Glutenfritt bovetebröd till kräftskivan – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Glutenfritt bovetebröd till kräftskivan

fav

Till årets kräftskiva vågade vi oss på att prova ett helt nytt recept, nämligen bovetebröd. Detta bröd är naturligt glutenfritt, utan ägg och blev ändå precis så saftigt som vi vill ha det. Mums!

Brödet funkar förstås precis lika bra till frukost, lunch och middag som till kräftor och västerbottenpaj. Vi bestämde oss för att addera mortlade fänkålsfrön i degen, men vill du ha en mer neutral smak hoppar du över detta moment.

Men hur kan bovetebröd vara glutenfritt, kanske du tänker och syftar på namnet? Namnet är ju helt klart lite förvirrande, men faktum är att bovete inte har något med vanligt vete att göra. Bovete är en örtväxt och inte ett sädesslag. Således är detta bovetebröd glutenfritt!

Vi skivade upp halva vår bovetebröd direkt och frös in det, ett bra tips om du inte planerar att äta upp det inom de närmsta dagarna!

Print

Hembakat bovetebröd till kräftskivan

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 bröd 1x
Scale

Ingredienser

7 1/5 dl vatten, fingervarmt

1/2 dl olivolja

25 gram jäst

1 msk honung (frivilligt)

5 dl bovetemjöl

3 dl havremjöl

1 1/2 dl potatismjöl

45 g psylliumhusk

3 tsk salt

1 1/2 tsk mortlade fänkålsfrön

Instruktioner

  1. Blanda ut jästen i fingerljummet vatten. Rör ihop med olja och honung.
  2. Blanda alla torra ingredienser. Blanda med degvätskan.
  3. Vispa ihop snabbt till en tjock smet med elvisp eller med en degblandare.
  4. Låt stå och svälla i cirka en kvart.
  5. Ta upp degen och mjöla den runt om. Placera degen i en bunke och låt jäsa under bakduk i en dryg timme.
  6. Sätt ugnen på 225 grader C.
  7. Täck en plåt med bakplåtspapper. Stjälp över degen och skåra ytan med en vass kniv.
  8. Grädda brödet långt ner i ugnen i minst 60-75 minuter.
  9. Ta ut brödet och låt det svalna helt innan du skär i det.
  10. Färdigt!

Originalreceptet härifrån, men som vanligt kunde vi inte låta bli att göra om det lite. Tack Nilla för alla härliga recept du delar med dig av!

Fler goda bröd på FP:

Fiberbröd med fem favoritfibrer

Morotskorv och tunnbröd, potatismos och picklad rödlök

Glutenfritt vitlöksbröd med mandelmjöl

Glutenfritt rostbröd med fibrer och valmofrön

Knäckebröd AIP

Näringsjägarens vörtbröd

Dela

Kommentarer

  1. 45 gram psylliumhusk, stämmer det verkligen? Brukar ja vara max en matsked typ i andra bröd!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vi förstår att det låter mycket, men det stämmer.

  2. Jag bakade detta bröd och provade att kalljäsa det och bytte ut potatismjölet mot en dl rismjöl och 0,5 dl tapioka för att undvika Lectiner. Det gick väldigt bra blev saftigt. Provade även att ha i en riven morot och 0,5dl krossad bovete. Tog 20gr Husk. Lät det jäsa i 4timmar och det blev jättegott och saftigt.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Wow – vilka superbra uppdateringar! 👏💚

  3. Fina ni, är det pofiber eller vanligt potatismjöl? 😬☺️

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vanligt potatismjöl i det här fallet 💚

      1. Tack fina ni, då vet jag.🤟🏼🥰

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.