Fyra vegetariska höstgrytor som vi älskar
Det är september, jeansshortsen knuffas allt längre och längre in i garderoben och fram åker stora stickade tröjan och längtan efter lite mer rustik och värmande mat.
Vi har samlat fyra recept på bloggen som vi tänker äta i höst. Enkla, snabba och tillfredsställande! Med eller utan tjocktröjan på.
Närande och smakrik belugalinsgryta
Den här grytan är skapad av vår kära gästkock Madelene på Clean Liftstyle och är, enligt henne själv, en av de godaste grytor hon skapat. Tur för oss andra som får möjlighet att laga den på repeat i höst!
PrintNärande och smakrik belugalinsgryta
- Portioner : 4–6 1x
Ingredienser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Kokosolja att steka i
2 cm riven färsk ingefära
1 msk gurkmeja
2 tsk koriander
1 tsk finmalen svartpeppar
1/2 tsk kardemumma
400 gr passerade tomater
1/2 dl osötat jordnötssmör (valfritt)
500 ml kokosmjölk
2 dl belugalinser
Örtsalt
Instruktioner
1. Skala och hacka löken.
2. Skala vitlöken.
3. Stek den hackade löken i kokosolja och pressa i vitlöken.
4. Stek tills löken mjuknat något.
5. Häll i resten av ingredienserna och låt allt puttar på medeltemp tills belugalinserna mjuknat, ca 20 min.
6. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.
Familjens mangogryta
Okej Madelene, då får väl vi kontra med en av våra favoritgrytor då? Eller, rättare sagt, familjens favoritgryta. Denna gryta görs med bland annat mango, cashewnötter och tofu, och än så länge har vi inte stött på någon som inte har velat ha receptet efter att de smakat den.
PrintFamiljens mangogryta
- Portioner : 4 1x
Ingredienser
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära utan skal
1 1/2 msk malen gurkmeja
1 msk kallpressad kokosolja
1 förp krossade tomater (500 g)
1/2 dl tomatpuré
2 dl naturella cashewnötter (gärna blötlagda)
1 förpackning kokosmjölk (400 ml)
salt & nymalen svartpeppar
1 mango (eller 250 g fryst och tinad)
1 förpackning fast naturell tofu (ca 270 g)
400 g plommontomater
70 g babyspenat
1/2 kruka koriander till servering (valfritt såklart)
Instruktioner
Skala och hacka lök och vitlök. Värm löken, ingefäran och gurkmejan i kokosoljan i en kastrull på låg temperatur. Häll över allt på receptlistan fram till mangon i mixern och kör tills det blir lagom grynigt. Det ska inte bli en helt slät sås, utan lite bitar är bara bra.
Häll tillbaka såsen i kastrullen, värm upp den så att den bli ljummen. Skär mangon och tofun i bitar och lägg ner i kastrullen. Klyfta tomaterna och lägg i tillsammans med spenaten. Servera med koriander samt kokt durra, quinoa eller bovete.
Food Pharmacys näringsjägarchili
Ingen riktig höst utan en kryddstark chili, eller vad säger du? Det här är en mustig och mättande gryta, perfekt för näringsjägare! En bra kombo av förkokta baljväxter, quinoa och rivna morötter som läggs i precis i slutet för att behålla så mycket näring som möjligt.
PrintFood Pharmacys näringsjägarchili
- Portioner : 4 1x
Ingredienser
Chili
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
kokosolja till stekning
1/2 msk malen spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk rökt paprika pulver
6 dl vatten
500 g krossade tomater
2 dl belugalinser
2 dl röd quinoa
1 förp (à 230 g) förkokta kidneybönor
3 morötter
1 msk torkad oregano
1 msk kallpressad olivolja
salt & nymalen svartpeppar
Till servering
Gröna blad
naturell yoghurt ellet valfritt växtbaserat alternativ
Instruktioner
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs tills mjuka i lite olja tillsammans med kryddorna. Häll på vatten, krossade tomater, linser och quinoa. Låt puttra på svag värme i cirka 15 minuter, tills linserna och quinoan är klara.
Häll av och skölj kidneybönoerna. Skrubba och riv morötterna. Vänd ner i grytan tillsammans med oreganon. Tillsätt lite mer vatten (eller krossade tomater) om den känns för torr. Smaka av med salt och peppar.
Ta grytan från värmen. Låt gärna stå i minst 20 minuter före servering. Bjud med en näve blandat bladgrönt och en klick yoghurt.
Linsgryta med grön curry
Det där med att nyttigt = tråkigt. Det gäller inte för den här soppan. Eller rättare sagt – det vet ju vi som hänger här ofta hur gott och njutningsfullt hälsosam och näringsriktig mat kan vara. Men om skulle springa på en riktig skeptiker som påstod något annat, så tycker vi att du ska bjuda hen på den här grytan.
PrintLinsgryta med grön curry
- Portioner : 4 1x
Ingredienser
2 msk kokosolja
1 liten gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 cm ingefära, fint hackad
1 tsk salt
1/2 dl grön curry pasta
1 medelstor sötpotatis, skuren i kuber
2 dl gröna linser
1 liter vatten
2 msk lantbuljong
1 förpackning kokosmjölk
några stora nävar babyspenat
1/2 tsk fish sauce
Instruktioner
Hetta upp oljan. Lägg ner lök, vitlök och ingefära, och salta. Fräs tills löken börjar mjukna (rör ofta, vitlöken har en tendens att brännas annars). Addera currypastan och fortsätt fräsa cirka 3 minuter (viktigt att du rör ofta här med så att pastan inte fastnar i botten). Rör ner sötpotatis och linser, addera vatten och buljong. Låt koka upp och sänk värmen och låt puttra tills sötpotatisen är klar och linserna är mjuka men inte mushy (cirka 20 minuter).
Addera kokosmjöl och låt puttra igen. Addera spenat och fisksås mot slutet och låt puttra en snabbis så spenaten mjuknar något, typ 30 sekunder. Smaka av med salt och mer fisksås. Lägg upp i vackra skålar och toppa med mängder av färsk koriander (fast bara om du gillar koriander lika mycket som vi gör).