Ny studie: Ökad risk för allvarlig covid-19 redan i övre spannet av normalvikt – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Ny studie: Ökad risk för allvarlig covid-19 redan i övre spannet av normalvikt

Gårdagen inleddes som vanligt med en hundpromenad följt av morgontidningarna, i vilka vi kunde läsa att risken att drabbas av allvarlig covid-19 ökar redan vid BMI över 23.

Vi har ju lyft både här på bloggen och i vår podd att fetma är en riskfaktor för att drabbas av covid-19, men nu visar alltså en ny brittisk studie att risken att drabbas allvarligt av covid-19 ökar redan i det övre spannet av normalvikt.

Studien baseras på analyser som gjorts på journaler tillhörande nästan sju miljoners britter som hade sin vikt och längd registrerad på deras respektive vårdcentraler. Av dessa britter lades runt 13 500 in på sjukhus för covid-19, 1600 fick intensivvårdsbehandling och strax under 5 500 avled i sjukdomen.

I SvD säger Per Svensson, docent och överläkare i kardiologi vid Södersjukhuset, att studiens resultat ger skäl att prioritera även personer som har ett lägre BMI än 40 i vaccineringen (idag ingår personer med ett BMI över 40 i fas 3 vid vaccineringen).

– Har man en nivå mellan 23-25 behöver man inte vara mer orolig. Den riskökningen är så liten. Men någonstans går såklart gränsen, så har man ett BMI över 30 är det bra att bara medveten om att det finns en ökad risk, säger Per Svensson till SvD.

Fler artiklar på FP om covid-19:

Tarmbakterier och covid-19 – ny forskning!

The Links Between Type 2 Diabetes and Severe Covid-19 Illness

Leaky Gut Causes Higher Severity of Covid-19

Food Pharmacy-podden #146 – Intervju: Henrik Ennart om covid-19

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

  1. Susanne Thor skriver:

    Hej,
    Gillar er podd och ert fina arbete. Lärt mig så mycket. Äter en antiinflammatorisk kost. Jag älskar proteiner och riktigt bra grönsaker. Kan inte ni ta upp ämnet om färdiga vego-produkter? Så mycket skräp i dessa produkter. Folk tror att de är nyttiga med mängder av sojaprodukter.. vad hände med vårt gamla jordbruk där korna fick gå ut o beta och kycklingar fick springa runt o picka.. vi har totalt tappAt det och livsmedelsbranschen tjänar massor med pengar på vego- skräp. Ett ämne att prata om! Tack!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.