Falafelsallad med sötpotatis, quinoa och mynta – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Falafelsallad med sötpotatis, quinoa och mynta

fav

Jisses vad gott det här blev! Falafel är en favorit sedan länge men kombon med sötpotatis, quinoa och mynta var ny för oss. Servera med en stor sallad och succén är ett faktum. Falafelsallad!

Första gången vi åt de här falaflarna var för bara några veckor sedan. Vår nya gästkock Cecilia Davidsson, som driver cateringfirman Curlyfood här i Stockholm, bjöd hela vårt kontor på lunch. Två timmar senare stegade vi ut från restaurangen fyllda till bredden med näring och riktigt nöjda smaklökar. Cecilia lagar de mest fantastiska måltiderna med hjälp av näringstäta ingredienser och lokala råvaror och är det något hon kan så är det att sätta smakerna, något som är väldigt tydligt i de här falaflarna.

Självklart tog vi tillfället i akt och fiberboostade dem ytterligare med vår egna fiberblandning Gut Flora Fibers (adlink här). Jo förresten, vi måste ju nämna några ord om tahinichian också! Eftersom vi gjorde en lite större batch och bara använde 2 msk i falaflarna, så fick vi ju lite chiapudding över som vi åt senare på kvällen tillsammans med lite bär. Så gott!

Idén till vår falafelsallad fick vi i sista sekund när vi insåg att vi hade massa sallad i kylen som behövdes ätas upp. Därför blev det en sallad med blandade gröna blad, finstrimlad rödlök, tunt skivad morot, spetskål och rostade sesamfrön, men du väljer såklart vilka grönsaker du vill använda. Just idag gjorde vi det enkelt för oss och ringlade tahini och olivolja över salladen, men givetvis kan du förfina rätten ytterligare genom att servera till exempel hummus eller en god yoghurtsås till den.

Ok, är du redo för receptet? Här kommer det!

Print

Falafelsallad med sötpotatis, quinoa och mynta

  • Av : Food Pharmacy
Scale

Ingredienser

1/2 dl parmesan

2 dl kokt quinoa

3 dl bakad sötpotatis

10 g mynta

2 msk tahinichia (se nedan)

1/2 röd chili (eller 1/2 tsk chiliflakes)

rivet skal från 1 lime

1 msk fiberhusk

1 msk Gut Flora Fiber (adlink)

1 tsk örtsalt

1 msk olivolja

nymalen svartpeppar

Tahinichia

2 msk ljus tahini

4 dl vatten

1 krm vaniljpulver

1 nypa havssalt

1 urkärnad medjooldadel

3 msk chiafrön

Instruktioner

Tahinichia

Börja med att förbereda tahinichian. Mixa tahini med vatten, vanilj, salt och dadel i en blender. Häll över tahinimjölken i ett glas/bunke och viska ner chiafröna. Låt svälla i cirka 30 minuter.

Falafel

Sätt ugnen på 165 grader. Riv parmesan. Placera samtliga ingredienser utom oljan i en mixer. Mixa hastigt ihop till en grovkornig konsistens. Forma smeten till 12 stycken bollar som du lägger på en plått klädd med bakplåtspapper. Platta till bollarna. Ringla över olivolja och svartpeppar från kvarn. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter. Servera falaflarna till valfri sallad!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.