukt. 

Vi trängde alla ihop oss på olika färdmedel, ibland timmar per dag, för att ta oss till en fysisk plats där vi stängde in oss på ett kontor för att jobba några timmar och sedan kajka hemåt igen. Vi spenderade mer tid på väg än vi spenderade i relation, med dem som vi allra helst vill leva våra liv med. 

Det nya normala bär förstås på många utmaningar, inte minst för dem som trivdes väldigt bra med det som var, men det finns också enorma möjligheter i det här. Om vi väljer att se dem och utnyttja dem. Vi skapar våra liv genom våra val, av tankar, känslor, beteenden och hur vi väljer att respondera på det som händer utanför vår kontroll. 

Nu när du har möjlighet att bestämma mer själv, över din tid och din dag, vad vill du göra av det? När du inte längre kan skylla på chefen som borde se att du jobbar sent eller på HR som borde förbättra din arbetsmiljö så ligger helt plötsligt ansvaret hos dig. Och ansvar betyder frihet. Möjligheten att svara an. 

Vad är en hälsosam arbetssituation och ett bra liv för dig? Om du backar ett par steg ifrån vardagspusslet och ser på helheten. Hur nöjd är du med hur ditt liv ser ut just nu? Vad kan och vill du förändra? 

När vi väljer att lägga allt vårt fokus på det som brukar kallas zone of influence så inser vi snabbt hur mycket makt vi har över vår egen livskvalitet, oavsett livssituation, och när vi tar tillbaka den makten får vi också tillgång till en enorm kraft att förändra. 

Om du inte visste det så jobbar jag också som HR-konsult och spanar just nu på det nya arbetslivet och vad vi behöver på sikt för att kunna stimulera till bra resultat på jobbet men också hjälpa medarbetena att vara hållbara och må bra på jobbet. Flexibiliteten kommer också att bli en konkurrensfördel och kanske kommer det äntligen att vara möjligt att bo på landet och jobba i stan ett par dagar varannan vecka? 

Troligen har det senaste året pushat dig till lite mer introspektion och reflektion. Vad är viktigt på riktigt? Hur vill du leva ditt liv? Tänk om du fick designa ditt eget liv (vilket du får!) – vad skulle förändras då? Vad skulle få mer plats? Vad skulle få mindre plats? 

Du är ansvarig för ditt eget liv och du har möjlighet att påverka ditt liv och din livskvalitet genom dina tankar, känslor, ditt agerande och reaktioner. Makten är din. Vad vill du göra med den? 

*Jag är väl medveten om att jag inte talar till alla här. 50% av Stockholmarna kan exempelvis inte sköta sitt jobb på distans och har inte kunnat det under det senaste året heller. Och samtidigt som tempot har lugnat ner sig för vissa grupper så har det förstås ökat alltför mycket för andra, inte minst våra hjältar inom vården. 

 Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.