Goda mikrovanor ger stora förändringar över tid – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Goda mikrovanor ger stora förändringar över tid

Och nej, jag pratar inte om att använda mikrovågsugnen mer. Jag syftar på att bygga in små, små vanor i din vardag, som kan göra otroligt stor skillnad för din hälsa och ditt välbefinnande idag och över tid.

När vi tänker förändring tänker vi ofta stora kliv eller en helt ny livsstil: 

Inget socker på ett år. 
Lära mig springa och avsluta ett maraton. 
Meditera 20 minuter varje dag. 

Men det är ju det vi faktiskt gör som skapar förändring och som de flesta av oss har erfarit så är det svårt att få till de där riktigt stora och ambitiösa målen. 

Tricket är att börja litet. Att lita på att mikrosteg i rätt riktning tar dig dit du vill. Studier visar att 45% av våra aktiviteter under en dag är våra vanor och rutiner.  Så vår livsstil är egentligen bara våra vanor ackumulerade över tid. När du ändrar dina vanor ändrar du ditt liv.   

När jag ville bygga in mer återhämtning i min arbetsdag för många år sedan började jag med ett s.k. andrum vid kaffemaskinen. Varje gång jag gick och hämtade kaffe på kontoret så ägnade jag tiden det tog för maskinen att mala kaffebönorna till att notera vad som var levande i mig, fokusera på ett djupt andetag och sedan ta in hela min omgivning, i full acceptans. Det gjorde en enorm skillnad för min stressnivå och mitt välbefinnande. 

Andra exempel på mikrovanor i mitt liv idag är att jag börjar och slutar varje dag med att säga TACK högt för mig själv. Att jag tar minst en danspaus per dag, bara sätter på en låt och lyssnar in vad kroppen behöver just där och då. Att jag lägger vänster hand på hjärtat när jag upplever en stark känsla. Att jag har en stor vattenflaska på mitt skrivbord när jag jobbar för att komma ihåg att fylla på under dagen. Att jag noterar om mitt andetag når hela vägen ner i magen många gånger under dagen. 

Den senaste forskningen inom neurovetenskap visar att stressen är oundviklig medan den ackumulerade stressen är något vi absolut kan påverka. Och att det tar 60-90 sekunder för stresshormonet kortisol att lämna kroppen. Så genom att ofta ta en 60-90 sekunders medveten paus så bryter vi ackumuleringen av stress. Kanske har du svårt att få till 20 minuters meditation varje dag, men jag köper inte argumentet att du inte kan få loss 60 sekunder här och där. 

När vi bygger in mikrovanor i vår vardag skapar vi inte bara ett positivt momentum, vi minskar även utrymmet för de mindre bra vanorna, s.k. crowding out som Mia och Lina här på FoodPharmacy ofta pratar om. Och det fina med nya vanor är att de inte kräver lika mycket viljekraft, du slipper köpslåendet med dig själv, du bara gör dem för att de är inpräntade. 

Och för den som fortfarande inte är övertygad vill jag påminna om förändringscykeln som vi alla går igenom när vi lär oss något nytt: från omedveten okunskap till medveten okunskap till medveten kunskap till omedveten kunskap. Innan du läste den här artikeln kanske du inte kände till vikten av mikrovanor (omedveten okunskap) men nu när du har läst är du plötsligt medveten om att du behöver lära dig mer (medveten okunskap). 

Här är det lite obekvämt att vara så kanske läser du vidare online, pratar med vänner och testar vad som funkar för dig och snart har du lärt dig det du behöver veta för att förändra (medveten kunskap). Även i denna fas krävs lite extra mycket energi för du behöver påminna dig om din nya vana innan den sitter. Men när den väl gör det, när din nya vana har blivit rutin så krävs varken viljekraft eller särskilt mycket ansträngning, din nya vana är en del av din livsstil (omedveten kunskap). 

Det är förändringen som kan vara jobbig, inte den nya livsstilen. 

Och som en extra knuff vill jag avsluta med detta fantastiska utdrag ur boken ”Tiny Habits: The small changes that change everything” av BJ Fogg: 

“Habits may be the smallest units of transformation, but they’re also the most fundamental. They are the first concentric circles of change that will spiral out. Think about it. One person starts one habit that builds to two habits that builds to three habits that changes an identity that inspires a loved one who influences their peer group and changes their mindset, which spreads like wildfire and disrupts a culture of helplessness, empowering everyone and slowly changing the world. By starting small with yourself and your family, you set off a chain reaction that creates an explosion of change.”

Och om du är nyfiken på mer och forskningen så rekommenderar jag att kolla in: 

Your Time To Thrive: End Burnout, Increase Wellbeing, and Unlock Your Full Potential with the New Science of Microsteps by Marina Khidekel and the Editors of Thrive Global. 

Vilken ny mikrovana vill du införa i ditt liv?

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.