Blixthavrebröd utan jäst – Food Pharmacy

Dietistens val

Post image

Blixthavrebröd utan jäst

Det här är ett typiskt ”man tager vad man haver”-recept och dessutom ett bröd som inte behöver jäsa. Rör ihop detta blixthavrebröd utan jäst och in i ugnen bara!

När man får vakna till doften av nybakat kan det ju bara bli en bra dag. Basen är havregryn som bidrar med nyttigt fullkorn och den lösliga fibern betaglukaner, som har possitiv effekt på blodfetterna och blodsockerregleringen. I kombination med nötter och frön blir detta en balanserad och bra start på dagen.

Själva är vi faktiskt rätt så usla på att följa recept, och det braiga med det här brödet är att du också kan vara det. Ta lite av vad du har hemma, men vi gissar att det är bra att hålla sig till samma mängder av gryn, frön och nötter som i receptet.

Print

Blixthavrebröd utan jäst

 • Av : Dietistens Val c/o Food Pharmacy
 • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

2 morötter

7 dl havregryn

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 dl rapsfrön eller sesamfrön

1 dl klippta torkade aprikoser

1/2 dl grovhackade hasselnötter

2 msk malen kanel + till topping

1/2  tsk salt 

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 250 grader.
 2. Riv morötterna fint och blanda med övriga ingredienser i en stor skål. Tillsätt kanel, salt och 3 dl vatten. Knåda ihop smeten med händerna och tryck sedan ut den på en plåt med bakplåtspapper, ca 2 cm tjock. Pudra på lite kanel och tillaga i ugnen ca 20 minuter eller tills brödet fått lite färg. 
 3. Nu kommer det roliga: serveringen. Du bara måste testa det här brödet med våra pålägg. Bygg ett litet berg av mosad banan, avokado och fetaost. Toppa med jordnötssmör eller messmör. Vi vet, det låter knas, men alltså vi lovar, det är så gott! 

Anteckningar

TIPS!

Pssst! Använd glutenfri havre om du behöver.

Dela

Kommentarer

 1. Hej!
  Hoppas att ni känner till att blötläggning reducerar fytinsyran som förekommer rikligt i havre? Fytinsyra är en antinutrient, alltså ett ämne som förhindrar tarmen att absorbera nyttigheter trots att de finns där. Det motverkar lite sitt syfte att äta ett hälsosamt bröd som gör att vi inte kan få i oss det vi behöver.
  I hälsokretsar är det allmänt vedertaget att blötlägga för att ta bort fytinsyran. Avsilning/sköljning behövs ej.

 2. Renee Lundström skriver:

  Vilka grader i ugnen?

  1. Sent ska syndaren vakna – 250 grader är det som gäller hälsar Dietistens Val. Lycka till med brödet!

 3. Hej!I hur många grader ska det gräddas i ugnen?

  1. Sent ska syndaren vakna – 250 grader är det som gäller hälsar Dietistens Val. Lycka till med brödet!

 4. Jeanette skriver:

  Hur många grader på ugnen?

  1. Sent ska syndaren vakna – 250 grader är det som gäller hälsar Dietistens Val. Lycka till med brödet!

 5. Lena Söderman skriver:

  Tack för ett spännande recept. Hur många grader ska ugnen vara på?

  1. Sent ska syndaren vakna – 250 grader är det som gäller hälsar Dietistens Val. Lycka till med brödet!

 6. Hej!
  Jag vet inte om det bara är jag som missar det, men tror ni har glömt skriva ut ugnstemperaturen? ? Har precis blandat ihop degen, men kör på lite magkänsla vad gäller temperaturen! Väldigt taggad ?

  1. Sent ska syndaren vakna – 250 grader är det som gäller hälsar Dietistens Val. Blev det lyckat ändå?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.