Vikten av återhämtning – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Vikten av återhämtning

Semestern närmar sig och många av oss är i behov av återhämtning. Perioder med mycket stress måste följas av lugnare perioder. Om man inte får tillräcklig återhämtning löper man risk att drabbas av ihållande trötthet, vilket på sikt kan leda till utmattning. Men vad är egentligen en lugn period och innebär det att jag måste ligga raklång i en solstol i sommar och inte göra någonting? Nja, inte riktigt.

När man talar om återhämtning brukar man nämligen tala om flera olika sorters återhämtning. Först och främst har vi den “typiska” återhämtning som de flesta av oss associerar lugn och ro med, nämligen lågansträngningsaktiviteter. Detta är precis vad det låter som – aktiviteter som kräver minimalt med ansträngning. Titta på TV, bläddra i en tidning, klappa en hund. Men naturligtvis också saker som meditation och att gå ut i naturen.

När du umgås med människor får du en annan typ av återhämtning. Det beror givetvis på vem du väljer att umgås med, men effekten av sociala aktiviteter på det hela taget verkar vara väldigt bra för återhämtningen. Socialt stöd är genomgående relaterat till bättre återhämtning!

En ytterligare typ av återhämtning är fysisk aktivitet. Det kanske låter lite motsägelsefullt att du kan återhämta dig genom att träna, med faktum är att fysisk aktivitet innebär en kognitiv distraktion jämfört med arbetsrelaterad aktivitet. Fysisk aktivitet tvingar oss ju dessutom att ta en paus från arbetsrelaterade problem och verkar stimulera både fysiologiska och psykologiska processer som bidrar till vårt välbefinnande.

Sömn och att sova är naturligtvis också centralt för återhämtningen. När vi får en god natts sömn inträffar massa bra saker i kroppen – blodtrycket sjunker, andningen blir lugnare, hjärtat slår lugnare, kroppstemperaturen sjunker och musklerna slappnar av. Samtidigt sker en uppbyggnad genom att immunsystemet aktiveras och insöndringen ökar av bland annat tillväxthormon och testosteron. Sömn har också en positiv effekt på stresshormoner.

Så i sommar kommer vi helt enkelt att läsa en hel del böcker, umgås med vänner, ta många morgondopp, plocka björnbär direkt från busken, strunta i att ställa klockan, gå långa hundpromenader, spela obscena mängder padel och sakta ner tempo på jobbet lite. Det sistnämnda betyder något kortare nyhetsbrev i juli och lite färre inlägg på instagram.

Ha en riktigt fin sommar och lycka till med din återhämtning!

Kram,

Lina & Mia

Källa: Stressforskningsintitutet

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.