Vad är naturlig hudvård? – Food Pharmacy

Hudvård med Karin Björkegren Jones

Post image

Vad är naturlig hudvård?

Typ varje dag på sociala medier ser jag nån influencer som gör reklam för något hudvårdsmärke samtidigt som hen slänger sig med uttrycket att produkten är helt naturlig och vegansk. Men vad menas med det? Idag förlitar vi oss oftast på att det finns någon sanning i skönhetsannonserna som vi översköljs med. De unga, vackra ansiktena som möter oss i medierna, och kändisarna som lovar stort att just den här krämen har förändrat deras liv… 

Allt de säger är egentligen ”Köp, köp, köp! Du behöver det här!” och så prånglar de ut en rabattkod som man kan använda. Det är krämer som sägs ta bort rynkor och celluliter och ge ”glow”. Vi vill så gärna tro att en kräm ska göra huden tajtare och yngre och tänker inte på att den kan innehålla ingredienser som är farliga både för oss och för miljön och att den ändå kan kallas för naturlig. Man kan lätt hävda att det gått inflation i ordet naturlig.

I mitten av december fick jag erbjudande från ett stort internationellt hudvårdsmärke  (jag får det ibland) som ville använda mig som influencer. Men jag sa tack, men nej, tack. Varför? Jo, för att jag inte använder något annat eller förespråkar något annat än att göra sin egen hudvård för man  verkligen då vet exakt vad man smörjer in sin hud med. Man får dessutom finare hud och för att jag vill vara trovärd ”Walk your talk”. Att ”göra sin egen hudvård” är dessutom mer miljövänligt och gör att du har mer kvar i plånboken. När jag får ett erbjudande försöker jag alltid göra så mycket research jag kan. Det tycker jag att varje influencer borde göra. Så jag gick så klart in och kollade märket HÄR svaret blev enkelt. 

Vi får helt enkelt inte glömma att allt i kroppen samverkar läs bara det här:

VIKTIG FORSKNING: Det pågår en intressant forskning vid Örebro universitet. Det är ett stort multinationellt projekt som finansieras av EU:s forskningsprogram Horizon 2020 och tanken är att förbättra hur man testar kemikalier som påverkar sköldkörteln. Man har nämligen sett att de låga hormonnivåerna i sköldkörteln kan kopplas till kemikalier, något vi kommer i kontakt med dagligen och som det finns över 140 000 olika typer av. Men vem vill vänta tills att forskningen är klar med att börja sanera hemma? Vi kan hitta hormonstörande ämnen i allt från livsmedel, rengöringsprodukter, sköljmedel, hudvård och starka tvättmedel till plast och preventivmedel. Källa: Balans naturlig väg till friskare sköldkörtel

Så mitt tips är att börja titta på vad dina hår-, hud- och skönhetsprodukter innehåller, för huden är trots allt vårt största organ. Huden är ett skydd mot omvärlden både själsligt och kroppsligt, men den är inget plasthölje. Allt du smörjer in, tvättar och parfymerar huden med äter den upp till en viss grad och det hamnar i kroppen. Du har alltså en viktig roll i att stoppa hormonstörande och farliga produkter, för när ett utrensningsorgan sviktar kan ett annat överbelastas vilket ofta sker med huden. Till exempel kan störningar i mag- och tarmkanalen skapa hudirritationer, som kan ge finnar och utslag. På samma sätt kan hudproblem uppkomma vid försämrad njurfunktion eller för att levern är för belastad. Även känslor som oro och ångest kan påverka huden.

När ingredienserna kommer från naturen kan man kalla det för naturlig hudvård. Men det är inte helt enkelt för innehållet i burken kanske bara har ett naturligt ursprung. En kräm gjord på kokos, avocado eller någon annan naturlig källa, har kanske processats med hjälp av starka kemikalier, kan man kalla det för naturlig hudvård? Ja, en del gör det och det är det som är så bökigt för är innehållet naturligt, naturligt baserat, från naturen eller av naturligt ursprung? 

Det finns ett uttryck som kallas Greenwashing och det är när företag försöker verka mer miljövänliga än det faktiskt är. Hur märker man det? Tycker att  Bli inte lurad

Årets sista blogginlägg från mig uppmanar dig, utmanar dig att ifrågasätta mer, helst kräva en hudvård som är schysst hela vägen både för din hud och för miljön.

Kokoskräm med doft

Smält ekologisk kallpressad kokosolja tills den blir mjuk, vattenbad är att föredra. Blanda i några droppar eterisk olja. Jag älskar Frangipani eller Litsea cubeba som båda är blommiga fast på olika sätt. Häll sedan upp på burk, låt svalna och stelna. Tada och du har en finfin och godluktande insmörjning till nyårsfirandet som dessutom är busenkel att göra.

Gott nytt år kära följare. Vi ses nästa år.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

  1. Kopika Kugathasan skriver:

    Hej,
    Jag har varit en god följare av dina inlägg och jag har tyckt om dem. Men att använda kokosolja på huden är jag inte riktigt överens med. För kokosolja har antibaktriella egenskaper och därmed kan störa hudfloran, vilket har jag själv upplevt också. För min hud har varit känslig mot kokosolja.
    Även jag håller på med att läsa runt för att göra hemmagjorda kräm för huden och då hittade jag att arganolja funkar bättre än kokosolja för den inte verkar ha sådant egenskap.

    1. Hej och tack för din kommentar. Att något är antibakteriellt behöver inte vara dåligt, i så fall är ju alla eteriska oljor, som anses antibakteriella inte så bra att ha i olika krämer. Jag ville ge tips på en billig hudkräm som är väldigt lätt att göra. Vill försöka ge olika alternativ här i bloggen. Du hittar massor med bra recept på oljeblandningar, krämer, fluff och geler i min och Lena Losciales bok Ren skönhet. Det enda med kokosolja som jag ser som negativt är att det är en olja som man inte bara ska använda och hela tiden, eftersom att den kan bli uttorkande i längden. men så är det med den mesta hudvården att man byter ut efter en tid till en annan olja.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.