Falafelsallad med sötpotatis, quinoa och mynta
Jisses vad gott det hÀr blev! Falafel Àr en favorit sedan lÀnge men kombon med sötpotatis, quinoa och mynta var ny för oss. Servera med en stor sallad och succén Àr ett faktum. Falafelsallad!
Första gÄngen vi Ät de hÀr falaflarna var för bara nÄgra veckor sedan. VÄr nya gÀstkock Cecilia Davidsson, som driver cateringfirman Curlyfood hÀr i Stockholm, bjöd hela vÄrt kontor pÄ lunch. TvÄ timmar senare stegade vi ut frÄn restaurangen fyllda till bredden med nÀring och riktigt nöjda smaklökar. Cecilia lagar de mest fantastiska mÄltiderna med hjÀlp av nÀringstÀta ingredienser och lokala rÄvaror och Àr det nÄgot hon kan sÄ Àr det att sÀtta smakerna, nÄgot som Àr vÀldigt tydligt i de hÀr falaflarna.
SjÀlvklart tog vi tillfÀllet i akt och fiberboostade dem ytterligare med vÄr egna fiberblandning Gut Flora Fibers (adlink hÀr). Jo förresten, vi mÄste ju nÀmna nÄgra ord om tahinichian ocksÄ! Eftersom vi gjorde en lite större batch och bara anvÀnde 2 msk i falaflarna, sÄ fick vi ju lite chiapudding över som vi Ät senare pÄ kvÀllen tillsammans med lite bÀr. SÄ gott!
Idén till vÄr falafelsallad fick vi i sista sekund nÀr vi insÄg att vi hade massa sallad i kylen som behövdes Àtas upp. DÀrför blev det en sallad med blandade gröna blad, finstrimlad rödlök, tunt skivad morot, spetskÄl och rostade sesamfrön, men du vÀljer sÄklart vilka grönsaker du vill anvÀnda. Just idag gjorde vi det enkelt för oss och ringlade tahini och olivolja över salladen, men givetvis kan du förfina rÀtten ytterligare genom att servera till exempel hummus eller en god yoghurtsÄs till den.
Ok, Àr du redo för receptet? HÀr kommer det!
PrintFalafelsallad med sötpotatis, quinoa och mynta
Ingredienser
1/2 dl parmesan
2 dl kokt quinoa
3 dl bakad sötpotatis
10 g mynta
2 msk tahinichia (se nedan)
1/2 röd chili (eller 1/2 tsk chiliflakes)
rivet skal frÄn 1 lime
1 msk fiberhusk
1 msk Gut Flora Fiber (adlink)
1 tsk örtsalt
1 msk olivolja
nymalen svartpeppar
Tahinichia
2 msk ljus tahini
4 dl vatten
1 krm vaniljpulver
1 nypa havssalt
1 urkÀrnad medjooldadel
3 msk chiafrön
Instruktioner
Tahinichia
Börja med att förbereda tahinichian. Mixa tahini med vatten, vanilj, salt och dadel i en blender. HÀll över tahinimjölken i ett glas/bunke och viska ner chiafröna. LÄt svÀlla i cirka 30 minuter.
Falafel
SÀtt ugnen pÄ 165 grader. Riv parmesan. Placera samtliga ingredienser utom oljan i en mixer. Mixa hastigt ihop till en grovkornig konsistens. Forma smeten till 12 stycken bollar som du lÀgger pÄ en plÄtt klÀdd med bakplÄtspapper. Platta till bollarna. Ringla över olivolja och svartpeppar frÄn kvarn. GrÀdda i ugnen i cirka 25 minuter. Servera falaflarna till valfri sallad!