Ät bär med antocyaniner i sommar – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Ät bär med antocyaniner i sommar

I sommar frossar vi i bär. Varför? Först och främst för att de är så goda förstås! Men också på grund av att de innehåller antocyaniner – en typ av kraftfulla antioxidanter som ger bären sin vackra färg.​

Ano… vadå? I bland annat blåbär, jordgubbar och svarta vinbär finns ett härligt färgämne som heter anocyaniner, en typ av antioxidant som har förmågan att skydda våra celler mot oxidativ stress. Internationell klinisk forskning visar att antocyaniner har många hälsofrämjande egenskaper. Dessutom verkar de faktiskt kunna ge ett skydd mot hjärtinfart.

2013 publicerades en studie, finansierad av hälsomyndigheterna i USA och Storbritannien, i tidskriften Journal of American Heart Association. Nästan 94 000 kvinnor ingick i studien som genomfördes av forskare vid Harvard i USA och East Anglia i Storbritannien. Målet med studien var att utreda sambandet mellan kostvanor och risken för hjärtinfarkt hos relativt unga friska kvinnor i åldrarna 25 till 42 år. Under 18 år intervjuades kvinnorna om sina kostvanor. Totalt drabbades 405 av hjärtinfarkt och forskarna fann ett samband till kosten:

De som åt bär mer än tre gånger i veckan (framför allt blåbär och jordgubbar som är de vanligast förekommande bären i amerikanska livsmedel) löpte 32 procent mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt, jämfört med de kvinnor som åt bär maximalt en gång i månaden. I studien kompenserade forskarna även för att de som åt bär oftare i övrigt åt en något mer hälsosam kost. Forskarna tror att hemligheten i bären är just antocyaninerna som ger färg åt blå och röda bär och som inte förstörs vid upphettning.

– Också kvinnor som redan åt mycket frukt och grönt minskade risken för hjärtinfarkt med 32 procent genom att äta blåbär och jordgubbar, säger studiens huvudförfattare Aedin Cassidy, professor i näringslära vid Norwich Medical School vid det brittiska universitetet East Anglia.

Men vad skrev vi precis, förstörs inte antocyaninerna när de upphettas? Precis! Nu är ju i och för sig just svarta vinbär något som man verkligen kan äta råa, men fritt fram att koka saft och kompott på blåa bär, med andra ord.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.