Var din egen förändringsledare – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Var din egen förändringsledare

Förändring. Vad väcker ordet i dig? Spänning, nyfikenhet och förväntan eller trötthet, oro och frustration? Troligen någon sorts mix för ingenting är väl antingen eller? Jag tror de allra flesta av oss känner igen sig i uttrycket ”the only constant is change”. Allt förändras, hela tiden, ingen kommer undan. 

Men så finns det ju de förändringar som vi själva initierar, som vi pushas till eller som vi längtar till. En flytt, ett uppbrott, nytt jobb eller en hälsoutmaning. Till skillnad från exempelvis en pandemi så har vi i dessa förändringar själva mycket större möjlighet att vara med och preppa, att förbereda, att skapa goda förutsättningar. 

Jag utbildar mig just nu till förändringsledare och fokus ligger förstås på organisationsförändringar, systemimplementeringar eller nya affärsstrategier, men jag tror att många av principerna går att applicera även på våra privata förändringsresor. Låt oss utforska grunderna i förändringsledning. 

Framgångsfaktor 1: Syfte

För en lyckad förändring behöver vi förstå varför. Varför är detta viktigt? Varför just nu? Ett bra sätt att komma djupare i syftet är ”5 varför”: 

  1. Varför vill du ställa om kosten? 

För att få i mig mer näring.

  1. Varför vill du få i dig mer näring? 

För att jag vill må bättre och orka mer. 

  1. Varför vill du må bättre och orka mer? 

För att vakna med energi och känna mig stark och glad.   

  1. Varför vill du vakna med energi och känna dig stark och glad?  

För att livet är nu och jag vill vara mer närvarande i det.

  1. Varför vill du vara mer närvarande i ditt liv? 

För att mina barn växer upp så fort och jag vill inte missa det. 

Så den djupare motivationen till varför du vill ställa om kosten och äta mer näring är för att kunna vara mer närvarande, glad och stark i dina barns uppväxt. Det syftet kommer att hjälpa dig mycket bättre när det känns motigt än ett mer ytligt ”alla verkar gå mot mer näringsrik mat just nu, jag borde väl hänga med”. 

Framgångsfaktor 2: Människor 

Jag kallades för många år sedan in efter en förändringresa som gått riktigt dåligt. Man hade byggt en ny fabrik och flyttat maskiner och människor på ungefär samma sätt. Utan att ta hänsyn till att människor behöver andra saker än maskiner och ingen hade riktigt tänkt på det. Många av oss har ett naturligt motstånd mot förändringar, vi vill att det ska vara som det har varit; lugnt och tryggt. Men eftersom det inte längre är ett val behöver vi lära oss vad vi behöver för att klara av förändringar på bästa sätt. 

Många av oss upplever dubbelt så mycket rädsla för att förlora något som vi har än vi känner hopp för att få något vi ännu inte har. Vad är du rädd för att förlora i förändringen och hur kan du möta det? 

Du känner säkert igen förändringskurvan som i olika modeller kan gå från oro till ilska till sorg till apati till frustration till nyfikenhet till acceptans till entusiasm. Den är bra att känna till för när vi själva befinner oss mitt i en förändring kan det hjälpa att identifiera känslan och på så sätt stötta oss själva igenom förändringen. Fundera över var du själv befinner dig och vad motståndet består av? Var du skulle vilja vara? Och vad du behöver för att ta dig dit? 

Framgångsfaktor 3: Struktur 

Strukturen är nog de allra flesta automatiskt tänker på. Vad ska jag göra? När ska jag göra det? Hur ska jag göra det? Men att faktiskt stanna till här och medvetet skapa en riktig plan har vi mycket att vinna på. Vem kan hjälpa mig? Vilka potentiella hinder ser jag redan nu och hur kan jag proaktivt hantera dem? Vad behöver jag välja bort för att kunna göra den här förändringen? Hur följer jag upp och utvärderar? 

För mig hjälper det ofta att bara skapa medvetenhet kring något för att det ska kännas lättare. Medvetenhet om vad som faktiskt motiverar mig hjälper mig att förankra det i mig själv innan. En förståelse för att förändring kan kännas läskigt hjälper mig att vara mjukare med mig själv igenom det. Kunskap om förändringskurvan gör mig mindre chockad över mina egna reaktioner. Och att jag krattar innan genom goda förutsättningar ger mig ännu mera pepp att komma igång och orka igenom. 

Förändringar är en del av livet och det finns så mycket vi kan göra för att underlätta det för oss själva. Var din egen förändringsledare.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.