Glutenfritt vörtbröd med fibrer – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Glutenfritt vörtbröd med fibrer

fav

Vi har letat länge efter det perfekta receptet på glutenfritt vörtbröd. Gärna med bra mjölsorter, rena ingredienser och egen kryddsättning eftersom den färdiga kryddblandningen man köper i affären innehåller korn. Efter flera provsmakningar har vi äntligen hittat rätt. Food Pharmacy ger dig: ett glutenfritt vörtbröd med fibrer.

Funderade länge på om vi skulle skippa ölen men ingen vört utan öl. Så när vi fick syn på en glutenfri 33 cl-flaska i butiken häromdagen slog vi till. Gick hem och hällde den i en bunke tillsammans med vatten, smör, lönnsirap och jäst. Rörde ner teff- och durramjöl, vår egna fiberblandning, pomeransskal, ingefära, nejlika, kardemumma och finmalda psylliumfrön.

Sedan fick det jäsa. I 1/2 timme. Du må tro att vi tjuvkikade många gånger. Jäste den verkligen som planerat trots att både smöret och ölen var kall? Såg den inte lite platt ut?

Till slut så ringde äggklockan och vi tog ut degen och lade över den på en plåt med bakplåtspapper. Den hade jäst, inte som ett “vanligt” bröd men tillräckligt för att vi skulle vara nöjda! Nu var det viktigt att inte börja knåda degen utan bara forma den med lätt hand till ett bröd som håller ihop. Äsch, vi låter den jäsa lite till, det är väl lika bra? Tillbaka in under bakduken och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Här kan man snitta brödet om man vill – inspiration till både recept och dekoration hittar du på Blomster och Bakverk. Hon brukar pudra över lite mjöl och snitta ett fint mönster, så vi försökte göra detsamma. Blev inte alls lika fint men väl godkänt för att vara första gången.

Är ugnen ordentligt varm? Varsågod att grädda brödet i mitten av ugnen i en dryg timme. Ta ut brödet och låt det vila i några timmar innan du kastar dig över det.

PS Tog oss mod också och penslade brödet med lite smält smör + kaffe det sista vi gjorde. Vet inte om det egentligen tillförde så mycket, men det kändes så härligt husmoderligt!

Print

Glutenfritt vörtbröd

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 bröd 1x
Scale

Ingredienser

25 g jäst

33 cl öl (glutenfri)

33 cl vatten

50 g smält smör

40 g (1/4 dl) lönnsirap

200 g  teff

125 g durra

20 g av vår egna prebiotiska fiberblandning (adlink)

2 tsk malen pomerans

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald kryddnejlika

1 tsk kardemumma

1 tsk malda fänkålsfrön

1 tsk salt

40 g malda psylliumfrön

Instruktioner

  1. Smält smöret. Låt svalna.
  2. Mät upp alla torra ingredienser (inte Fiberhusen) och blanda i en liten bunke.
  3. Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt öl, vatten, smör och mörk sirap. Vispa ordentligt.
  4. Häll i alla torra ingredienser. Vispa tills allt blandats ihop ordentligt.
  5. Vispa ner psylliumfrön.
  6. Täck bunken med plast och bakduk och ställ varmt. Säg hejdå i 1 1/2 timme.
  7. Tittut! Nu är degen färdig.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Häll över degen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Forma den till ett bröd med lätt hand. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  10. Varsågod att snitta brödet om du vill (instruktioner i texten ovanför receptet).
  11.  Grädda brödet i mitten av ugnen i en dryg timme.
  12. Ta ut brödet och låt det vila några timmar.

Mera jul på Food Pharmacy:

Två glögg och en juldryck utan alkohol och socker

Julkryddad kål med blodgrape och mandel

Auberginesill x 2 till julbordet

Vegansk julskinka av senapsgriljerad rotselleri

Tofu-ribs till näringsjägarens julbord

Julig saffransfalafel med grönkålssallad och lingon

Dela

Food Pharmacy
Översikt

Vi använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse på foodpharmacy.se. Kakorna lagras i din webbläsare och används för funktioner som att känna igen dig när då återvänder till siten samt hjälper vårt team förstå vilka funktioner och innehållstyper som är mest intressanta för dig och alla andra användare.

0

Tillagd i varukorgen

Inga produkter i varukorgen.