Tomatsåsernas tomatsås – Comfort Food del 2 – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Tomatsåsernas tomatsås – Comfort Food del 2

fav

Eftersom förra veckans Mac & Cheese fick ett så fint mottagande av er (många som längtar efter lite guldkant på tillvaron verkar det som) så har vi bestämt oss för att släppa en hel serie med comfort food. Varför inte liksom? Det är en sådan månad tänker vi. Så näst på tur är: tomatsåsernas tomatsås.

Vi vet vad du tänker. Behöver verkligen den här världen ett till recept på tomatsås? Nja, eftersom tomatsås är något som alla kan göra och de flesta verkar tycka om så inbillar vi oss att den skulle må bra av minst ett till. I alla fall om det är så enkelt och smakrikt som det här receptet är.

Den viktigaste ingrediensen i den här tomatsåsen går dock inte att köpa i affären: tålamod. Ha inte bråttom! Låt vattnet långsamt koka bort medan tomatsåsen puttrar. Och eftersom tomater faktiskt blir mer hälsosamma när de upphettas (lykopenet i dem frigörs då) så är det en winwin för såväl smaklökarna som kroppen.

Till tomatsåsen serverar vi ett smått fantastiskt alternativ till fetaost som vi gör på cashewnötter – sk cashewost (du hittar receptet nedan). Det blev vansinnigt gott, men ett annat alternativ är förstås att du gör vår mandelfeta (du hittar receptet här). Det tar sin lilla tid, inte i fysiskt arbete men i väntan. Först ska mandlarna blötläggas och sedan ska de torkas. Vi valde att blötlägga mandlarna över natten och skrida till verket med tillverkningen först dagen därpå. Med andra ord kanske inget för dig med myror i brallan, men för alla er andra.

Både cashewosten och mandelfetan passar förstås till det mesta, bland annat den här lasagnen. Och har du inte tid att göra egen så kan vi rekommendera den här butiken i Stockholm, där du kan köpa både cashewost och mandelfeta.

Print

Comfort food del 2: Tomatsåsernas tomatsås

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

1 gul lök, finhackad

4 stora vitlöksklyftor, finhackade

1/2 röd chili, finhackad

1 förp krossade tomater

1 förp passerade tomater

12 msk tomatpuré

1 msk sambal oelek

1 röd spetspaprika, finhackad

5 msk torkad oregano

1 msk lantbuljong

 salt & svartpeppar

en klick smör, att steka i

Cashewost

2 dl naturella cashewnötter

1 msk citronsaft

1 msk olivolja

12 msk vatten

2 tsk näringsjäst (frivilligt, ger en “ostigare” smak)

salt & svartpeppar

Till servering

1 näve färsk basilika (frivilligt)

Instruktioner

Finhacka grönsakerna (viktigt att allt finhackas så att varje tugga sedan smakar av allt). Stek lök, vitlök och chili i en klick smör i några minuter på medeltemperatur. Bränn ej. Ha i krossade och passerade tomater. Salta och peppra efter smak. Ha i tomatpuré, sambal oelek, paprika och oregano. Låt puttra på låg temperatur i 35-40 minuter.

Koka pasta enligt instruktionerna på förpackningen (vi hade bönpasta).

Cashewost

Blötlägg cashewnötterna över natten. Häll bort vattnet och lägg nötterna i en matberedare med citronsaft, olivolja, vatten, näringsjäst, salt och peppar. Mixa till en slät kräm!  (det tar några minuter – ge inte upp)

Anteckningar

TIPS!

Tips! Smaksätt gärna cashewosten med örter du gillar, t ex gräslök eller rosmarin.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.